Ukraines hær deler det håndgribelige tegn på succes

I en opdatering påstår Ukraines hær, at den mandag pressede russiske styrker tilbage til Rusland. Et kort over slagmarken bekræfter umiddelbart dette - og indikerer en anden vigtig udvikling, der kan være undervejs.

Artiklens øverste billede
Soldaterne fra Den 127’ende Brigade optog en video af episoden inklusive en kort tale. Foto: Ukrainian Ministry of Defence/Handout via REUTERS

Den lille gruppe af ukrainske soldater indleder operationen efter at have kigget ud gennem skovens dække og talt lavmælt sammen. To af dem holder en solid pæl farvet i blå og gule farver. De tager mod til sig, sætter i løb og når kort efter frem til en grøft, hvor de rejser pælen og poserer for kameraet.

Det, man ser, er 12 soldater fra Den 127’ende Brigade, som med råbet »sammen mod sejren,« tirsdag genrejste en grænsepost på grænsen til Rusland øst for Kharkiv. Sådan lyder udlægningen i hvert fald samstemmende fra Ukraines militær samt Kharkiv-regionens guvernør, Oleh Sinegubov.

Episoden er endnu ikke verificeret af uafhængige kilder. Det er dog blevet bekræftet over de seneste dage, at Ukraine er lykkedes med at presse russiske soldater tilbage mod egen grænse flere steder ved Kharkiv.

Ifølge den australske forsvarstænketank ASPI, der overvåger situationen, resterer nu kun en relativt lille lomme af russisk-kontrolleret ukrainsk territorium lidt over 15 km nord for storbyen. Det amerikanske forsvarsministerium holder sig i mere overordnende termer og har mandag udtalt, at russerne er presset tilbage til inden for ca. tre kilometer af egen grænse.

Ukraines præsident Volodymyr Zelenskyj har kommenteret mandagens video med en hyldest af soldaternes aktion, som han ser som et eksempel på Ukraines hærs generelle indsats.

»Jeg er jer meget taknemmelige - på vegne af alle ukrainere og på vegne af min familie. Jeg er meget taknemmelig for alle soldaterne som jer,« lyder det fra præsidenten ifølge Reuters.

Selvom Ukraine nyder umiddelbart succes på Kharkiv-fronten noterer The Guardian, at Ruslands stedvise tilbagetrækning sker under en heftig dækkende artilleriild, og ifølge Ukraines eget militær fortsætter Rusland også med at prøve at holde fast på territorium, hvor det kan.

Lige nu er billedet på slagmarken, at stillingerne er som godt som fastlåste mellem de to hære fra Kherson-området mod vest og langs hele fronten østpå, indtil man når den sidste lomme af den endnu ukrainsk-kontrollerede del af Luhansk.

Her har Rusland de seneste uger kastet store ressourcer ind i kampene og også opnået fremskridt, efter præsident Vladimir Putin erklærede det som hovedmål at erobre det samlede Donbas.

Omvendt har Ukraine altså haft succes omkring Kharkiv, og meget tyder på, at kampen nu vil fortsætte i området med ukrainsk initiativ nogle steder.

Den australske forsvarstænketank ASPI opdaterer hver dag et kort over slagmarken, og i det nyeste fra torsdag har den udover de ukrainske fremskridt på grænsen til Rusland også medtaget en mulig ukrainsk fremrykning, som dog mangler at blive bekræftet endeligt.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Manøvren består i, at det skulle være lykkedes en ukrainsk styrke at krydse floden Donets nær Kharkiv og på den måde være trængt ind den bagerste del af det territorium, Rusland ellers har erobret på denne side.

Situationen bliver ifølge flere journalister, der følger krigen, også debatteret på russiske sociale medier.

Hvis det kan blive endeligt bekræftet, vil det være særligt bemærkelsesværdigt, fordi det kun er få dage siden, at et russisk forsøg på at krydse floden den modsatte vej endte katastrofalt med dusinvis af ødelagte pansrede køretøjer til følge, da Ukraine lurede manøvren og bombardere russerne med artilleri.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.