Annonce
Politik

S: Vi prioriterer velfærden - det gør regeringen ikke

Socialdemokratiet har fremsat sit finanslovsforslag. Torsdag er regeringens ditto til debat i Folketinget.

"Frem mod 2025 vil regeringen fortsætte en politik, hvor man skærer år for år," siger Benny Engelbrecht (S). Foto: Jens Dresling

Forskellen er til at få øje på, hvis man ser på regeringens finanslovsforslag og Socialdemokratiets eget forslag til en finanslov for 2019.

Det mener finansordfører Benny Engelbrecht (S), efter at Socialdemokratiet netop har fremlagt sit finanslovsforslag. Det har fået titlen "Gør gode tider bedre - for alle".

Torsdag førstebehandler Folketinget regeringens finanslovsforslag.

- Vi vil holde hånden under velfærden. I tre år har den nuværende regering sparet. Nu er regeringen i forbindelse med den næste finanslov så kommet med lidt flere gaver, end den plejer.

- Men frem mod 2025 vil regeringen fortsætte en politik, hvor man skærer år for år, siger Engelbrecht.

Finanslovsforslag: S vil bruge flere penge på ældrepleje og hente flere penge fra øget arveafgift

I Venstre er meldingen - ikke overraskende - en anden. Venstre konstaterer, at man har været med til at tilføre 75 milliarder kroner ekstra til velfærd hen over de seneste 17 år.

- Hvis man lytter til venstrefløjen, lyder det som om, at Danmark er ved at kollapse, sagde Venstres politiske ordfører, Britt Bager, onsdag.

- De har været gode til at råbe op om, at det går dårligt i samfundet, og at der bliver skåret på velfærden.

- Vi gør bare opmærksomme på, at hvis man kigger ud af vinduet, så går det godt, sagde hun.

Overblik: Det vil Socialdemokratiet prioritere

Socialdemokratiet prioriterer blandt andet en værdig ældrepleje, at få 500.000 grønne biler - for eksempel brintbiler - på vejene i 2013 og at afskaffe besparelser på to procent årligt på uddannelserne.

Partiet finder pengene to steder. Dels 4,6 milliarder kroner fra en række centrale reserver på finanslovforslagets paragraf 35.

Dels 1,3 milliarder kroner ved at hæve arveafgiften, når virksomheder overdrages. Endelig vil partiet sænke statstilskuddet til privatskoler.

Det fremgår dog ikke, hvad det eksempelvis vil koste, hvis der skal være 500.000 grønne biler på vejene i 2030.

- Det er klart, at første skridt skal tages i 2019. Det er ikke i 2019, at vi kommer i mål med at få 500.000 grønne biler i 2030.

- Men vi skal i gang med infrastrukturudrulninger, og det står på agendaen, at vi skal kigge på lavere afgifter for elbiler. Det vil være et oplagt sted at begynde, siger Engelbrecht.

Han medgiver, at Socialdemokratiet især "har skærpet sin position" med udmeldingen om, at man vil stoppe besparelserne på to procent årligt - omprioriteringsbidraget - på uddannelserne.

Regeringen vil først fra 2022 sløjfe omprioriteringsbidraget på uddannelserne.

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: DR kan »næsten være lige meget«

Morten Uhrskov Jensen
Ordene er Martin Krasniks, og vi må håbe, at vi når dertil, hvor DR lukker og slukker. Men først til lykke med de 20 pct.s besparelser.
Annonce
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her