Hvad bruger en psykisk syg en pengepræmie på 5.000 kr. til?

40-årige Mads Trier-Blom har startet en anderledes indsamling til fordel for det lukningtruede Museum Ovartaci på Psykiatrisk Hospital i Risskov.

Artiklens øverste billede
Museum Ovartaci, der ligger på Aarhus Universitetshospital, Risskov, huser en af Europas største samlinger af kunst, skabt af psykisk syge.

Fredag morgen blev en indsamling til fordel for det lukningstruede Museum Ovartaci på Psykiatrisk Hospital i Risskov iværksat.

Museet står til lukning i slutningen af 2016, da Region Midtjylland ikke længere kan drive det.

Bag indsamlingen står den 40-årige Mads Trier-Blom, som selv har psykisk sygdom tæt inde på livet, idet han i 2004 fik diagnosen bipolar affektiv lidelse - tidligere kendt som maniodepressiv psykose.

Mads Trier-Blom arbejder i dag for øget inklusion og for at aftabuisere psykisk sygdom i samfundet ved bl.a. at holde foredrag om, hvordan han lever med sin diagnose. I januar talte han desuden på Christiansborg til Etisk Råds temadag.

Netop Mads Trier-Bloms indsats på området var årsagen til, at han fredag den 15. april blev tildelt Galloprisen i forbindelse med Gallo Show 2016, der blev afholdt i Aarhus Musikhus.

Med titlen fulgte også et kunstværk samt 5.000 kr.

Og det er netop de 5.000 kr., som spiller en afgørende rolle i indsamlingen til fordel for Museum Overtaci.

Indsamlingen er en såkaldt mikro-/makroindsamling, som går under navnet DobbeltOp 1.

»Hvis det lykkes at indsamle 5.000 kr. i mikrofunding, så topper jeg op med de 5.000 Gallo-kroner som et slags makro-tilskud,« forklarer Mads Trier-Blom.

Årsagen til, at det netop var Museum Ovartaci, som Mads Trier-Blom har valgt at bruge sine præmiepenge på, er, at det ifølge Mads Trier-Blom er unikt og bevaringsværdigt.

»Museum Ovartaci er et museum, der viser det bedste og det værste fra psykiatriens historie, og hvis ikke vi husker historien, kan vi ikke skabe en bedre fremtid,« siger han.

Museum Ovartaci, der ligger på Aarhus Universitetshospital, Risskov, huser en af Europas største samlinger af kunst skabt af psykisk syge.

Bl.a. findes der på museet kunstværker lavet af den anerkendte kunstner Louis Marcussen, bedre kendt som Ovartaci, der selv var ramt af psykisk sygdom. Han boede i 56 år på hospitalet i Risskov, før han i 1985 døde som 91-årig.

Fredag eftermiddag er det indtil videre lykkedes Mads Trier-Blom at indsamle 3.175 kr.

»Jeg er så glad for den massive opbakning, der allerede har været,« siger Mads Trier-Blom og tilføjer, at han regner med at kunne overrække 10.000 kr. til museumsleder ved Museum Ovartaci, Mia Lejsted Bonde, lørdag kl. 14.30.

Hvis det lykkes indsamlingen at nå de 10.000 kr. - hvoraf Mads Trier-Blom vil bidrage med de 5.000 kr. - vil Mads Trier-Blom forsøge at iværksætte en ny indsamling under navnet DobbeltOp 2.

Til forskel for den nuværende indsamling vil DobbeltOp 2 bestå af donationer fra private som »mikrobidragere« og organisationer som »makrobidragere«.

»Jeg synes, det giver god mening, at der veksles mellem private donorer og nogle større donorer,« siger Mads Trier-Blom.

Selvom Mads Trier-Blom til dagligt bor på Frederiksberg i København, var det nærliggende for ham at bruge præmiepengene på noget, der vedrører Aarhus.

»Jeg kan godt lide, at pengene kommer fra Gallo Huset i Aarhus og kommer tilbage til Aarhus på den her måde,« siger han.

Udover at have holdt over 150 foredrag, er Mads Trier-Blom ansat i psykiatrien i Region Sjælland, hvor han er tovholder på En af os-kampagnen, som er en national oplysningskampagne, der arbejder for at imødegå stigmatisering og fremme tolerance og åbenhed over for mennesker med psykisk sygdom.

Derudover er Mads Trier-Blom frivillig bl.a. som bestyrelsesmedlem i Depressionsforeningen,
som medlem af Rådet for psykisk syge på arbejdsmarkedet og har desuden stiftet firmaet Inkluderfler.

I nomineringen til Galloprisen 2016 stod der følgende om Mads Trier-Bloms arbejde:

»Mads er ambassadør i ”En-af-Os kampagnen”, medarbejder med brugerkompetence hos Psyk-Infos rådgivning, stifter og ejer af ”Inkludér flere og B.I. M.S, og har gennem årene lært at balancere mellem mani og depression. Mads havde 10 min. taletid på Christiansborg i forbindelse med Etisk Råds konference om det bedste og værste med diagnoser, og han havde alle 200 deltagere i sin hule hånd.«

Det er muligt at følge indsamlingen her.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.