Almindelige fiskere som helte

Michael Ancher gik nye veje og indsatte almindelige mennesker som hovedaktører i et samtidigt historiemaleri.

Den lave mørke vinterhimmel og kompakte udfyldning af billedfladen forstærker fornemmelsen af intens koncentration, af heroisk storhed.

Bølgerne på det blåsorte hav synes at trænge helt op i de sneklædte klitter, der som et ekko af de væltende bølger løfter redningsbåden i vejret og foregriber udsætningen af båden og gennembrydningen af den kraftige brænding. To krydsende diagonaler fører fiskerne og beskueren gennem klitterne og ud mod det nødstedte skib.

Bevægelsen fører blikket tilbage til udgangspunktet, den råbende fisker, der som i et fotografisk snapshot er beskåret og appellerer til nogen uden for billedet.

Heltemodige

Med dette maleri fortsatte Michael Ancher sin beretning om Skagens heltemodige fiskere.

Et stort anlagt epos, som blev indledt med spørgsmålet "Vil han klare pynten?" og via den lykkelige udgang "Mandskabet reddet" fik sin definitive afslutning med "Den druknede".

Historiemaleriet var tidligere hjemsted for skildringen af store og gode handlinger med mytologiske helte og historieskabende enere som forbilleder. Folket måtte nøjes med at optræde som menige soldater eller anonym folkemasse.

Med Michael Ancher kulminerer en modsatrettet bestræbelse på at indsætte det almindelige menneske som hovedaktør i et samtidigt historiemaleri.

kultur@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen