2018 var året, da Barolos bedste skabte små mirakler i den silende regn

2018 var nær endt som et rædselsår i Barolo, men katastrofen udeblev, og zonens dygtigste producenter har mod alle odds formået at producere tilgængelige og elegant strukturerede vine, der står langt stærkere, end man kunne have frygtet.

Artiklens øverste billede

Foråret udviklede sig intet mindre end katastrofalt, og alt pegede i retning af, at 2018 ville ende i gru; et nyt 2002, et ægte annus horribilis. 

Mens mange vinproducenter nord for Alperne kæmpede med ekstrem tørke og nye lammende varmerekorder, var situationen i Piemonte den stik modsatte. Uvejr og kolossale mængder nedbør væltede ned over Barolo-zonens vinmarker, særligt i maj, hvilket resulterede i et af de vådeste forår, der nogensinde er registreret i området. Da havde mange producenter allerede opgivet håbet.

»Det var muligvis den hårdeste måned i marken i det seneste årti,« siger Francesca Vajra, der er et af familiemedlemmerne bag den velansete topproducent G.D. Vajra, der holder til i den lille flække Vergne.

Imellem april og maj registrerede man hele 32 nedbørsdage i familiens dagbog, og det voldsomme vejrlig skabte store udfordringer ikke kun for Vajra, men for alle, og konsekvenserne var til at tage og føle på; bl.a. heftigt sygdomspres i markerne, uønsket kraftig plantevækst og ujævn frugtsætning. 

Jordene var i perioder så dyngvåde, at det var fysisk umuligt at bearbejde markerne maskinelt på de stejle skråninger, og det gjorde vinbønder med få ressourcer sårbare og ude af stand til at bekæmpe problemerne. Francesca Vajra fortæller, at man havde haft held til at imødegå nogle af udfordringerne, bl.a. ved at sprøjte markerne med håndkraft, et ikke ufarligt hestearbejde, men også fordi man havde valgt at beskære stokkene mindre hårdt end normalt, hvilket levnede plads til, at flere skud kunne gro på hver plante.

»Det var et kontraintuitivt valg efter et tørt og varmt 2017, men vi havde grund til at tro, at stokkene havde brug for at brede sig efter et meget komprimeret år. Det viste sig, at det at tillade mere bladløv reducerede planternes vokseværk og vandindtag, hvilket var med til at bevare gode syreniveauer og en god tæthed i vinene,« forklarer Francesca Vajra.

Regnen fortsatte med at drille ind i juni, men så slog vejret om. I juli fik sommeren rigtigt fat, det var tørt og kulminerede i første halvdel af august, hvor temperaturerne toppede med 39 grader. Heldigvis var der også pæne temperaturudsving mellem nat og dag i tiden op til høsten, som faldt ret sent.

Vajra fik bragt den sidste nebbiolofrugt i hus den 23. oktober, men de vanskelige betingelser betød, at høstudbyttet visse steder lå på kun en tredjedel af potentialet, og høsten trak ud for de modigste, der turde vente på optimal modenhed. Eksempelvis blev Vajras signaturvin, Bricco delle Viole, høstet via hele seks passager igennem samme mark på forskellige dage. 

Så 2018 står på flere måder som et ujævn og usædvanligt år, og vinene har taget farve derefter. Kombinationen af terroir, mikroklima og erfaring har været udslagsgivende faktorer, hvilket også er grunden til, at flere topproducenter som Massolino, Oddero og Trediberri i La Morra ikke har produceret enkeltmarksvin i 2018.

Alligevel tøver Francesca Vajra ikke med at kalde 2018 for »ægte piemontesisk«. 

»Det er en årgang for alle dem, der elskede 1988 og den klassiske profil, som baroloerne fra senfirserne og midthalvfemserne havde, og for dem, der holder af en mere elegant og spændstig stil,« siger hun.

Og efter at have smagt langt over 30 vine, giver jeg hende ret. 2018 er ganske vist intet topår. Vinene er slet ikke så dybe og mægtige som i 2016, men testen byder på mange tilgængelige, charmante versioner.

