*

Viden

Palæontologer hævder at have fundet verdens største dinosaur

Dinosauren har muligvis været lige så lang som tre busser.

Den spanske palæontolog Jose Canudo var med til at udgrave dinosauren i 2014. Foto: AP

61 ton tung, 35 meter lang og seks meter høj ved skulderen.

Det var målene på dinosauren Patagotitan Mayorum, hævder palæontologer i et nyt studie.

Det gør den til det største landdyr, der nogensinde har levet på jorden. Det svarer til, at dinosaueren var længere end tre busser, vejede mere end nogle Boeing 737-fly og var lige så høj som en giraf ved skulderen.

Studiet er baseret på fundet af fossiler fra seks unge dinosaurer i Argentina. Man mener, at Patagotitan Mayorum levede for over 100 millioner år siden under kridttiden, og at dinosauren var en planteæder, som stod på fire ben og havde en lang hale og en lang hals. Det skriver Egidio Feruglio Museet for Palæontologi, som er museet bag studiet, i et nyhedsbrev.

Fossilerne bestod af ryghvirvler og ribbensknogler, som blev fundet ved et stenbrud i Chubut-provinsen i Patagonien i Argentina i 2013. Patagonien er et område i Sydamerika øst for Andesbjergene.

Forskerholdet blev ledet af doktor Jose Carballido fra et museum i Argentina. Han beskriver i Sky News Patagotitan Mayorum som »den største opdagede dinosaur-art nogensinde.«

Dermed slår dinosauren den tidligere ejer af titlen som verdens største landdyr.

Indtil nu er Argentinosaurussen indehaver af den titel. Men den nye forskning viser, at Argentinosaurussen faktisk var 10 pct. mindre end Patagotitan Mayorum.

Dieogo Pol, som er medforfatter på studiet, udtaler om dinosauren:

»Jeg tror slet ikke, de har været farlige. De var formegentligt massive, men langsomme dyr. Bare at rejse sig op, vandre rundt omkring og forsøge at løbe er en kæmpe udfordring for så store dyr«.

Han mener, at den kødædende Tyrannosaurus Rex ville ligne en dværg i sammenligning med Patagotitan Mayorum.

Dinosaurer blev store på grund af dovenskab

Det nye fund begejstrer forskere.

»Det er svært at argumentere for, at det ikke er stort, når det drejer som det muligvis største landdyr, der nogensinde er opdaget,« siger Thomas Holtz, som er palæontolog på universitetet i Maryland, til Sky News. 

Kristi Curry Rodgers, der er palæontolog på Macalester College, fremhæver også vigtigheden af fundet, skriver The Independent.

»Da dinosaurernes knogler ikke er fuldt udvoksede, betyder det, at der nok er endnu større dinosaurer at opdage derude,« lyder det fra Rodgers.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Viden
Annonce
Modtag Videnskab.dk's nyhedsbrev Tilmeld
Flere nyheder på Videnskab.dk
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her