Irak beder Nato om hjælp
Iraks premierminister Haider al-Abadi har på et møde med Natos generalsekretær Jens Stoltenberg sagt, at forsvarsalliancen snart vil modtage et brev med en anmodning om hjælp til at træne landets militære styrker. Det bekræfter Natos talskvinde, Oana Lungescu.
Bruxelles
Premierministeren informerede ham om, at Irak sender en anmodning til Nato om støtte til opbygning af forsvarskapacitet, siger Lungescu i en pressemeddelelse.
Meldingen fra Al-Abadi kommer efter et møde i Den Globale Koalition mod Islamisk Stat onsdag, hvor udenrigsministre og repræsentanter fra mere end 60 nationer var samlet i Natos hovedkvarter i Bruxelles for at koordinere indsatsen mod den barbariske, islamistiske terrorbevægelse. En indsats som Danmark i forvejen bidrager med blandt andet syv F16-kampfly.
Mødet var det første på så højt et politisk niveau, siden koalitionen blev dannet for to en halv måned på Natos topmøde i Wales, og fokuserede på at koordinere indsatsen – både militært og politisk.
Anmodningen kan betyde, at Nato – efter en pause på tre år - er på vej tilbage til Irak. Det har forsvarsalliancen allerede signaleret, at den er parat til. I den fælles erklæring fra topmødet i Wales fastslog stats- og regeringschefer fra de 28 medlemslande, at de vil hjælpe, hvis Irak selv anmodede om det. Rent formelt vil anmodningen skulle diskuteres på et rådsmøde i Nato, inden der tages en beslutning.
Nato forlod Irak med udgangen af 2011 efter otte år med krig, da Iraks nye regering ikke ville forlænge invitationen til alliancen til at blive og hjælpe med at opretholde sikkerheden.
Opbygningen af den irakiske hær er blevet et helt centralt element i den militære strategi for at bekæmpe Islamisk Stat. Indtil videre har en stor del af indsatsen bestået i at bombe Islamisk Stats stillinger. Men der er både i Nato og Den Globale Koalition mod Islamisk Stat enighed om, at næste skridt er at sikre, at irakiske hærstyrker selv kan sikre kontrollen på jorden.
Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) sagde tidligere på dagen, at det ikke lå i kortene, at Nato skulle bidrage, men efter nyheden understregede han, at bidrag vil være frivilligt for Nato-nationer.
"NATO-bidrag vil skulle være frivillige - og vil skulle koordineres i tæt samarbejde med de nationer, som allerede yder støtte til træning og rådgivning og internationale organisationer. Men hvis der er velvilje i NATO-kredsen, synes jeg, det er oplagt at se på, hvilken merværdi NATO kan spille. Der er bestemt brug for at styrke de irakiske sikkerhedsstyrker i kampen mod Islamisk Stat."