Breaking
Få breaking news via vores app | Få nyheden på mail
Annonce
Politik

Overblik: Det vil Socialdemokratiet prioritere

Socialdemokratiet har præsenteret sit finanslovsforslag for 2019 "Gør gode tider bedre - for alle".

Torsdag førstebehandler Folketinget regeringens finanslovsforslag for 2019. Socialdemokratiet har netop fremlagt sit eget finanslovsforslag.

Her er et overblik over nogle af partiets prioriteringer:

  • Tryghed om velfærden:

Socialdemokratiet vil prioritere, at kvaliteten af omsorgen i ældreplejen løftes markant i 2019.

Socialdemokratiet vil afskaffe brugerbetaling for akutpladser. Man vil sikre, at behandlings- og plejeophold, der før var gratis, fordi det foregik inde på sygehuset, ikke pludselig skal koste borgerne penge, bare fordi det nu sker på en akutklinik. Derfor vil Socialdemokratiet afsætte 100 millioner kroner årligt til at afskaffe brugerbetaling på akutpladser.

Socialdemokratiet foreslår, at der etableres nye nærhospitaler med sygehusfunktioner, hvor borgerne kan blive behandlet for helt almindelige og ukomplicerede sygdomme.

Ud over nærhospitaler ønsker Socialdemokratiet at oprette 20 nye nærpolitienheder. Man vil også målrette udflytning af uddannelsespladser til alle dele af Danmark.

  • Mere grøn omstilling:

Socialdemokratiet vil nedsætte en "Ren-luft-pulje". Den skal bidrage til at mindske luftforureningen. Puljen skal støtte kommunale initiativer til fremme af elbusser og mere miljøvenlige brændeovne.

Socialdemokratiet vil etablere mere bynær skov, som kan være med til at beskytte drikkevandet.

Socialdemokratiet vil have 500.000 grønne biler - biler, der kører på el, brint eller en blanding af el og benzin - i 2030.

  • Uddannelse af unge og ufaglærte:

Socialdemokratiet vil afskaffe regeringens omprioriteringsbidrag - besparelser på to procent årligt - på uddannelserne.

  • Finansiering:

Partiet finder pengene to steder. Dels 4,6 milliarder kroner fra en række centrale reserver på finanslovforslagets paragraf 35. Dels 1,3 milliarder kroner ved at hæve arveafgiften, når virksomheder overdrages. Endelig vil partiet sænke statstilskuddet til privatskoler.

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
Kronik: Om at leve som psykisk syg
Bernd Bachmann
Livet som psykisk syg er besværligt og kan til tider være ulideligt frustrerende. Det er på tide, at regeringen tager problemet seriøst og får psykiatrien på finansloven.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Demokratiet i EU er råddent

Anders Vistisen
EU prædiker åbenhed og ytringsfrihed, men er selv med til at begrænse ytringsfriheden.

Blog: Nej, Venstre. Social dumping er ikke en myte

Christel Schaldemose
Venstres Morten Løkkegaard spørger, om Socialdemokratiet bruger overdrivelse og frygt i debatten om social dumping. Spørgsmålet kan med rette sendes videre til Løkkegaard selv.

Blog: Legal babyvold

Sonja Mikkelsen
Omskæring af børn hører ikke hjemme i et demokratisk retssamfund
Annonce
Bolig
Danskernes design: Vi eksperimenterer på badeværelset, men køkkenet skal stadig være hvidt
Individualitet, farver og sanselighed er blandt nøgleordene, når blikket kastes på de nye køkkener og badeværelser. Det individuelle præg er centralt, ligesom behovet for at nyde materialer og design fylder. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her