Hjertepatienter bliver væk fra genoptræning efter operation

På trods af tilbud om genoptræning møder flere ikke op. Hjerteforeningen kræver handling.

Artiklens øverste billede
En ny undersøgelse fra Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet viser, at flere hjertepatienter bliver væk fra den tilbudte genoptræning.

Når danske hjertepatienter har gennemgået deres operation, bliver de henvist til en specialiseret genoptræning, som har stor betydning for patienternes funktionsevne, sygdomsudvikling og overlevelse i perioden efter operationen.

Men nu viser en ny undersøgelse fra Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet, at 42 pct. af patienterne ikke gennemfører den tilbudte genoptræning.

Og af de personer vælger 28 pct. end ikke at dukke op til genoptræning.

Problematisk fravær

Undersøgelsen er foretaget  blandt 364 patienter, der er blevet opereret for hjerteklapsygdomme eller forsnævringer i hjertets kranspulsårer i perioden august 2008 til januar 2011.

Resultatet er ifølge Hjerteforeningen problematisk og viser, at gode ressourcer går til spilde.

Jeg synes det er bekymrende, at så mange ikke modtager et tilbud, som de har fået. Vi ved, at den her type genoptræning virker, så det er problematisk, at nogle patienter bliver væk.

Henrik Steen Hansen, , Formand, Hjerteforeningen.

"Jeg synes, det er bekymrende, at så mange ikke modtager et tilbud, som de har fået. Vi ved, at den her type genoptræning virker, så det er problematisk, at nogle patienter bliver væk," siger formand Henrik Steen Hansen til Jyllands-Posten.

Anledning til analyse

Ifølge undersøgelsen har de patienter, som ikke gennemførte deres specialiserede genoptræning en lang række af fællestræk.

Alle havde de nemlig de kendetegn, at de enten boede alene, var overvægtige, fik antidepressiv medicin, eller at de ofte blev genindlagt umiddelbart efter deres udskrivelse.

Hos Hjerteforeningen vil man dog godt komme endnu tættere på den præcise grund til patienternes udeblivelse fra genoptræningen.

"Jeg synes, undersøgelsen giver anledning til, at man skal gå ned i en analyse af, hvorfor det lige præcis sker i de enkelte tilfælde, men der er tilsyneladende blevet afsat nogle ressourcer, som ikke blivet udnyttet, og det er problematisk," siger Henrik Steen Hansen.

Fokus på træning

Ifølge undersøgelsen med seniorforsker Sussie Lautsen i spidsen er vejen til at bekæmpe udviklingen blandt hjertepatienterne klar.

"Der bør være fokus på at få flere til at gennemføre hjerterehabilitering gennem fysisk træning. Læger, sygeplejersker og fysioterapeuter bør derfor i forbindelse med fremtidige patienters henvisning til specialiseret genoptræning være opmærksomme på de nævnte kendetegn, der kan være barrierer mod at deltage i genoptræningen," står der i undersøgelsen.

Men Henrik Steen Hansen vil også have kigget på, om kommunikationen til patienterne er i orden efter deres operation.

"Man skal måske internt evaluere på, om man bare smider en standardskrivelse af sted til patienterne. Det kan være en fordel at gøre, som man gør mange steder, at tage en individuel evaluering af behovet med patienten og tilrettelægge genoptræningen, så man kan få øget deltagelsen," siger han.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.