*

Politik

Danmark indfører midlertidig grænsekontrol

Fra mandag kl. 12.00 har Danmark indført midlertidig grænsekontrol til Tyskland. Det sker som reaktion på Sveriges id-kontrol, meddelte statsministeren.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen på vej ind til pressemødet. Foto: STINE BIDSTRUP

Danmark indfører midlertidig grænsekontrol ved de dansk-tyske grænseovergange som direkte reaktion på den svenske id-kontrol, som trådte i kraft i dag.

Det meddelte statsminister Lars Løkke Rasmussen på et pressemøde mandag middag.

»Regeringen har besluttet, at der fra i dag kl. 12.00 indføres midlertidig grænsekontrol til Tyskland. Det er et stort skridt, og et skridt, der naturligvis skal ses på baggrund af den alvorlige migration- og flygtningekrise, som Europa står midt i,« sagde Løkke.

Dansk grænsekontrol
  • Regeringen har besluttet at indføre grænsekontrol ved den dansk-tyske grænse fra mandag 4. januar kl. 12.00.
  • Grænsekontrollen skal i første omgang løbe i 10 dage med mulighed for forlængelse i yderligere 20 dage.
  • Kontrollen bliver udført af omkring 200 politiet, som foretager stikprøvekontroller af køretøjer, der kører ind i Danmark.
  • Alle danske rejsende skal medbringe pas, når de rejser mellem Tyskland og Danmark. Danske statsborgere kan blive straffet for ikke at medbringe pas, men vil ikke blive afvist, hvis der ikke er tvivl om deres statsborgerskab, oplyser Rigspolitiet.
  • Der bliver ikke i første omgang indført transportøransvar i Danmark.
Der er ikke tale om fuldstændig kontrol af alle køretøjer, der passerer grænsen, men om stikprøvekontroller af biler, busser, lastbiler og andre køretøjer baseret på »løbende observationer af trafikken,« forklarede Løkke.

Vagter kommer på prøve i myldretiden

Natten mellem søndag og mandag trådte det svenske transportøransvar i kraft, og dermed blev der indført krav om id-kontrol af alle rejsende til Sverige. Transportøransvaret kommer oven i den midlertidige grænsekontrol, som den svenske regering indførte i slutningen af november.

Ifølge Lars Løkke Rasmussen udgør de svenske initiativer en »alvorlig risiko« for, at et stort antal »ulovlige udlændinge« vil ophobe sig i Danmark – særligt omkring København.

»Det ønsker vi ikke, og det er i det lys, at vi har set os nødsaget til at indføre midlertidig grænsekontrol,« sagde statsministeren og understregede, at regeringen i første omgang ikke har planer om at indføre transportøransvar.

OVERBLIK: Løkke har flere ubrugte værktøjer mod asylboom

Grænsekontrollen indføres i første omgang i 10 dage med mulighed for forlængelse i yderligere 20 dage. I alt sættes omkring 200 politifolk til at udføre opgaven med at kontrollere de rejsende fra Tyskland, oplyser Rigspolitiet mandag.

Grænsekontrollen ændrer ikke på flygtninges muligheder for at søge asyl, når de kommer til Danmark.

Regeringen har på forhånd orienteret Folketingets partier, den tyske regering og EU.

Danmark er det sjette Schengen-medlemsland, som har indført midlertidig grænsekontrol indenfor de seneste måneder. Også Norge, Sverige, Tyskland, Frankrig og Østrig har iværksat forskellige former for øget kontrol af indrejsende. Norge har dog ophævet den ekstra grænsekontrol igen.

I grænsebyen Padborg tjekker danske betjente i forvejen alle tog fra Flensborg på den anden side af grænsen for at undersøge, om der er udlændinge med, der ønsker at søge asyl.

Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl udtrykker glæde over beslutningen om midlertidig grænsekontrol.

»Et skridt i den rigtige retning!« skriver han på Facebook som reaktion på Løkkes pressemøde.

»Der kommer en form for grænsekontrol... Men hvorfor skal det være så omstændeligt og tage så lang tid? Det naturlige er jo, at der er en venlig og situationsbestemt kontrol ved et lands grænser! Schengen er brudt sammen. Illusionen om de ydre grænser er brast! Hvorfor skal det tage så lang tid at erkende?« skriver Thulesen Dahl.

Strandet i Kastrup med norsk id-kort: »Jeg er meget forvirret«

Også De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, bakker op om regeringens beslutning.

»Et skridt i den rigtige retning. Både nødvendigt og tiltrængt,« skriver han på Facebook.

Dansk Folkeparti har længe krævet, at Danmark indfører fuld grænsekontrol som modsvar til Sverige, men indtil nu har regeringen afvist tanken med henvisning til, at grænsekontrol risikerede at medføre, at flere asylansøgere søgte asyl i Danmark – ikke færre.

Svensk politi afventer melding fra Lars Løkke Rasmussen

Enhedslisten er til gengæld langt fra tilfreds. Partiets politiske ordfører Johanne Schmidt-Nielsen kritiserer grænsekontrollen for at være signalpolitik uden nogen særlig praktisk virkning.

»I praksis tror jeg ikke, at en stikprøvekontrol ved den dansk-tyske grænse kommer til at få nogen afgørende betydning. I forhold til antallet af asylansøgere vil det mest sandsynlige være, at den medfører en lille stigning. Derudover vil kontrollen selvfølgelig betyde gener for pendlere og andre rejsende,« siger Johanne Schmidt-Nielsen i en skriftlig kommentar.

TV: Johanne Schmidt-Nielsen kritiserer grænsekontrollen

Udlændingeminister Inger Støjberg meddelte dog mellem jul og nytår, at Danmark var »meget langt« med forberedelserne på at kunne indføre grænsekontrol, hvis regeringen vurderede, at det var nødvendigt.

Haarder om grænsekontrol En sorgens dag

Rigspolitiet oplyser, at skift på omkring 200 betjente kommer til at bevogte den danske-tyske grænse. Politiet har allerede intensiveret kontrolindsatsen på grænsen som følge af den ekstraordinære flygtninge- og migrantsituation.

»Vi sætter flere politifolk ind ved selve grænsen, og der vil blive gennemført flere stikprøvekontroller af tilrejsende til Danmark,« siger rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg i en pressemeddelelse.

Konkret flytter politiet den igangværende kontrolindsats i grænseområderne helt frem til selve grænsen og tilfører yderligere mandskab til opgaven.

Mellem jul og nytår advarede Politiforbundets formand Claus Oxfeldt om, at langvarig grænsekontrol ville dræne politiet, som blev nødt til at skære ned på andre opgaver.

TV: Jyllands-Postens politiske analytiker:

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Regeringens embedsmænd begår magtmisbrug

Morten Uhrskov Jensen
Embedsmændene leger politikere, og regeringen gemmer sig bag dem.

Blog: Sherin Khankan: Islamist eller fuldstændig utilregnelig

Jaleh Tavakoli
Det at danskere vender sig imod Naser Khader, siger noget om det selvhad som de vestlige samfund lider under. Det at man betragter Sherin Khankan som reform-imam, siger noget om de lave forventningers racisme overfor muslimer.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her