Sukkerstof får muligvis farlig tarmbakterie til at sprede sig

Amerikanske forskere kan have fundet en sammenhæng mellem smitte med farlig tarmbakterie og et nyt sukkerstof i amerikanske fødevarer.

Artiklens øverste billede
Sukkerstoffet trehalose bliver tilsat alle mulige fødevarer fra sushi til frosne grøntsager og is. Nu har forskere fundet ud af, at sukkerstoffet måske er skyld i, at der er sket en eksplosion i smitte med farlig tarmbakterie. Foto: Colourbox

Samtidig med at amerikanske fødevareproducenter begyndte at fylde fødevarer med det nye sukkerstof trehalose omkring årtusindeskiftet, steg antallet af infektioner med den meget farlige tarmbakterie C. difficile voldsomt.

Nu kobler amerikanske forskere de to ting sammen og viser, at trehalose måske kan være årsagen til, at C. difficile trives bedre i dag en nogensinde før. Det skriver Videnskab.dk.

Bakterien, der giver voldsom diarré, er meget svær at behandle og koster ifølge Center for Disease Control and Prevention 29.000 amerikanere livet om året.

»C. difficile har altid været et problem, men gennem de seneste 15 år er bakterien blevet den mest almindelige form for infektion, som folk erhverver sig på hospitalerne i den vestlige verden,« fortæller Robert Britton, der er professor ved Baylor College of Medicine, i en mail.

Læs også: Farlig tarm-bakterie kan bekæmpes med vand og sæbe

Studiet er for nylig offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Nature.

I Danmark bliver op imod 4.000 indlagt med C. difficile om året

Ud af 1.000 hospitalsindlæggelser i USA blev 5,6 smittet med C. difficile i 2001. I 2010 var tallet mere end fordoblet til 11,5, og trenden er fortsat.

I Danmark bliver mellem 3.500 og 4.000 personer indlagt med infektioner med C. difficile på hospitalerne om året.

C. difficile er specielt et problem for personer over 65 år, som får antibiotika.

Læs også: Tarmforskere: Det er sundest at blive født i afføring

Når kroppens bakterier bliver slået ihjel, dør gavnlige bakterier også, og med dem ude af spillet er vejen banet for, at C. difficile kan overtage deres plads.

C. difficile findes i forskellige varianter, og specielt de meget aggressive varianter RT027 og RT078 er blevet dominerende siden årtusindeskiftet.

Stigning i antallet af smittede efter år 2000

De to varianter, der også ofte er antibiotikaresistente, har dog eksisteret i mennesker i mange år uden at skabe de store problemer i form af de epidemier, som vi ser i dag.

I 1980'erne kendte man eksempelvis også til RT027 og RT078, men først efter år 2000 begyndte antallet af smittede at stige.

I samme tidsrum dukkede der nye varianter op af C. difficile, som var mere resistente, modstandsdygtige og producerede flere giftstoffer.

»Det faldt sammen med introduktionen af trehalose i fødevarer,« siger Robert Britton.

Artiklen er publiceret i samarbejde med videnskab.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.