Breaking
Få breaking news via vores app | Få nyheden på mail
Viden

Flere brystkræftpatienter kan skånes for kemoterapi

Sjællands Universitetshospital forventer, at 180 brystkræftpatienter kan slippe for kemoterapi med en ny test.

Nogle brystkræftpatienter kan nøjes med antihormonbehandling frem for kemoterapi, viser nye forskningsresultater. Arkivfoto.

Kvinder med visse typer af brystkræft kan slippe for kemobehandling med tilhørende bivirkninger og store fysiske, psykiske og sociale konsekvenser.

Det skriver Region Sjælland i en pressemeddelelse. Opdagelsen er baseret på nye forskningsresultater fra Sjællands Universitetshospital og Den Danske Brystkræftgruppe (DBCG).

»Med den nye viden kan flere brystkræftpatienter skånes for kemoterapi. For den enkelte kvinde vil det betyde, at man kan opretholde en bedre livskvalitet, mindre sygelighed og for eksempel vil have mulighed for at komme hurtigere tilbage på arbejde,« siger Anne-Vibeke Lænkholm, overlæge på Sjællands Universitetshospital, i pressemeddelelsen.

Danske forskere har bremset dødelig kræft i mus

Forskningsresultaterne er baseret på en såkaldt genomisk analyse. Ved hjælp af gentesten kaldet PAM50/Prosigna kan man identificere forskellige subtyper af brystkræft og på den måde identificere brystkræftpatienter, som ikke har stor risiko for tilbagefald.

Kvinder i denne kategori kan fremover nøjes med antihormonbehandling frem for kemoterapi, lyder det.

Sjællands Universitetshospital bliver et af de første sygehuse i landet, der tager testen i brug til sommer. Senere vil den også kunne bruges på andre hospitaler.

Man anslår, at testen kan være relevant for omkring 300 brystkræftpatienter på landsplan, og at omkring 180 af dem, der får tilbudt testen, kan skånes for kemoterapi.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Viden
Annonce
Modtag Videnskab.dk's nyhedsbrev Tilmeld
Flere nyheder på Videnskab.dk
Gaming-bærbare: Når kun det vildeste er vildt nok
Hvor vildt bliver det, hvis du beder om den bedste gamingbærbare, du kan få? Ganske voldsomt, afslører denne test, hvor vi fokuserer på populære, kompromisløse monster-maskiner. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her