Europa

Flere søgte asyl i Sverige på første dag med id-kontrol

Indførelsen af svensk id-kontrol ser foreløbig ikke ud til at nedbringe antallet af asylansøgere. For tidligt at konkludere noget, siger de svenske udlændingemyndigheder.

Bjorn Lindgren/TT

De svenske asylmyndigheder, Migrationsverket, har tirsdag morgen offentliggjort de første asyltal, siden Sverige indførte det såkaldte transportøransvar og dermed kravet om id-kontrol af alle rejsende til landet.

Og i første omgang er der ikke sket et fald i antallet af asylansøgere, hvilket ellers var hensigten med id-kontrollen. Snarere tværtimod.

I løbet af mandagen søgte 331 personer asyl i Sverige. I søndags – altså dagen inden id-kontrollen trådte i kraft – søgte 236 personer asyl. Og lørdag søgte 215 personer asyl.

Hjemmeværnet er klar til grænsekontrol

De daglige asyltal svinger jævnligt fra dag til dag, men gårsdagens antal ligger højere end de foregående fire dage.

Alligevel er det for tidligt at konkludere noget entydigt om den svenske id-kontrol, lyder det fra den anden side af Øresund. I en mail til Jyllands-Posten oplyser Migrationsverket, at deres tal dækker over antallet af daglige, registrerede asylansøgninger, men at der godt kan gå en dag eller to fra en flygtning ankommer til Sverige, til vedkommende optræder i myndighedernes register.

»Det kan være, at personerne kommer en eller to dage tidligere, får logi sted, og derefter vender tilbage til os for at registrere deres ansøgninger,« skriver Migrationsverkets kommunikationsafdeling.

Først om nogle dage vil de svenske asyltal derfor reelt afspejle, om id-kontrollen har nedbragt antallet af asylansøgere, tilføjer Migrationsverket.

Fire store grænseovergange uden kontrol: DF kræver handling

Sverige indførte sidst i november midlertidig grænsekontrol og nu også transportøransvar for at bringe antallet af asylansøgere efter et år, hvor landet har taget imod flere flygtninge end noget andet EU-land målt pr. indbyggere. Som direkte modsvar til det svenske transportøransvar indførte Danmark i går midlertidig grænsekontrol ved den tyske grænse.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen begrundede beslutningen med en »alvorlig risiko« for, at den svenske kontrol kunne føre til en »ophobning« af asylansøgere i Danmark.

Id-kontrollen indebærer, at personer, der vil rejse til Sverige, skal fremvise gyldig billedelegitimation for at få lov til at fortsætte. Den mest synlige del af kontrollen foregår på stationen i Københavns Lufthavn, hvor passagerer skal ud på en perron og tjekkes af vagter, som er hyret til opgaven af DSB.

Tidligere tirsdag morgen rapporterede den svenske avis Aftonbladet, at politiet i Skånes foreløbige beregninger viste et markant fald i antallet af asylansøgere det seneste døgn. Tallene var dog ikke officielle.

På Københavns Hovedbanegård har Røde Kors' hjælpecenter endnu ikke mærket en stigning i antallet af flygtninge som følge af Sveriges id-kontrol, fortæller Tina Donnerborg, chef for det nationale beredskab i Røde Kors, til Ritzau.

Deltag i debatten: Hvad mener du om den svenske id-kontrol?

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Forsiden lige nu
Om temaet

Hundredtusindvis af mennesker på flugt fra krig, forfølgelse og dårlige levevilkår banker på døren til Europa.

Jyllands-Postens korrespondenter rapporterer fra migrationsbølgens frontlinjer, mens den hjemlige redaktion beskriver de historiske udfordringer, som også det danske samfund står over for.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her