Annonce
International

Tidligere FN-generalsekretær Kofi Annan er død

Kofi Annan var en populær generalsekretær og modtog sammen med FN Nobels fredspris.

Annan arbejdede næsten hele sit voksenliv i FN-systemet og blev den første sorte afrikanske leder for organisationen. Han var generalsekretær fra 1997 til 2006. Foto: Denis Balibouse/Reuters

Tidligere generalsekretær for FN Kofi Annan er død, 80 år gammel.

Det bekræfter Kofi Annan Foundation lørdag ifølge nyhedsbureauet AP.

Han døde tidligt lørdag på et hospital i den schweiziske by Bern efter kortere tids sygdom omgivet af sin anden kone, Nane, og sine børn Ama, Kojo og Nina.

Annan arbejdede næsten hele sit voksenliv i FN-systemet og blev den første sorte afrikanske leder for organisationen.

Han var generalsekretær fra 1997 til 2006 og efterfulgte egypteren Boutros Boutros-Ghali.

Uffe Ellemann Jensen vil huske Annan som en stor leder

Kofi Annan blev i 2001 genvalgt til en ny femårsperiode i spidsen for FN, hvilket antydede omfanget af hans popularitet.

Samme år modtog FN og Annan Nobels fredspris for "deres indsats for en bedre organiseret og fredeligere verden".

Nuværende FN-generalsekretær António Guterres kalder i en udtalelse efter Annans død Annan for "en forkæmper for det gode".

Blå bog: Den viljefaste FN-chef Kofi Annan

- Det var med dyb sorg, at jeg hørte om hans død. På mange måder var Kofi Annan FN. Han steg i graderne for at lede organisationen ind i et nyt årtusind med stor værdighed og beslutsomhed, siger han.

Allerede kort efter middag lørdag har en række statsoverhoveder og internationale personligheder udtrykt deres sorg over nyheden - blandt andre Nato-chef Jens Stoltenberg og den britiske premierminister, Theresa May.

- Man bør ikke tage Annans varme som et tegn på svaghed. Annan viste, at man kan være en stor filantrop og en stærk leder på samme tid, skriver Jens Stoltenberg på Twitter.

Den tidligere generalsekretær opnåede i sin tid som leder af FN blandt andet at sætte fokus på menneskerettigheder, opstille de såkaldte millennium-mål for udvikling og at gøre fremskridt i kampen mod sygdomme som aids og malaria.

Fakta: Det arbejder FN's generalsekretær med

Derudover stod han som generalsekretær også i spidsen for vellykkede interventioner i flere konflikter.

Selv om han var en meget populær leder for verdensorganisationen, er det efterfølgende blevet diskuteret, om han indfriede forventningerne.

Særligt hans tid som vicegeneralsekretær fra 1993 til 1996 med ansvar for FN's fredsbevarende operationer kom til at koste ham dyrt i anseelse.

Således blev han i senere rapporter kritiseret for passivitet under folkemordet i Rwanda i 1994 med 800.000 dræbte og massakren i Srebrenica året efter, mens han var koordinator.

Han fik også kritik for svigt i tilsynet med det skandalefyldte mad-for-olieprogram i Irak.

Annan var dog efterfølgende ikke bleg for at erkende fejl og udtrykke sin anger.

Den tidligere FN-chef blev født i det britiskstyrede Ghana i Vestafrika som søn af guvernøren i Ashanti-provinsen.

Annan var særdeles veluddannet med akademiske grader fra prestigefyldte universiteter i Ghana, Schweiz og USA.

I 1962 blev han ansat i Verdenssundhedsorganisationen WHO og steg herfra hastigt i graderne.

Ghaneseren har besøgt Danmark flere gange. Sidste gang var i juni 2018, hvor han var medvært for en konference i København om fred og forsoning i det vestlige Myanmar.

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her