De bedste er velduftende, kompakte og raffinerede, frugten let til fods med venlig stemt tanninstruktur, der gør, at de kan drikkes allerede nu, mens man venter på 2016.

Test af barolo fra 2018-årgangen

Trediberri

2018 Barolo del Comune di La Morra

Pris: 229,95 kr. (v/6 fl.). Forhandler: Philipson

Let, lys og luftig, klassevin til tilbudsprisen. Mere mørk, mineralsk og lakridset, end jeg husker den. Giv den luft, så kommer et delikat mylder af nuancer frem; viol, medicinskab, kirsebærsten og jord. Ren, frisk og mostet med magtfulde klem fra søde tanniner. 94 point.

Cantine Gemma

2018 Barolo

Pris: 157,50 kr. (v/2 fl.). Forhandler: Føtex

Fin intro til zonen, fin tilbudspris. Frugtdrevet, men også old school støvet, let balsamisk, ristet næse med indslag af viol, hindbær, kamfer, mint, sød lakrids og varme krydderier. Afrundet smag, charmant frugtsødme, ikke stor længde. Tanniner niver uden at bide. 88 point.

Fontanafredda

2018 Barolo

Pris: 149 kr. Forhandler: vinkooperativet.dk

Arketypisk vin fra klassisk storproducent, herligt stram struktur og old school tør finish her. Mindre jordet, mørk og tannisk, end jeg husker den. Skocreme og kirsebærsten. Potpourri, mørk chokolade og nellike. Fin balance, magtfuld tannin. Velskabt vin til prisen. 90 point.

G.D. Vajra

2018 Barolo Albe

Pris: 339 kr. Forhandler: H.J. Hansen Vin 

Topelegant barolo, underskøn balance, virkelig flot kerne af frugt her. Intens vin, god dybde og kompleksitet. Kalket, medicinsk næse, oser af viol, kirsebærsten og brunkage. Hænger virkelig godt sammen, faste tanniner napper og smelter i munden uden at udtørre. 94 point.

Cantina Pertinace

2018 Barolo

Pris: 299 kr. Forhandler: Kjær & Sommerfeldt

Traditionel barolo fra La Morra, ganske stedtypisk. Let og æterisk, elegant muldet frugt; jordbærgrød, lidt tjære og mentol, fugtig skovbund og nellike. Smagen er let på tå, allerede ret udviklet med moden syre og bløde tanniner. Harmonisk, men en smule kort. 91 point.

Lodali

2018 Barolo Bricco Ambrogio

Pris: 196,35 kr. Forhandler: Copenhagen Wine 

Lækker, luftig vin fra et hus, der går lidt under radaren. Åben og tilgængelig, et charmant gemyt. Lys, jordet frugt; jordbærgrød, kopattesalve, potpourri og brunkagekrydderi. Munden frugtdrevet og løftet, ikke kæmpe længde, men fin og fast i kødet. Fire til til normalprisen, men til tilbudsprisen trækker vinen fem stjerner. 92 point.

Cantine San Silvestro

2018 Barolo Patres

Pris: 110 kr. Forhandler: Meny

Pæn og redelig barolo i old school-stil. Et mønstereksempel på, at man godt kan opstøve respektabel barolo til en hund. Åbner lidt forknyt, frugten er ganske jordet og tobakket med balsamiske strejf. Pæn balance, ikke afgrundsdyb, men den har fin stedsans. 88 point.

Mauro Veglio

2018 Barolo

Pris: 310 kr. Forhandler: Adriat Vinimport

Supersaftig sag i lys, moderne, sexet stil; kort maceration, 24 måneder på barrique. Bedårende frugt, fin kompleksitet, pæn faddominans. Mere La Morra end Monforte, smidig, næsten cremet struktur med livlig syre, storsindet tannin og lækker balance. 93 point. 

