Annonce
Europa

Sverigedemokraterne hyldes af vennerne i Europa

Allierede over hele Europa ønsker Sverigedemokraterne tillykke med valget.

Sverigedemokraternes leder, Jimmie Åkesson, hyldes ikke kun af sine egne svenske tilhængere, men også af lederne af andre EU- og indvandrerkritiske partier over hele Europa. Foto: Anders Wiklund/tt/Ritzau Scanpix.

Sverigedemokraterne fik ikke nær så mange stemmer ved søndagens svenske valg, som det selv havde håbet på.

Men ikke desto mindre bliver det indvandrerkritiske og EU-skeptiske parti hyldet af ligesindede partier fra resten af Europa for det til trods at have sikret et historisk valgresultat og en plads som landets tredjestørste parti med 17,6 pct. af stemmerne.

»Endnu en dårlig aften for den europæiske union i udsigt. Den demokratiske revolution i Europa er undervejs!« lød reaktionen søndag aften fra Marine Le Pen, lederen af det nationalkonservative parti Rassemblement National (tidligere Front National, red.) på Twitter.

Den islam- og indvandringskritiske politiker Geert Wilders fra Holland valgte at lægge et billede af et svensk flag på Twitter med ordene »Tillykke til Sverigedemokraterne og Jimmie Åkesson!!!«.

Også i Italien vækker Sverigedemokraternes valgresultat glæde hos landets indenrigsminister og leder af det EU-fjendtlige og indvandrerkritiske parti Lega, Matteo Salvini.

»Sverige – hjemlandet for multikulturalisme og model af venstrefløjen – efter flere år med vil indvandring har I endelig besluttet at ændre jer. Nu er I med Jimmie Åkesson (leder af SD, red.), der siger nej til dette Europa med bureaukrater og spekulanter, nej til illegale indvandrere og nej til islamisk ekstremisme,« skrev han søndag på sin Twitter- og Facebook-profil.

DF: »Fantastisk valgresultat«

Også i Danmark vækker Sverigedemokraternes fremgang glæde hos Dansk Folkeparti (DF), som aktivt har støttet op om sine svenske allieredes valgkamp.

Peter Skaarup, Dansk Folkepartis gruppeformand, skriver på sin Facebook-profil:


Sverigedemokraterne havde selv håbet at opnå et sted mellem 20 og 30 pct. af stemmerne ved et svenske valg, men selvom den målsætning ikke blev opfyldt, kalder Jimmie Åkesson alligevel sit parti for »valgets vindere«.

Efter historisk fremgang: Nu kræver Sverigedemokraterne magt

Både Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen, og udlændingeordfører Martin Henriksen deltog ved det svenske partis valgfest søndag i Stockholm.

Førstnævnte siger mandag formiddag, at han tror, at de andre partier fortsat har til hensigt at holde Sverigedemokraterne ude, hvilket netop var, hvad der skete, ved det seneste valg i 2014.

»Jeg tror, at de to store partier, Socialdemokraterna og Moderaterna, kan finde på at gå sammen alene for at holde Sverigedemokraterna uden for indflydelse,« siger han ifølge Ritzau.

Over for Jyllands-Postens udsendte i Stockholm betegner Søren Espersen fremgangen som flot, men ikke hvad partiet havde sigtet efter. Samtidig uddyber han, at hvis Sverigedemokraterne bliver holdt uden for af de andre store partier, når der skal dannes regering, så vil det resultere i en større vælgertilslutning på længere sigt.

»Hvis Sverigedemokraterne bliver holdt uden for igen, så ryger de op,« spår han over for Jyllands-Posten.

Dødt løb og regeringskabale

De to store partier og deres støttepartier er ifølge de svenske valgmyndigheders opgørelse fra kl. 7.30 mandag morgen kun adskilt af ét enkelt mandat.

Den rødgrønne blok, som består af Socialdemokraterne, Venstrepartiet og Miljøpartiet har samlet set fået 40,6 pct. af stemmerne svarende til 144 mandater.

Den borgelige Alliancen med Moderaterne i spidsen samt Centerpartiet, Liberalerne og Kristendemokraterne har fået 40,3 pct. af stemmerne svarende til 143 mandater.

Sverigedemokraternes 17,6 pct. svarer til 62 mandater.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Biler
Audis nye elbil vender op og ned på bilnørders sprogbrug
Glem alt om hestekræfter, ventilløft og drejningsmoment. Fremtidens bilnørder snakker om rekuperation, ladetider og vandkølede elektriske drivaksler. Vi var med, da Audi lancerede en af de hidtil mest avancerede af slagsen. 
Se flere
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her