*

Indland

Biolog: »Ulve kan sagtens svømme over Lillebælt«

Ulven kan 'beslutte' sig for at vandre under stressede forhold.

De første danske ulve i dette århundrede blev set i Jylland i 2012, men der er noget, der tyder på, at de spreder sig.

En ulv blev således sidste år spottet på Fyn for første gang.

Adgangen til Fyn kan både have været via en af broerne eller Lillebælt, forklarer Peter Sunde, biolog og seniorforsker ved Aarhus Universitet og ansvarlig for arbejdet med ulveovervågning i Danmark.

»Ulve kan sagtens svømme over Lillebælt. Det er som en stor flod, når de kan se, at der er land på den anden side,« siger han.

Men det er også en mulighed, at ulven har krydset Lillebæltsbroen.

Når de er 'under vandring', kan de lukke af for udefrakommende stressfaktorer omkring dem, forklarer forskeren.

Ifølge Peter Sunde har optagelser vist, at ulve kan færdes i byområder, hvor de uden tvivl er stressede men alligevel gennemfører deres vandring.

Så selvom det vil kunne betegnes som bemærkelsesværdigt, hvis ulven skulle have krydset Lillebælt, så er det ikke usædvanligt for arten.

Ulve-entusiast fandt rådyret der afslørede ulv på Fyn

Det er ikke længe siden, at en ulv kom meget tæt på mennesker i Danmark, men i forhold til deres størrelse, så er de ikke ret farlige, fortæller Peter Sunde.

»Ulve vil optræde nær mennesker, også hvor de ikke nødvendigvis stikker af. Men den normale adfærd er, at de er utrolig sky,« siger han.

Optagelser fra Vestjylland viser, at ulvene er utrolig sensitive. Selv når kameraet tænder, kan man se, at de hopper væk. Han fortæller, at det skyldes et kraftigt selektionspres, som har præget ulvene de sidste århundreder til at være sky, fordi de ellers ville dø.

Desuden er der få ulve i Danmark i forhold til, hvor meget plads de har. Det betyder, at det er nemt at undgå mennesker, og at de har rigelig med føde. Derfor er der ikke noget stort incitament for ulvene til at vænne sig til mennesker, vurderer Peter Sunde.

Professor: Ulve på Fyn kræver handling af myndighederne

Selvom ulvene i Danmark er sky i øjeblikket, kan de godt vænne sig til mennesker. Peter Sunde forklarer, at det kan ske, hvis folk begynder at fodre dem. Derfor er man i øjeblikket meget opmærksom på, at ulvene fortsat skal være sky.

Det er et år siden ulven drog mod Fyn, og siden er den ikke set. Ifølge Peter Sunde kan man ikke vide, om den er blevet på øen. Alternativt er den død i mellemtiden eller vendt snuden mod Jylland igen.

Det er interessant, hvis ulven stadig befinder sig på Fyn, da man ikke har fundet spor siden, fortæller han.

»Men hvis den er returneret til Jylland, er det udtryk for, at den er voldsomt mobil.«

Dansk center er anerkendt ekspert i dna-spor fra ulve

Selvom han synes, at ulven bliver ved med at overraske, afviser han, at den skulle have flyttet sig helt til Sjælland.

»Det ville kræve en høj grad af determinationsevne at tage broen over. Alt er muligt, men chancen er så lille, at det ikke er værd at regne på,« siger han.

Og i modsætning til Lillebælt, så er Storebælt at betragte som et farvand i denne sammenhæng, fordi man ikke kan se til den anden side. Derfor er det også udelukket, at ulven ville svømme den retning.

Sidst der kom ulve fra Sverige, var da de danske farvande frøs til, så de kunne gå henover isen.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her