*

Viden

Forskere håber gulerødder kan forebygge tarmkræft

Lovende rotteforsøg giver forskerne håb om, at gulerødder kan blive en naturlig "kemokur" mod tarmkræft.

Foto: Peter Hove Olesen/Polfoto

Danske forskere mener, de med gulerødder kan gøre store fremskridt i kampen mod tarmkræft.

Kræft i tyk- og endetarm er en af de mest udbredte og dødelige kræftformer med cirka 5000 nye tilfælde årligt.

Men i forsøg fra Syddansk Universitet (SDU) og Odense Universitetshospital (OUH) har aktive stoffer fra gulerødder reduceret forstadier til tarmkræft i rotter med helt op til 83 procent.

Det er første gang, at det er bevist, at stofferne falcarinol og falcarindiol forebygger kræft i pattedyr på denne måde.

- Effekten kan opnås ved daglig indtagelse af tre-fire gulerødder, siger professor Lars Porskjær Christensen fra SDU Biotechnology. Han har i mere end ti år arbejdet med projektet.

- Kan vi gentage resultaterne i forsøg med mennesker selv med noget lavere succesrate end 83 procent, så er det epokegørende, siger han.

Førende kræftforsker: Livsforlængende kur mod kræft er mindre end 10 år væk

Da der i 2014 blev indført screening for 50-75-årige for tarmkræft, var det med håb om at redde blot 150 liv årligt. I dag dør 40-45 procent af sygdommen.

- Samtidig er den kirurgiske behandling voldsom med mange invaliderende symptomer, siger Gunnar Baatrup, professor ved SDU og tarmkirurgisk overlæge på OUH, Svendborg.

- Desværre er det en sygdom i fortsat vækst. Som følge af vores livsstil og fordi vi lever længere, og den typisk rammer sent.

- Tænk hvis tre daglige gulerødder kunne virke som en slags naturlig kemo uden giftige stoffer men mindske de forstadier i form af polypper, der kan opstå i tarmen, siger han.

WHO: Millioner af kræft-tilfælde kan stoppes i opløbet

De omtalte stoffer findes også i beslægtede grøntsager som knoldselleri, bladselleri og pastinak samt ginseng.

Anja Olsen er seniorforsker i blandt andet kost hos Kræftens Bekæmpelse. Hun mener, det er en god ide at få afprøvet resultaterne i kliniske forsøg.

Men samtidig advarer hun mod at trække forhastede paralleller fra rotteforsøg til mennesker.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Viden
Annonce
Modtag Videnskab.dk's nyhedsbrev Tilmeld
Flere nyheder på Videnskab.dk
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her