Annonce
Politik

S: Afslag på erstatning til børn med muskelsvind rejser dybt alvorlige spørgsmål

Det er dybt alvorligt, hvis økonomiske hensyn forhindrer, at patienter bliver behandlet med den bedst mulige medicin, mener Socialdemokratiet.

Sundhedsordfører for Socialdemokratiet, Flemming Møller Mortensen, finder det dybt alvorligt, hvis ikke Folketingets beslutninger bliver efterlevet ude i sundhedsvæsnet. Arkivfoto: Marcus Trappaud Bjørn

En ny afgørelse om patienterstatning rejser alvorlige og principielle spørgsmål om patienters ret til at få den bedst mulige behandling i det danske sundhedsvæsen.

Det mener Socialdemokratiets sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen, som nu kræver sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) på banen i sagen.

Vi kan ikke leve med, at klokkeklare politiske beslutninger bliver tilsidesat.
Flemming Møller Mortensen, sundhedsordfører (S)
Det hele handler om den kontroversielle og dyre muskelsvindmedicin Spinraza.

Patienterstatningen, som behandler erstatningskrav fra patienter, der er kommet til skade i forbindelse med behandling, har netop givet afslag til syv forældrepar, som mener, at deres børn har taget skade, fordi de ikke fik lov at blive behandlet med Spinraza.

Danske Patienter om erstatningsafslag til muskelsvindsbørn: Folketinget er sat ud af kraft og patienterne svigtet

I de syv børns tilfælde afviste regionerne at tilbyde det dyre præparat, selv om børnenes læger anbefalede behandlingen.

Først afviste regionerne med henvisning til, at lægemidlet ikke var godkendt til standardbehandling af Medicinrådet, som havde vurderet, at prisen var for høj.

Og nu har Patienterstatningen så afvist erstatning for den manglende behandling med henvisning til begrænsede ressourcer − lægerne har reelt ikke haft adgang til at ordinere Spinraza, og derfor ville en erfaren specialist ikke have handlet anderledes, lyder det i begrundelsen.

Mor råber systemet op i viralt opslag: Hjælp min toårige datter fra et liv i kørestol

Men den afgørelse strider ifølge Flemming Møller Mortensen og paraplyorganisationen Danske Patienter imod et enigt Folketings beslutning om, at den enkelte læge kan ordinere ethvert præparat, hvis lægen mener, patienten har gavn af det – uanset pris og også den medicin, som Medicinrådet ikke har angivet som standardbehandling. Den garanti kaldes »det syvende princip.«

Det syvende princip
  • Et enigt Folketing har indført det såkaldt »det syvende princip« om prioritering af medicin i det danske sundhedsvæsen.
  • Reglen siger, at den enkelte læge kan tildele sin patient alt virksom medicin – også det, som Medicinrådet ikke har angivet som standardbehandling.
  • Efter et samråd om Spinraza og det syvende princip i foråret lovede Ellen Trane Nørby at indskærpe princippet over for regionerne, da det ikke var sket i forbindelse med sagerne om Spinraza.
»Hvis en læge mener, at et præparat er den rigtige behandling − uanset om det er Spinraza eller noget andet - så skal lægen have mulighed for at udskrive det,« siger Flemming Møller Mortensen.

»Hvis der bliver lagt økonomiske forhindringer for, at en patient får den behandling, som en læge anbefaler, så efterlever det slet ikke den politiske intention. Og så er det alvorligt,« siger han.

Fakta: Lægemiddel er to gange afvist som for dyrt

Sundhedsordføreren mener, at Spinraza-afgørelsen er dybt principiel, fordi den handler om patienternes adgang til den bedst mulige behandling.

Derfor vil han nu bede sundhedsminister Ellen Trane Nørby om svar på, om hun er enig i afgørelsen, og om det er sådan, reglerne skal administreres. Om nødvendigt vil han indkalde ministeren til samråd om sagen.

»Jeg vil kæmpe den her sag hele vejen igennem, hvis ikke ministeren selv rejser sig.«

»Vi kan ikke leve med, at klokkeklare politiske beslutninger bliver tilsidesat. Det regelsæt, vi har besluttet, skal naturligvis efterleves,« siger han.

Minister: Op til læger at behandle muskelsvind med dyr medicin

Organisationen Danske Patienter har netop sendt et brev til Ellen Trane Nørby om sagen, hvor den beder om, at Patienterstatningens afgørelse bliver omgjort. Det er uforståeligt, at Patienterstatningen tilsidesætter en klar tilkendegivelse fra et enigt Folketing, lyder kritikken.

»Det syvende princip blev indført, så man kan sikre, at særlige patienter, der rent faktisk har gavn af ny virksom medicin, kan få den – også selv om den er dyr. Når dette princip uden videre tilsidesættes, bringer det borgernes tillid til sundhedsvæsenet og politikerne i fare. Og det skal man tage dybt alvorligt,« siger formand Camilla Hersom i en pressemeddelelse.

Behandlingen med Spinraza er yderst kostbar med en pris på millioner kr. for hver patient.

Det er medicinalfirmaet Biogen, der har udviklet præparatet og søgt om at få det godkendt til behandling i Danmark. Men det blev afvist i oktober 2017 af Medicinrådet, fordi prisen var "urimelig høj" i forhold til effekten.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: DR kan »næsten være lige meget«

Morten Uhrskov Jensen
Ordene er Martin Krasniks, og vi må håbe, at vi når dertil, hvor DR lukker og slukker. Men først til lykke med de 20 pct.s besparelser.
Annonce
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her