Enhedslisten freder Heunicke trods ny afsløring i minksagen

Sundhedsministeren kendte til mulig trussel mod en fremtidig vaccine mindst lige så længe som fødevareminister Mogens Jensen. Enhedslisten afviser at vælte ham, men udelukker ikke kritik.

Artiklens øverste billede
Sundhedsminister Magnus Heunicke skal i samråd for at forklare, hvorfor han ikke straks orienterede Folketinget, da han den 22. september blev orienteret om Statens Serum Instituts bekymring for, at virusmutationer i mink kunne påvirke en kommende vaccine. Arkivfoto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Enhedslisten placerer nu sundhedsminister Magnus Heunicke på kogepladen i minksagen, men støttepartiet afviser at skrue helt op for blusset.

Det sker, efter at dagbladet Information har afdækket, at også Magnus Heunicke undlod at informere Folketinget, selv om han sad på samme oplysninger om, at virusmutationer i mink kunne udgøre en mulig trussel mod en fremtidig covid-19-vaccine, mindst lige så længe som forhenværende fødevareminister Mogens Jensen.

Mogens Jensen måtte træde tilbage som minister i sidste uge, da han ikke længere havde et flertal bag sig i Folketinget pga. sin ageren i sagen om aflivningen af de danske mink.

Enhedslistens sundhedsordfører, Peder Hvelplund (EL), afviser dog, at Magnus Heunicke skal lide samme skæbne.

»Der er den helt væsentlige forskel, at handlepligten i denne sag lå hos fødevareministeren. Det var ham, der havde ansvaret for minksituationen og havde muligheden for at indføre restriktioner for minkerhvervet,« begrunder han.

Og han uddyber:

»Vores kritik af Heunicke går på, at han ikke sikrede, at den advarsel, han fik (fra SSI, red.) blev givet videre til Folketinget og til covid-19-følgegruppen. Vores kritik af Mogens Jensen gik både på, at han ikke orienterede om advarslerne, og heller ikke handlede på dem i tide. Det var ham (Mogens Jensen, red.), der havde handlepligten i forhold til minksituationen.«

Fortsat tillid

Ifølge et svar fra Sundhedsministeriet blev Magnus Heunicke den 22. september personligt orienteret om, at mutationer i coronavirus hos mink potentielt kunne påvirke en kommende vaccine. Det skete i et notat fra Statens Serum Institut.

Men først ca. to uger senere – enten den 7. eller den 9. oktober – blev sundhedsordførere i Folketinget informeret om risikoen.

Peder Hvelplund har nu kaldt Magnus Heunicke i samråd for at ministeren skal forklare sig. Enhedslisten har dog fortsat tillid til Heunicke:

»Ja, det har vi. Der er ingen tvivl om, at ansvaret for at handle i denne sag lå hos fødevareministeren. Men sundhedsministeren har en forpligtigelse til at viderebringe de oplysninger, han får, til os.«

Så det burde han have gjort?

»Ja.«

Hvorfor er det kun Mogens Jensens ansvar at handle?

»Det er hans ressortområde. Jeg rejste adskillige gange spørgsmål i følgegruppen tilbage i august og september om minkproblematikken, og hver gang var svaret, at det ligger ikke hos Sundhedsministeriet, men hos Fødevarestyrelsen og Fødevareministeriet. Så der er en fuldstændig klar afgrænsning.«

Men er den afgrænsning så klar? Det er jo SSI under Sundhedsministeriet, der kommer med advarslen. Og det handler om en vaccine, som vel er et sundhedsanliggende?

»Jeg synes, afgrænsningen er temmelig klar. Advarslen fra SSI går på virusmutationer i mink, og at det er minkreservoiret, der udgør problemet. Derfor er det helt åbenlyst, at det er Fødevarestyrelsen, der har ansvar for at reagere på det.«

Også selv om sagen kunne få sundhedsmæssige konsekvenser?

»Ja, det har der aldrig været tvivl om.«

Du har sagt følgende om Mogens Jensen: ”Det er selvfølgelig fuldstændig afgørende, at hvis der lander så afgørende og så alarmerende meldinger på en ministers bord, så skal der selvfølgelig reageres i forhold til det.” Hvorfor er det anderledes for Magnus Heunicke?

»Det var Mogens Jensen, der havde muligheden for at reagere i forhold til mink. Han var – så at sige – minister for mink. Magnus Heunicke skulle selvfølgelig have informeret følgegruppen, men ansvaret for at handle og reagere på advarslen, det lå hos den ansvarlige minister, som var Mogens Jensen.«

Hvilken konsekvens skal det have for Magnus Heunicke, at han ikke informerede jer straks?

»Nu har vi kaldt ham i samråd for at høre hans forklaring. Efterfølgende må vi tage stilling til, om det kan føre til en kritik af ham.«

Også De Radikale ser frem til sundhedsministerens forklaring.

»Jeg har hele tiden sagt, at åbenhed og transparens er helt afgørende. Hvis regeringen har haft en viden, den ikke har delt, vil jeg gerne vide hvorfor. Det giver sig selv, at vigtige oplysninger skal gå videre,« siger sundhedsordfører Stinus Lindgreen (R).

Fralægger sig ansvar

Det har ikke været muligt at få et interview med Magnus Heunicke. Han skriver i en kommentar, at indsatsen for at aflive smittede minkbesætninger og mink i de omkringliggende 7,8 km-zoner var »forankret« i Miljø- og Fødevareministeriet.

»Derfor har Miljø- og Fødevareministeriet haft til opgave at orientere partierne om beslutningen og baggrunden herfor,« skriver Heunicke.

Han oplyser også, at den 1. oktober på dagen hvor Mogens Jensen præsenterede en ny strategi om, at alle smittede mink og mink inden for sikkerhedszonerne skulle aflives drøftede Sundhedsministeriet og det daværende Miljø- og Fødevareministeriet, hvordan partiernes ordførere skulle orienteres om baggrunden for beslutningen.

»Det bliver besluttet, at Miljø- og Fødevareministeriet skal orientere ordførerne. Sundheds- og Ældreministeriet leverer kontaktinfo på medlemmerne af følgegruppen,« skriver Magnus Heunicke.

Han tilføjer, at regeringen løbende har været i kontakt med ordførerne fra Folketingets partier om mutationer i mink.

»Min interesse har hele vejen igennem været, at regeringen gennem de relevante ressortområder inddrager og informerer partierne mest muligt.«

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.