Annonce
Livsstil

På Egå Ungdoms-Højskole lader de eleverne sove længe om morgenen

Lad de unge sove en time længere, så er de både friske og motiverede i skolen, viser et forsøg på Egå Ungdoms-Højskole.

Højskolelærer Lars Andreasen har fået mere motiverede selever, der er vågne, når undervisningen starter kl. 9.30. Foto: Mikkel Kjerri

De fleste teenageforældre har brugt oceaner af timer og energi på børn, der ikke er til at drive i seng, og ikke til at drive ud af sengen næste morgen.

Men det er skønne spildte kræfter, mener man på Egå Ungdoms-Højskole, hvor man har indført nye mødetider for skolens elever.

 "Ny forskning dokumenterer, at unge mennesker ikke er soveklare før 22.30 – 23.00. Så hjælper det ikke at bede de unge om at gå i seng før. Det beskriver for eksempel den hollandske professor Everline Crone i  bogen "Teenagehjerners udvikling"," siger forstander på Egå Ungdoms-Højskole, Erling Joensen.

Derfor indførte man i en periode en forsøgsordning på Egå Ungdoms-Højskole, hvor eleverne først skulle møde kl. 9.30. De nye mødetider gav så gode resultater, at de nu er permanent indført. Og Erling Joensen hører fra skolens medarbejdere, at eleverne er langt mere udhvilede, motiverede og selvsikre, og dermed har de også fået gladere medarbejdere.

Hver 10. af de unge: Ok at komme for sent

Egå Ungdoms-Højskole er first movers med hensyn til, at lade de unge møde senere og forstander Erling Joensen mener klart, at andre uddannelsesinstitutioner med teenagere skulle følge trop.

Højskolelærer Lars Andreassen, der er cand. mag. i idéhistorie og kognitiv semiotik var én af de varme fortalere for at få indført de nye mødetider.

Mange piver over mødetiden

"Jeg oplevede en radikal mærkbar forskel på eleverne, efter at vi ændrede vores mødetid. Det er langt mere glade og motiverede unge mennesker, som i dag møder til timerne. De er mere vågne og engagerede, hvilket resulterer i, at vi når mere i timerne," siger han.

Unge med kronisk jetlag

Søvnhormonet melatonin regulerer vores evne til at falde i søvn. Kroppen udskiller det, når det bliver mørkt.

En gruppe amerikanske forskere har målt melatonin-niveauet hos teenagere. Her stod det klart, at netop gruppen mellem børn og voksne har et specielt melatonin-niveau.

For teenagere gælder det, at søvnhormonet stiger langt senere på aftenen end hos både børn og voksne. De bliver altså senere trætte. Samtidig falder det først senere på dagen end hos små børn og voksne. Tilstanden hos teenageren om formiddagen kan beskrives som en kronisk tilstand af jetlag.

Lars Andreasen mener, at man i den kommende gymnasiereform bør tage hensyn til unges hormonelle udvikling og dermed deres ændrede søvnmønstre. Og se i øjnene, at man ikke ved trusler og formaninger kan lave om på de unges biologi.

"Jeg mener ikke, at man i dag tager tilstrækkelig hensyn til de unge og deres udvikling. Og den nye viden om, hvor meget søvn betyder for hjernen og indlæring. Skolen er mere indrettet efter lærerne, der gerne vil hjem i ordenlig tid," siger han.

Lars Andreasen mener også, at diskussionen om ændrede mødetider lider under en forældet samfundsopfattelse.

A-mennesker tjener mest

I landbrugs- og industrisamfundet gav det god mening at folk måtte lære at stå tidligt op. Men i dag er der kun 4 pct, der er beskæftiget i landbruget og 25 pct. i industrien, påpeger han.

"I dag arbejder folk på alle tider af døgnet, og i mange familier er det faktisk skole og daginstitutioner som står i vejen for en hensigtsmæssig planlægning," siger han.

Lærer i Alexsanderteknik, Signe Gad, er enig. I et indlæg i Politiken skrev hun for nylig:

"Er det ikke på tide, vi stopper med at anse det for en selvfølge, at teenagere skal møde i skole kl. 8, og at vi tager forskning alvorligt og bruger den til at lave nogle rammer for de unge, så de får en bedre trivsel og bliver dygtigere?

Da teenagere generelt i den periode af deres liv er B-mennesker, hvorfor så ikke tænke dette ind i gymnasiereformen og få en masse fordele forærende?

Hvem ved – måske kunne bedre vilkår for indlæring og selvtillid endda påvirke andre ubalancer i gunstig retning. Mindre druk blandt teenagere?"

Blandt eleverne er der - måske ikke overraskende - stor tilfredshed. Eleverne er enige om, at de nye mødetider skaber grobund for mere viden.

 "Jeg gik før på gymnasiet, hvor man skulle møde kl. 8 ligesom i folkeskolen. Her møder vi kl. 09.30 hvilket for mig personligt gør, at jeg er langt mere klar i hovedet og meget mere deltagende og aktiv i timerne," siger Sofie Liljedahl.

 "Jeg er absolut B-menneske med stor B. Jeg kan sidde langt ud til de sene nattetimer og arbejde med musik eller læse. Så er der ro, og jeg fordyber mig bedst. Derfor er jeg absolut stor tilhænger af, at andre uddannelsesinstitutioner skal gøre ligesom Egå Ungdoms-Højskole og lade os unge møde senere," siger hendes studiekammerat Louis Leidecker

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Mad & Vin
Annonce
Polaroid Originals OneStep 2: Det klassiske Polaroid er tilbage
Fascinationen ved gammel teknologi vil ingen ende tage – hvor irrationel den nu engang kan være. De overmættede og udtværede Instagram-filtre på mobilen er ikke længere nok. Der er kommet stor efterspørgsel på den ægte vare. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her