Bel Colle

2018 Barolo Bussia

Pris: 349 kr. (v/ 6 fl.). Forhandler: wine.dk

Ganske magtfuld nebbiolo-fortolkning fra den enorme Bussia-cru, der som oftest giver vine med pænt bundtræk. Den lyse vin åbner på afdæmpet vis, først fine, røde bær, som efter noget tid i glasset får selskab af noget balsamisk og jordet. Her er også et strejf af daddel, tørret hybenrose og en lille kalket signatur. Fadet er bestemt også til stede i duften, og det træder tydeligere frem i smagen, som både åbner med en let og saftig frugt, men slutter overraskende håndfast med et nådesløst hug til gummerne fra en temmelig brutal tannin. Den bider og tørrer smagen ud. Den har brug for lidt mere tid til at samle sig, hvilket forhåbentlig også vil glatte tanninerne mere ud. 90 point.

Palladino

2018 Barolo

Pris: 239 kr. (v/ 6 fl.). Forhandler: Becvo.dk 

Skøn nebbiolo sammensat af druemateriale fra forskellige parceller i Serralunga, der har ry for at levere mørk og sejlivet vin med stor struktur og kradsbørstige tanniner, men her leveres kræfterne på overraskende raffineret vis. Herligt kompleks, jordet næse med tørv, tørrede krydderurter, potpourri og en snert af mørk chokolade. Læg dertil nuancer af vermouth, kirsebærsten, lakridsrod, kamfer og muskatnød. Flot intensitet her, knastør, masser af greb og power uden at blive for striks grundet en fin friskhed i den lange tobakkede finale. Tanninerne river godt i mundtøjet, men de er ikke grønne og umodne. Vil formentlig blive endnu bedre på fem års sigt. 93 point.


Tenuta Reverdito

2018 Barolo Castagni

Pris: 200 kr. (v/ 6 fl.). Forhandler: Erik Sørensen Vin

Elegant La Morra-karakter her fra særlig parcel i Castagni-marken, der giver kalket vin med frugtig finesse og luftig tekstur. Ganske fokuseret og fuld af skovbær, hindbærkompot, violer og varme krydderier på næsen. Den bliver mere alvorlig og dyster efter noget tid i glasset, men den forbliver dejligt letløbende, nærmest saftig med spændstig syre og crunchy tanninbid. Fin frugtsødme, et feminint væsen, der nok vil udvikle mere kompleksitet med alder. Mægtig godt køb til tilbudsprisen. 92 point.

La Spinetta

2018 Barolo Garretti

Pris: 399 kr. (v/ 6 fl.). Forhandler: Løgismose

Man fornemmer Rivetti-familiens karakteristiske stil her fra første snif; oser allerede generøst af moden, sexet frugt. Ekstrovert ind ad en kant, om end mindre flæsket og flamboyant, end jeg husker den fra tidligere årgange. Her er bestemt velproportioneret strukturel power og en pæn faddominans at spore, men træet er ganske pænt integreret, selvom de 22 måneder på små brugte franske fade har tildelt den mørke, blommede frugt masser af varme krydderier og en Ribena-agtig sødme, der fortsætter i munden og giver vinen et varmt og slikkent udtryk. Her er også et floralt pift og en bund af tørv, tjære og tobak, der føjer kompleksitet og stedsans til, mens tanninerne strammer op på løjerne med et solidt hug til gummer og kindtøj. Ville formentlig profitere meget af et par år på langs. 91 point.

Cantina Pira Luigi

2018 Barolo Margheria 

Pris: 475 kr. Forhandler: Adriat Vinimport

Ganske enkelt en fremragende enkeltmarksbarolo med alle de store, klassiske Serralunga-dyder intakt. Det vil sige magtfuld vin med distingveret greb og mægtig tanninstruktur. Men den har også en uforlignelig balance og en besnærende dyb parfume. Kraft og saft og dybde forenet i et overraskende raffineret, maskulint hele. Et mylder af nuancer her; læder, røgelse, spagnum, lakridsrod og tjære fletter sig med kirsebær og tørrede blomster, varme krydderier og balsamiske fadnoter. 95 point.

