EU forsøger at deeskalere krisen ved Kaliningrad
Det har aldrig været meningen at blokere transport til den russiske enklave, så nu forsøger EU og Litauen at imødekomme Ruslands kritik.
BRUXELLES
EU vil med nye retningslinjer for, hvordan sanktionerne mod Rusland skal håndhæves, forsøge at deeskalere konflikten omkring den russiske enklave Kaliningrad.
Kaliningrad ligger mellem Litauen og Polen, adskilt fra det øvrige Rusland, som efter krigen mod Ukraine er blevet ramt af en række EU-sanktioner. De omfatter blandt andet forbud mod transport af forskellige varegrupper som russisk stål, jern og cement.
Det gælder også transitvarer fra Rusland til Rusland – og dermed altså også de varer, der fragtes på jernbanelinjen fra det russiske hovedland gennem Litauen ud til enklaven ved Østersøen.
Sanktionerne indfases gradvist for forskellige varer, og i sidste uge trådte de første i kraft. Litauen gik derfor i gang med at standse tog for at kontrollere for sanktionerede varer. Rusland har protesteret over »blokaden« og truet med »praktisk« gengældelse mod Litauen.
Litauen er medlem af Nato, hvorfor et militært angreb på landet vil blive betragtet som et angreb på hele alliancen med risiko for militær eskalering.
Derfor arbejder diplomater i EU intenst på at finde en løsning. Målet med sanktionerne har nemlig ikke været at blokere for ”intern” russisk transport til Kaliningrad.
En løsning kan være nye retningslinjer for, hvor intensivt Litauen behøver at kontrollere de varer, der passerer. Det er dog juridisk vedtaget, at der skal være kontrol, så balancegangen skal holdes, hvis EU-landene vil undgå at skulle vedtage en opblødning af sanktionerne.
»Vi gennemgår retningslinjerne for sanktionerne for at gøre det klart, at vi ikke vil blokere eller forhindre trafik mellem Rusland og Kaliningrad, og samtidig er det et mål at undgå omgåelse af sanktionerne. Det skulle være muligt at sikre begge dele,« sagde udenrigsrepræsentant Josep Borell under EU-topmødet, hvor han talte om muligheden for at udføre kontrollen »begavet og klogt«, hvilket i sidste ende kan betyde mindre kontrol fra Litauens side.