Annonce
Politik

Regeringens mål var flere job, men status er færre

VLAK ville lave reformer, der øgede beskæftigelsen. Efter 14 måneder går regnskabet i minus.

I november 2016 præsenterede Liberal Alliances Anders Samuelsen, statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og De Konservatives Søren Pape Poulsen en ny regeringen. Den havde »mest ambitiøse« regeringsgrundlag, lød det. Siden har det dog knebet med at indfri ambitionerne. Arkivfoto: Jens Dresling

Selv om en af regeringens vigtigste målsætninger er at øge det såkaldte arbejdsudbud og dermed beskæftigelsen på sigt, viser Finansministeriets beregninger, at det går den forkerte vej.

Regeringens ministre har ellers adskillige gange understreget, at dansk økonomi har brug for flere hænder på arbejdsmarkedet, og VLAK har i regeringsgrundlaget et mål om at øge arbejdsudbuddet med »55.000 til 60.000« personer frem mod 2025.

Men siden den 28. november 2016, da trekløverregeringen blev dannet, er der indgået en række aftaler og foreslået regelændringer, der øger og svækker beskæftigelsen – men som samlet set går i minus.

»Det har været op ad bakke for regeringen at levere, og det ser helt urealistisk ud at nå målsætningen,« siger professor i økonomi Bo Sandemann Rasmussen fra Aarhus Universitet.

Regeringen og DF har for eksempel lavet en aftale, der skal gøre det muligt at få udbetalt opsparingen til efterløn mod til gengæld at blive på arbejdsmarkedet indtil pensionsalderen. Det øger beskæftigelsen med 700 personer.

Den anden vej trækker en aftale om en ny ferielov, der giver mulighed for at holde ferie med løn i begyndelsen af en ansættelse. Aftalen om ferieloven svækker samlet set beskæftigelsen med 1.400 personer.

Senest har regeringen foreslået en regelforenkling på beskæftigelsesområdet, der vil trække i den forkerte retning. Det skyldes, at kontanthjælpsmodtagere skal aktiveres senere end i dag.

Så selv om flere kommer i arbejde i disse år, trækker regeringens indgåede aftaler og forslag beskæftigelsen i minus med 100 personer ifølge regeringens egne tal.

Liberal Alliances finansordfører, Joachim B. Olsen, ærgrer sig, men anklager de andre partier i Folketinget:

»Det er dybt deprimerende, at der ikke kan findes et flertal for at øge beskæftigelsen i Danmark,« siger han.

Han anerkender derfor, at det er »aldeles urealistisk« i det nuværende Folketing at nå regeringens mål.

Finansminister Kristian Jensen (V) tror fortsat på ambitionerne:

»For eksempel er vi kommet med bud på at gøre det nemmere at tiltrække udenlandsk arbejdskraft, og vi ønsker at lave en SU-reform.«

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Spionchef: Danmarks nye cybervåben kan lamme fjendens systemer

Danmark skal med et arsenal af nye, hemmelige cybervåben være med helt »ude i den skarpe ende« på Nato-missioner, når de nye våben næste år tages i brug, siger chefen for Forsvarets Efterretningstjeneste, Lars Findsen, i et interview med Jyllands-Posten. Han erkender, at de nye våben kan medføre civile tab.
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Skammer du dig ikke, Morten Østergaard?

Alex Vanopslagh
Med De Radikales seneste kampagne anklager de tusinder af gode danske virksomheder for bevidst at bryde loven og underbetale kvinder på arbejdsmarkedet. Usmageligt og skamløst.
Annonce
Djævlens bro fører til fransk Catalonien
Det rødgule catalonske flag vajer både på Pyrenæernes nord- og sydside. Men mens de fleste har hørt om det spanske Catalonien, er det franske Catalonien mindre kendt. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her