Castello di Verduno

2018 Barolo

Pris: 365 kr. (v/ 3 fl.). Forhandler: Vinova

Traditionel barolo fra markerne omkring landsbyen Verduno, og det ophav sætter sit præg på resultatet i form af en luftig, frugtdrevet barolo med raffineret jordet parfume og et ubesværet, næsten saftigt afsæt. Livlig frugtsyre sørger for fokus her, mens tanninerne leverer fasthed og retning. Den skal have en del tid og luft, før den viser, hvad den kan. Med andre ord er det meget let at overse dens kvaliteter ved første flygtige møde, men tålmodige sjæle vil blive belønnet med elegant, harmonisk barolo med spicy kant, potpourri og tjærenoter. Slutter af med kernesund tannin og bittersød finale. 93 point.

Giulia Negri

2018 Barolo La Tartufaia

Pris: 459 kr. Forhandler: Distinto

Saftspændt barolo fra nogle af zonens højest beliggende marker i La Morra, hvor det relativt nye stjerneskud Giulia Negri laver nutidig barolo efter klassisk recept og burgundisk forbillede. Det giver en uhyre feminin nebbiolo med fin frugtig intensitet uden unødig ballast. Bare let på tå og lineær med noter af tørrede rosenblade, skovbund, kirsebærsten, søde jordbær og kamfer. Smagen har en cremet blødhed over sig, og det frugtige udtryk fokuseret, men også ret enkelt. Smidig tannin, bittersød, saltsmagende finish. Har brug for mere tid for at vinde mere kompleksitet. 92 point. 

Figli Luigi Oddero

2018 Barolo

Pris: 295 kr. Forhandler: Bichel

Uha, hvor distingveret kan det blive?! Dejlig luftig og elegant blend sammenstukket af frugt fra flere forskellige kommuner, men alligevel oser den af La Morra med sit lyse, æteriske væsen og udtalte harmoni. Skøn kalket, let støvet frugt, tør spagnum, jordbær og kirsebærsten. Saftig, læskende og sødmefuld i munden med et hviskende mylder af nuancer; mint, læder, hybente, tørret salvie og varme krydderier. Tanninerne er søde og smelter med et fast kram i en flot finale. Barolo af en vis klasse, der også synes at favne årgangens styrker på bedste vis. 93 point.

Marengo

2018 Barolo Brunate

Pris: 530 kr. Forhandler: Lieu-dit

Vinene fra den berømte cru Brunate er ofte dødsvære at smage som unge. De er typisk strenge og utilnærmelige. Det gælder til dels også Marco Marangos version. Frugten er endnu ikke smeltet sammen med den store tanniske struktur og den betydelige faddominans. Men man kan sagtens ane dybden og potentialet her. Oplagt gemmevin. En smuk jordet, tjæret, let balsamisk kompleksitet blander sig med blomme, læder og lakridsrod, kandiseret appelsinskal, kanel, tørret hybenrose, gammelt træ og varme krydderier. Smagen er både elegant, knastør, robust og magtfuld. Tanninerne endnu rå og upolerede. Men længde og den bittersøde finale er imponerende nok i sig selv. Mægtig old school barolo, men alt for ung. 94 point.

Pio Cesare

2018 Barolo Pio

Pris: 449 kr. Forhandler: Laudrup Vin  

Her endnu en velanset garant for nyklassisk barolo, der med noget tid i glasser lufter sine attributter på stilsikker vis. Ganske åben og forbavsende tilgængelig med skinnede rød frugt. Sødmefuld, indsmigrende, floral. Masser af jordbær, kirsebærsten, lakridsrod og tigerbalsam. Fadet er superflot integreret, her har producenten efterhånden fået fuldstændig styr på tidligere tiders excesser. Smagen har mere efterår over sig; skovbund, let tobakket og blommet med et strejf af kandiseret appelsinskal. Oprejst, rank og fokuseret, tydelig retning på den bittersøde finale. 93 point.

