Annonce
Europa

Sverigedemokraterne: Nu vil vi have magt

Partiformand Jimmie Åkesson indbyder blå bloks statsministerkandidat til møde om Sveriges fremtidige regering.

Jimmie Åkesson kræver indflydelse på svensk politik: Foto: Anders Wiklund/TT.

LONDON

Sverigedemokraterne vil nu have indflydelse på Sveriges fremtid.

Det siger partiets formand, Jimmie Åkesson, til partiets valgfest i Stockholm:

»Vi tænker at skaffe os rigtig indflydelse på svensk politik.«

SD, som partiet forkortes, er gået frem fra 12,9 pct. ved valget i 2014 til cirka 18 pct. (med nogle få hundrede valgdistrikter uoptalte). Det er i underkanten af partiets forhåbninger, men stadig det bedste i SD's historie.

Med cirka 40 pct. til både rød og blå blok kan Sverigedemokraternes indvandringskritiske mandater blive afgørende for, hvem der danner regering i Sverige.

Med adresse til blå bloks statsministerkandidat, Ulf Kristersson, siger Jimmie Åkesson:

»Jeg indbyder nu Ulf Kristersson til samtale om, hvordan det her land skal kunne regeres fremover,« siger Jimmie Åkesson foran jublende partifæller.

Ulf Kristersson har dog i valgkampen sagt, at han ikke vil regeringsforhandle med Sverigedemokraterne, der er kontroversielle i Sverige og af politiske modstandere ofte kaldes racister, og sommetider nazister.

Linjen hos Ulf Kristersson er i stedet, at SD kan få lov at stemme for hans politik, men uden at få indflydelse på den.

Kristersson har endnu ikke holdt sin valgtale, og derfor kendes hans holdning til Jimmie Åkessons invitation endnu ikke.

Der kan gå flere dage, før en ny regering i Sverige er på plads, og det kan give store problemer med nogle af de andre partier i blå blok, hvis Ulf Kristersson melder sig parat til alligevel at give indflydelse til SD for til gengæld at blive statsminister.

Følg
Jyllands-Posten
Debat: Sverige har ondt i demokratiet
Hans Jørgen Kirkeby
En grundlæggende ændring af hele det svenske samfund er i fuld gang på grund af den voldsomme indvandring.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Biler
Audis nye elbil vender op og ned på bilnørders sprogbrug
Glem alt om hestekræfter, ventilløft og drejningsmoment. Fremtidens bilnørder snakker om rekuperation, ladetider og vandkølede elektriske drivaksler. Vi var med, da Audi lancerede en af de hidtil mest avancerede af slagsen. 
Se flere
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her