Drab på 1.423 delfiner skaber stor debat på Færøerne

Historisk blodig weekend i Skålefjorden har skabt bekymring for Færøernes eksport og omdømme.

Artiklens øverste billede
Delfinarten hvidskæving er udbredt i Nordatlanten og fanges med mellemrum på Færøerne, men normalt slet ikke i så stort omfang som det skete søndag, hvor over 1.400 dyr blev slagtet. Som ved traditionel grindefangt blev delfinerne drevet ind i en lavvandet bugt, hvor de fik skåret halsen over og blev trukket op på land, hvor kødet blev fordelt blandt befolkningen. Foto: Sea Shepherd via AP

Søndag blev 1.423 delfiner drevet ind i Skålefjorden på Færøerne og dræbt i en usædvanlig stor nedslagtning.

Drabet på de mange hvidskævinger – en slægt af delfiner, der lever i Nordatlanten – har siden vakt stærke følelser på Færøerne, hvor hvalfangst stadig udgør en vigtig del af fødevareforsyningen.

»Der var så mange delfiner, at man måtte fordele dyrene mellem tre forskellige bygder for at skære dem op,« fortæller Sveinur Tróndarson, som er ansvarshavende chefredaktør på den færøske avis Dimmalætting.

Han har gennemgået statistikken over samtlige hvaldrab på Færøerne.

»Så vidt jeg kan se, var drabet søndag det største i historien,« siger han.

Omfanget har fået kritik fra den forhenværende formand for Den Færøske Forening for Grindefangst, der ellers kæmper for at bevare den traditionelle grindefangst.

»Jeg er chokeret. Dette ødelægger det arbejde, vi har gjort for at værne om grindefangsten,« siger Hans Jacob Hermansen til Kringvarp Føroya, som er Færøernes svar på Danmarks Radio.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Også det færøske medlem af Folketinget, Sjúrður Skaale fra det socialdemokratiske parti Javnaðarflokkurin, har udtrykt bekymring for, at den store fangst kan få betydning for Færøernes eksport.

Kritikken handler både om det store antal delfiner, der måtte lade livet, men også om, at der gik omkring en time fra drabene begyndte, til den sidste delfin var trukket op på land og slået ihjel – nogle af dyrene har altså ligget ved stranden og ventet på deres endeligt.

Den færøske fiskeriminister Jacob Vestergaard fra det liberalkonservative parti Fólkaflokkurin har imidlertid afvist kritikken og forsvaret drabene.

»Som jeg er blevet oplyst, er hvert eneste dyr blevet aflivet på en forsvarlig måde,« siger han til Kringvarp Føroya.

Et kontroversielt emne

Ifølge chefredaktør Sveinur Tróndarson er loven overholdt, og drabene var på forhånd godkendt af politimesteren.

Alligevel har sagen igen sat delfinfangst til debat og skabt bekymring for Færøernes omdømme i verden.

»Drab på delfiner er ikke så normalt som grindedrab, men de sker engang i mellem. Kødet fra delfiner er finere end grindekød. Der er dog langt fra samme opbakning til delfinfangst som grindefangst,« siger chefredaktøren over en telefon fra Thorshavn.

Kød og spæk fra grindehvaler har i generationer været en vigtig del af fødevareforsyningen på Færøerne og er det stadig i dag.

Drab på delfiner er imidlertid mere kontroversielle, blandt andet fordi delfiner regnes for søde, intelligente dyr. Men også fordi man – i modsætning til grindebestanden – ikke på samme måde kender det samlede tal for delfinbestanden i Nordatlanten, påpeger Tróndarson.

Han henviser her til en ekspertudtalelse fra Bjarni Mikkelsen, der er biolog og afdelingsleder hos Færøernes Havbiologiske Institut. Over for det færøske medie in.fo, skal Mikkelsen have vurderet, at weekendens delfindrab ikke er et problem for den nuværende bestand. Men hvis man år efter år dræber 1.500 delfiner, vil det kræve, at man undersøger bestandens størrelse grundigere.

I gennemsnit dræbes omkring 800 grindehvaler hvert år på Færøerne, hvilket ikke truer den samlede bestand.

Hvad angår hvidskævinger blev der sidste år dræbt 35, viser en officiel statistik. Weekendens drab på over 1.400 dyr er således historisk stort. Formentlig det største nogensinde.

Ifølge Sveinur Tróndarson bestod flokken oprindeligt af omkring 300 dyr, men flere flokke sluttede sig til, så antallet nåede op omkring 2.000. Den enorme flok blev drevet fra Færøernes næststørste by Klaksvik forbi flere bugter, før delfinerne var nået helt ind i bunden af øgruppens længste fjord, Skålefjorden. Her var der bedst plads til at dræbe de mange dyr, forklarer Sveinur Tróndarson.

De fik skåret halsen over og blev trukket op på land. Kødet blev efterfølgende fordelt til tre bygder.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.