Marziano Abbona - La Pieve

2018 Barolo

Pris: 355 kr. Forhandler: Kjær & Sommerfeldt

Dejlig umiddelbar nebbiolo, allerede tilgængelig og åben. Skøn frugtdrevet stil, vin med sund og velskabt struktur, ganske rund og saftig med klassiske nuancer af kirsebærsten, blomster og en understrøm af muld og varme krydderier. Mild syre, smidige, næsten bløde tanniner. Lige noget for dem, der værdsætter frugt og finesse frem for kraft, greb og struktur. 93 point.

Paolo Scavino

2018 Barolo

Pris: 380 kr. Forhandler: Sigurd Müller Vinhandel

Scavino laver konsistent beundringsværdig barolo år efter år, og huset har formået at følge med tiden og siden 00’erne tildelt vinene en stadig mere raffineret karakter og stilistisk tidløs signatur. Også denne taktfulde 2018’er rammer en nerve. Her er distingveret power og facetteret tyngde; frugt, alkohol, syrer og tanniner er vævet sammen i et udsøgt hele. Den rummer både en mørk mineralsk alvor og skønne jordede dybder, ligesom den har en herligt ubesværet, næsten saftig fremtoning, der charmerer og giver noget farve i kinderne. Tanninerne er smidige og smeltende søde uden at fremstå ubeslutsomme. Ganske komplet vin. 95 point.

Voerzio Martini

2018 Barolo Monvigliero

Pris: 745 kr. Forhandler: Mr. Ruby

Barolo ballerina! Ultra feminin vin fra Verdunos mest velansete enkeltmark, hvis sandede jordbund og relativt kølige mikroklima leverer nogle af Barolos mest yndefulde, slanke og raffinerede vine. Denne indkapsler alle disse karakteristika på stilsikker vis. Florlet, raffineret frugtig og sødmefuld uden at være banal. Flot renhed, tydelig floral signatur, fuld af tørret krydderurt, mint og røde sommerbær. Den hvisker, man skal koncentrere sig for at fange frekvensen. Som velour, nærmest blid som chambolle, flot balanceret, fadet spiller med, men der er godt styr på løjerne. Tanninerne er søde og smelter forrest i munden. Den har endnu ikke udviklet nogen besnærende kompleksitet, men jeg tor, at den gemmer på mere og noget større hvis den får lidt mere tid på langs. Eneste ulempe er, at vin fra denne særlige cru efterhånden er blevet en kostbar affære, det er bagsiden af at møde sådan en lille skønhed. 94 point.

Broccardo

2018 Barolo I Tre Pais

Pris: 199,95 kr. Forhandler: Supervin

Et godt køb, denne vin, sammenstykket af frugt fra tre forskellige kommuner. Åbenhjertig frugtbetonet barolo med et blidt og mildt væsen, god tæthed og koncentration med en del frugtsødme. Fuld af hyldebær, solbær, kirsebærsten, urter, røgelse og et jordet strejf. Pæn, saftig og harmonisk smag, masser af moden mørk frugt. 91 point.

Briccolina

2018 Barolo La Briccolina

Pris: 344,25 kr. Forhandler: Copenhagen Wine

Lille, overset producent, der laver klassevin fra familiens enkeltmark. Vi er igen i Serralunga, og der er bestemt rigeligt med saft og kraft til at balancere enhver tallerken her, men hvor er det præcist og elegant skruet sammen. Frugten er imponerende rank, ren og dyb. Flot koncentration, fantastisk friskhed qua en spillevende syre. Fuld af bagt rødbede, kirsebærsten og kamfer. Tilmed et strejf af solbærgren, medicinskab og lakridsrod. Flot harmoni, de store, modne tanniner griber alle de rigtige steder og trækker finalen i langdrag. Fire til til normalprisen, men til tilbudsprisen trækker vinen fem stjerner. 94 point.

Poderi Luigi Einaudi

2018 Barolo Ludo

Pris: 189,95 kr. (v/ 6 fl.). Forhandler: Philipson Wine

Fin introduktion til kongernes vin. Ikke mindst til prisen. Venlig og imødekommende, allerede meget åben og givende. Masser af blød rød frugt med fin stedssans. Sødmefuld og floral med en skøn muldet undertone. Smagen har godmodig syre, frugten blidt svungne former og en klassisk fast afrunding fra tanninerne. Velplejet vin. 92 point.

