*

Asien

Mand besteg Mount Everest to gange på en uge

Man skulle tro, det var hårdt nok at gøre det en gang, men ikke for spanske Kilian Jornet.

To gange på en uge lykkedes det spanske Kilian Jornet at nå toppen af verdens højeste bjerg, Mount Everest. Foto: Hans Edinger/AP Photo

Det kræver noget helt ekstraordinært at nå toppen af Mount Everest bare en gang, og selv om flere har besteget bjerget flere gange, er det alligevel noget af en præstation at bestige verdens højeste bjerg to gange på en uge.

Om Mount Everest
  • Mount Everest er med en højde på 8848 meter verdens højeste bjerg.
  • Bjerget ligger på grænsen mellem Nepal og Tibet og kan bestiges fra begge sider.
  • Everest er det internationale navn på bjerget, det nepalesiske navn er Sagarathma, og sherpaerne (bjergguider) kalder det Chomolungma. Det hed indtil 1856 Peak XV.
  • Omkring 290 bjergbestigere er døde på Mount Everest, siden bjerget blev besteget første gang i 1953 af Edmund Hillary og sherpa Tenzing Norgay.
  • Kun ganske få har mulighed for at bestige Everest. Men mange trekker til Everest Basecamp. Det tager cirka tre uger.
  • Laviner dræber en tredjedel af dem, der omkommer på Mount Everest.

Kilder: everest.dk og BBC.

Det har den spanske ultraløber Kilian Jornet i slutningen af maj præsteret, kort efter at danske Rasmus Kragh måtte opgive sit forsøg på at bestige bjerget uden ilt.

Ligesom den danske bjergbestiger foregik Kilian Jornets opstigning uden ilt på den svære nordside i Tibet. Men i modsætning Rasmus Kragh havde Kilian Jornet en guide med.

Dansk klatrer om Mount Everest: »Det er det tætteste, man kan komme på at kalde sig en levende zombie«

Kilian Jornet er i gang med en række rekordforsøg på at være hurtigst til at bestige kendte bjerge. Han har taget rekorder både på Mont Blanc i Europa og Denali, som er Nordamerikas højeste punkt.

På Mount Everest må han dog rejse hjem uden rekorden. På sit andet forsøg fra nordsiden tog det spanieren 17 timer at nå toppen uden ilt. Rekorden er 21 år gammel og sat af italieneren Hans Kammerlander d. 24 maj 1996.  Han var dengang 16 timer og 45 minutter om bedriften.

Endnu en dansker opgiver vildt rekordforsøg på Mount Everest

Den engelske avis The Guardian har interviewet Kilian Jornet om, hvordan det er at nå toppen af Mount Everest.

Han fortæller til avisen, at når man er på toppen, er man meget fokuseret og tænker på turen ned igen. Det er først efterfølgende, at det går op for en, hvad man har gjort.

Om Mount Everest siger han til The Guardian:

»Det er ret hårdt med så lidt ilt i luften, men ellers er det et bjerg som alle andre, om end det er højere.«

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International

3 mia. kr. for at reklamere for en gammel bog

Et kæmpestort, nyt museum for Biblen byder på enhver tænkelig vinkel af den hellige bog. Man kan gå på vandet, tage et smut til det gamle Nazaret eller flyve en tur over den amerikanske hovedstad.
TV anbefaler
Analyse
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her