• Artiklen opdateres

Jakob Ellemann-Jensen ønsker, at Folketingets medlemmer alle orienteres om hemmeligholdt Hjort-sag

Partierne skal nu orienteres om sagen, men det skal ifølge Justitsministeriet ske »med respekt for sagens særlige karakter, herunder at der indgår højt klassificerede oplysninger i sagen.«

Artiklens øverste billede
Jakob Ellemann-Jensen reagerer nu på udviklingen. Arkivfoto: Gregers Tycho

Samtlige af Folketingets medlemmer bør have indsigt i, hvad der ligger til grund for, at Claus Hjort Frederiksen (V) ifølge Rigsadvokaten skal tiltales for at have lækket statshemmeligheder, inden de stemmer om at ophæve hans immunitet.

Sådan lyder den første reaktion fra Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, efter at Rigsadvokaten meddelte, at Claus Hjort Frederiksen skal tiltales efter straffelovens paragraf 109.

»I min optik er det utænkeligt, at Folketingets medlemmer skal stemme i blinde. Hvert eneste folketingsmedlem er alene bundet af sin egen overbevisning. Det står i Grundloven, og derfor skal alle folketingsmedlemmer selvfølgelig have indblik i de sager, som Folketinget stemmer om. Det gælder også i denne sag,« udtaler Jakob Ellemann-Jensen, formand for Venstre, til Jyllands-Posten.

Venstre-nestoren selv er på samme linje som sin partiformand.

»Jeg håber inderligt, at offentligheden og alle Folketingets medlemmer nu kan få indsigt i, hvad det er, som regeringen mener, at jeg har gjort, som er landsforræderi, så Folketingets medlemmer ikke skal stemme i blinde,« udtalte han tidligere torsdag.

Torsdag meddelte Justitsministeriet, at Rigsadvokaten indstiller til, at der rejses tiltale mod Claus Hjort Frederiksen efter straffelovens paragraf 109.

Strafferammen er op til 12 års fængsel. Paragraffen hører under straffelovens kapitel om landsforræderi og lyder:

»Den, som røber eller videregiver meddelelse om statens hemmelige underhandlinger, rådslagninger eller beslutninger i sager, hvorpå statens sikkerhed eller rettigheder i forhold til fremmede stater beror, eller som angår betydelige samfundsøkonomiske interesser over for udlandet, straffes med fængsel indtil 12 år.«

I sidste ende er det op til justitsminister Mattias Tesfaye at beslutte, om der skal rejses tiltale mod den tidligere minister.

Inden da bliver Folketingets partier indkaldt til en orientering om sagen.

Herefter skal medlemmerne stemme om, hvorvidt Claus Hjort Frederiksen skal fratages sin parlamentariske immunitet, som han er beskyttet af som folketingsmedlem. Hvis et flertal mener, at den skal ophæves, kan der rejses tiltale mod ham.

Også den hjemsendte og tidligere varetægtsfængslede chef for Forsvarets Efterretningstjeneste, Lars Findsen, er sigtet for at have overtrådt paragraffen i den såkaldte FE-sag.

Claus Hjort Frederiksen bekræftede selv i januar, at han var sigtet efter den alvorlige paragraf. Han har dog fastholdt, at han afviser beskyldningerne pure. Selv har han fortalt, at sigtelsen omhandler viderebringelse af oplysninger i avisartikler, debatter og tv-optrædener.

De præcise anklager er dog stadig hemmelige for offentligheden.

Tidligere torsdag erklærede Claus Hjort Frederiksen, at »der er ikke noget, som overrasker mig længere med den her regering, Danmark har.«

»Jeg mener ikke, at jeg har sagt noget, som ikke allerede var sagt i offentligheden. Jeg synes, det er meget sigende, at jeg har kritiseret regeringen i den her sag, og så bliver jeg efterfølgende sigtet for landsforræderi af regeringen,« udtalte han i et skriftligt svar til Jyllands-Posten gennem partiet.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.