Massimo Rivetti

2018 Barolo

Pris: 269 kr. (v/ 3 fl.). Forhandler: Jysk Vin

Økovin fra La Morra, der ikke er bange for at spille med sine overraskende store muskler. Ikke så arketypisk som nogle af testens øvrige repræsentanter fra kommunen. Frugten er nemlig varm, blommet og fuldmoden i udtrykket. Fuld af tørrede urter, sveske, kirsebærsten, brunkage, muld og en lille likørtone. Smagen har nebbioloens klassiske tørhed, masser af power og en lakridset, let raspende finale. 90 point.

Voerzio Martini

2018 Barolo Cerequio

Pris: 745 kr. Forhandler: Mr. Ruby

Cerequio-cruen lige ved siden af Brunate er en anden af La Morras exceptionelle terroirs. I direkte sammenligning med husets anden topvin, Monvigliero, er der her mere blus på kedlen. Mere bund, større tanninstruktur og også en mere pågående fadpræget karakter, der lige skal have lov at dampe lidt af. Men frugten har samme rene, mostede kvalitet, samme saftige og luftige signatur med masser af vilde hindbær, kirsebærsten samt After Eight, ristede noter og varme krydderier. Super juicy, smidig og charmerende i munden med en skøn frugtsødme og et raffineret hug fra tanninerne. Sexet, nutidig vin med tiden foran sig. 94 point.

Lodali

2018 Barolo Bricco Ambrogio Lorens

Pris: 386,75 kr. Forhandler: Copenhagen Wine 

Varmblodig bulderbasse af en barolo med en muskuløs, blommet frugt. Dens lille likørtone fortager sig heldigvis noget ved kraftig iltning. Den byder også på tørret hybenrose, sveske, appelsinskal, timian og kamfer. På alle måder stor i slaget. Smagen er stor og intens, alkoholen varmer godt i svælget, men den har også frugtig pondus. Tanninerne er stadig noget rå og kradsbørstige. De kræver mere tid og gerne gastronomisk modspil for at forløse vinens potentiale. 92 point.

Renato Ratti

2018 Barolo Marcenasco

Pris: 249,95 kr., v/ 6 fl., forhandler: Philipson Wine

Pietro Rattis på flere måder historiske vin fra den velansete ”lieu-dit” Marcenasco i 2018-årgangen rammer en nerve, der er svær at stå for. Forfinet, facetteret, sødmefuld, næsten kriminel saftig, velkalibreret vin i tidssvarende, letforståelige klæder. Det giver en umiddelbarhed og lystbetonet drikkeglæde, der er nem at begribe selv for uindviede liebhavere, for man bliver hjulpet godt på vej af en lækker balance og harmonisk struktur. Frugten er skøn transparent og jordet med smukt integreret fad; fuld af nellike, brunkage, vanilje og røgelse. Tanninerne er faste, men silkebløde,. Indbegrebet af La Morra, ingen mislyd, ingen krævende vin, mere lystbetonet og lækker uden at virke hul overhovedet. 93 point.

Brovia

2018 Barolo

Pris: 495 kr. Forhandler: Kjær & Sommerfeldt

Intet mindre end mesterlig vin. Perfekt balanceret, rank, adræt og fast i kødet på den helt rigtige måde med en storslået klar parfume og en superharmonisk struktur. Oser af modne skovbær, Gajol, viol, pottemuld og tjære. Klar, fokuseret, svævende, vægtløs. Tanninen griber i kindtøjet med fasthed og ynde, det er let at blive forfalden til. 95 point.

