Politik

Enhedslisten har kaldt justitsministeren i samråd om slettede Tibet-mails

Det skaber dyb mistillid til myndighederne, siger partiets retsordfører.

Enhedslisten har tirsdag sendt bud efter justitsminister Søren Pape Poulsen (K). Partiet vil have ministeren i samråd i retsudvalget, efter der er kommet nye oplysninger frem om Tibetkommissionens arbejde.

Tibetkommissionen, som blev sat til at undersøge, hvorfor politiet krænkede folks ytringsfrihed under kinesisk besøg i Danmark, har nemlig ikke kunnet komme rundt i alle sagens afkroge, har P1 Orientering tirsdag rapporteret.

Ifølge mediet har kommissionen aldrig har fået adgang til Københavns Politis daværende ledelses mailkonti. De blev slettet, før kommissionsarbejdet gik i gang. Nu vil Enhedslisten til bunds i sagen, siger partiets retsordfører, Rosa Lund.

Tibet-komité om slettede politimails: Det virker betændt

»Jeg undrede mig, da Tibet-kommissionen i december konkluderede, at det tilsyneladende skulle være to mellemledere i Københavns Politi, der på egen hånd havde taget initiativ til ordrer om at fratage Tibet-demonstranterne deres grundlovssikrede ytringsfrihed og forsamlingsfrihed under de kinesiske besøg i 2012, 2013 og 2014. Med DR-Orienterings afsløring mandag af, at fem af politiets topchefer fik slettet deres e-mail-konti, inden Tibetkommissionen kunne få adgang til dem, har vi en mulig forklaring,« siger hun.

Ifølge P1 Orientering gemmer politiets it-systemer kun slettede mails i 30 dage, og beskederne forsvinder, når personer forlader deres stillinger. Der findes ingen backup. Enhedslisten ønsker en forklaring fra ministeren.

Slettede mails hindrer opklaring af Tibetsagen

»Jeg vil have en forklaring på, hvordan det kunne ske, at de her e-mails blev slettet. Og på, om ministeren vil foretage sig noget for at sikre, at noget lignende ikke sker i fremtiden,« siger Rosa Lund og fortsætter:

»Det skaber dyb mistillid til myndighederne, at vigtige e-mails kan være slettet i en kontroversiel sag, hvor nogle af vores helt centrale, grundlovssikrede rettigheder er på spil.«

Ved det kinesiske statsbesøg i 2012 bestod Københavns Politis øverste ledelse ifølge P1 Orientering af politidirektør Johan Reimann, chefpolitiinspektør Jørn Aabye Nielsen, chefanklager Carsten Egebjerg Christensen og vicepolitidirektør Mogens Kjærgaard Møller. Derudover sad sekretariatschef Lise-Lotte le Maire i ledelsessekretariatet.

Det skal bl.a. være disse fem personers mailkonti, der er blevet slettet. Fire af dem forlod deres stillinger i løbet af 2013, mens chefpolitiinspektøren gik på pension, fire måneder efter Tibetkommissionen var blevet nedsat.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Forsiden lige nu
Om temaet

Hvem bad politiet gribe ind overfor en gruppe Tibet-aktivister under kinesiske statsbesøg – og dermed krænke deres ytringsfrihed? Blev der efterfølgende bevidst løjet om ordren, så både Folketinget, domstolene og befolkningen i tre år har fået urigtige oplysninger? Det er hovedspørgsmålene, som politiklagemyndigheden, domstolene og en undersøgelseskommission nu skal afdække i den såkaldte Tibet-sag. Sagen, der startede med små tibetanske flag, men som har udviklet sig til en skandale.

Redaktionen anbefaler
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her