OK til holdninger – ikke OK til falske fakta

Vindmøller er smukke, og groft manipulerede visualiseringer fremstillet som fakta er uværdige i denne vigtige debat.

Artiklens øverste billede
Således anslår Aarhus Vindmøllelaug, at de omtalte vindmøller på Aarhus Havn vil komme til at se ud: Vindmøllernes totalhøjde er 200 meter. Der er fem synlige vindmøller. Billedet er optaget som panoramabillede fra havnebadet. Afstand til nærmeste synlige vindmølle på billedet er 1,8 km – afstand til fjerneste synlige vindmøller på billedet er 2,5 km. Afstand til nærmeste ikke-synlige vindmølle, placeret bag Aarhus Ø i venstre side af billedet, er 1,4 km, anfører Aarhus Vindmøllelaug som forklaring på visualiseringen.

Et velkendt udtryk i politik lyder ca. således: »Alle har ret til egne holdninger, men ikke egne fakta.«

Vi er i Aarhus Vindmøllelaug (AaVML) fuldt forstående over for, at der findes forskellige holdninger til vindmøller, særligt når de placeres inden for egen bevidsthedssfære. Men vi er uforstående over for, at individer og foreninger kaster sig ud i følelsesargumenter, smædekampagner og regulær vildledning – og fremstiller denne vildledning som fakta.

Vi har set politikere (Stiften, 27. oktober) nævne gammel vindmølleteknologi, som i sin tid kunne forsyne ca. 1.700 husstande per vindmølle, og sammenligne denne med højden på de foreslåede moderne vindmøller på havnen (200 m, se visualisering nedenfor). Dette er vildledning. OK, vi forstår, at politikere politiserer, og vi forstår, at man ”glemmer” at sammenligne æbler med æbler. Fakta er dog: Ønsker man at sammenligne med højden på moderne vindmøller, skal sammenligningen også være med produktion af strøm fra moderne vindmøller, som kan levere strøm til ca. 6.000 husstande per vindmølle, eller svarende til ca. 1 pct. af kommunens samlede elforsyning. OK til holdninger, ikke OK til falske fakta – heller ikke fra politikere.

Vi er dog særdeles uforstående over for, at veluddannede ingeniører kan finde på at vildlede så groft, som det er tilfældet med visualiseringerne bragt af Ole Mikkelsen fra bestyrelsen i Ejerforeningen AARhus i sin meningstilkendegivelse til kommunen den 11. november, som senere blev bragt i JP Aarhus den 14. november som værende fakta. Der står belejligt nok ikke, hvordan Ole Mikkelsen tilvejebringer pågældende visualisering, men vi må forvente, at der ligger et seriøst videnskabeligt grundlag bag, og at dette arbejde er gjort efter en veluddannet ingeniørs bedste evne. Vi ser frem til at forstå metoden bag Ole Mikkelsens visualisering.

En visualisering er et virkeligt foto, hvor de fremtidige vindmøller indsættes efter helt præcise normer. Dette gøres for at gøre det muligt at kunne sammenligne forskellige projekter på et sagligt grundlag. Fotografier til visualiseringer optages med et digitalt 24x36 mm ”full-frame”-kamera med normaloptik (45 eller 50 mm brændvidde). Fotopunkterne er fastlagt ved måling af GPS-koordinater. Visualiseringer udføres i programmet WindPro (Photomontage Visualization) fra EMD International, hvor hver enkelt visualisering kontrolleres ud fra kendte elementer i landskabet, eksempelvis bygninger, kraner, og skorstene.

I modsætning til den gængse måde, som beskrevet ovenfor, at lave visualiseringer på er der i Ole Mikkelsens ”visualisering” indsat vindmøller på fejlagtige placeringer, hvilket gør, at de fremstår større, end de vil opleves fra billedets vinkel, og de er ”malet” med en ukorrekt farve.

Undertegnede er ”blot” cand. merc. af uddannelse, og økonomi er som bekendt ikke en eksakt videnskab. Netop derfor lytter jeg til erfarne ingeniører og eksperter fra velrenommerede virksomheder, når vi diskuterer fakta – og i særdeleshed visualiseringer. Visualiseringer har det nemlig med at kunne påvirke følelser og holdninger.

Men selv i økonomiens fag mener vi, at holdninger og følelser skal dannes på et faktabaseret grundlag. Derfor bringer vi hermed en professionelt lavet visualisering, lavet af det aarhusianske firma PlanEnergi, som er velrenommeret i branchen, og som tidligere har lavet visualiseringer til netop Aarhus Kommune. Vi bringer denne korrigering for at bringe fakta tilbage i en debat, hvor følelser har fået for meget spalteplads. Alle har ret til egne holdninger, men groft manipulerede visualiseringer fremstillet som fakta, mener vi, er uværdigt i en debat om et så vigtigt emne som at finde ansvarlige løsninger på klimakrisen.

En korrekt visualisering af vindmøller på Aarhus Havn set fra Aarhus Ø. Det ovenstående billede er taget fra den samme placering på Aarhus Ø, som Ole Mikkelsen har valgt, men til forskel fra Ole Mikkelsens visualisering overholder nedenstående visualisering de korrekte fototekniske forudsætninger. På billedet ses vindmøllerne placeret præcist samme steder, som i det planforslag, som Aarhus Kommune arbejder med, og desuden er farven på vindmøllerne den korrekte.

Det er vigtigt for os at pointere disse forskelle, da der er stor tydelig forskel på den korrekte måde at lave visualiseringer på, som eksemplificeret nedenfor fra PlanEnergi, og på Ole Mikkelsens følelsesladede fiktion, der tangerer grov fotomanipulation.

Døm selv: Er det noget vi kan leve med på havnen i Aarhus i en årrække?

I vindmøllelauget mener vi, svaret er ja. Og vi mener, at vindmøllerne er smukke, fordi de repræsenterer en kommune, der tager lokalt ansvar for den grønne omstilling i stedet for sende regningen til nabokommuner eller staten. Og vi er klar over, at synlige tiltag i den grønne omstilling sætter følelser i gang. Vi mener dog, det er bydende nødvendigt at vi diskuterer tiltagene på et sagligt grundlag – selv om følelserne går højt. Og vi ser frem til at kunne udbyde de første reservationer til borgerne i kommunen, som hermed ønsker at tage aktivt del i den grønne omstilling.

Skriv din mening om forholdene i Aarhus, Østjylland og Region Midtjylland til JP Aarhus – klik her og læs, hvordan du sender et debatindlæg.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.