Azelia

2018 Barolo

Pris: 389 kr., forhandler: Greenwood Fine Wine

Åbner med en lille svovlet tone, men det damper hurtigt af., og snart titter en facetteret, muldet næse frem. Dejlig smidig vin, den hænger godt sammen. Overskud og intensitet her med røgede, mineralske strejf af tjære, tørv, tobak og kopattesalve. Her er også vanilje, røgelse, blomme og kirsebærsten. Smagen er let røget, sødmefuld og generøs, frugten er i fokus og assisteres af et sikkert greb fra tanninerne, der sikrer retning og længde. 93 point.

Gianni Gagliardo

2018 Barolo 

Pris: 399 kr. v/ 6 fl, forhandler: Vin & Vin

Nyklassisk sag produceret af frugt fra hele fem forskellige kommuner med La Morra i front. Generøs næse med veldrejet moden frugt, fokuseret og velduftende med en hel bunke af muldede nuancer, der blander sig med en floralt strejf og røgelse. Blomme. Kirsebærsten og kardemomme. Smagen har mægtig fin balance og en harmonisk, lineær udvikling, der åbner med en cremet rød frugt og slutter med skovbundsnoter og smidige tanniner. Meget umiddelbar og tiltalende vin. 93 point. 

Scarzello

2018 Barolo del Comune di Barolo

Pris: 325 kr., v/ 6 fl., forhandler: Bichel

Barolo med et dejligt uspoleret væsen. Både uhyre traditionel i sin fremtoning og samtidig afspejler den årgangens feminine elegance på autentisk vis. Den skiller sig ud ved at besidde en udtalt ren og jomfruelig frugt. Klar, elegant kommunikerende og slet ikke så krævende, tobakket eller stærkt jordet, som vine fra Serralunga eksempelvis kan være det. Den oser elegant af kirsebærsten, lakridsrod, hindbær og skovbær. Fin frugtsødme her med lidt fadkrydderi, viol og tjære på toppen. Smagen er lys og uforceret, udpræget saftig og aromatisk dragende. Den tager stikket hjem med sine søde tanniner og underspillede harmoni. 93 point.

Agostino Bosco

2018 Barolo Neirane

Pris: 289 kr. v/ 3 fl., forhandler: Jysk Vin

For mig en ny og ukendt producent, der står bag denne barolo fra den udmærkede Neirane-cru i Verduno, hvis jordbund har det med at accentuere de frugtige dyder i vinen. Det gælder også denne. Overraskende rig og udtalt frugtig vin. Tydelig solbærpræget med urter, engelsk lakrids og mintchokolade. Smagen er generøs og har stor sødme og smidig struktur. Faste tanniner, de endnu er lidt ru. Men den bør kunne udvikle sig yderligere med tiden. 92 point.

Prunotto

2018 Barolo

Pris: 419 kr., forhandler: H.J. Hansen Vin

Denne vin er som fint, gammelt porcelæn. Nærmest skrøbelig, et vinøst filigran, der svæver af sted med æterisk elegance som tydelig markør. Det er lige fra farven over duften til den svævende lette struktur og smag. Dufter af ribs, jordbær, blomster, vandmelon, druesukker og kalktabletter i pilleglas minsandten. Smagen er fjerlet, strukturen overraskende mild og saftig, moderat alkohol, moderat dybde, slev tanninerne er milde og cremede. En vin, der spiller på årgangens præmisser. Temmelig kostbar er den dog også. 91 point.

Chionetti

2018 Barolo Parussi

Pris: 499 kr., forhandler: Distinto

Letløbende vin med skjorten ude over bukserne, supersaftig og pokkers adræt, bare enormt charmerende. Masser af lys, rød frugt pakket effektivt ind i røg, kamfer og lækre fadnoter samt tørrede blomster på toppen. Veldrejet, smidig barolo med andre ord fra Parussi-cruens magre, kalkholdige, sandede jorde. Fin frugtintensitet, tiltalende kalket friskhed og en mild sødme, der virker som charmeklud. Let tryk midt på tungen, hverken afgrundsdyb eller højkoncentreret, men den vinder på sit kompakte, dansende væsen. Barolo, der kan drikkes ung uden at man tørrer ind eller sander til i raspende tannin, og det er jo en styrke, men den er ej heller gratis. 93 point. 


Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.