Ekstra personale kaldt på arbejde

Region Hovedstaden har undervurderet presset på ny akuttelefon

Artiklens øverste billede
Region Hovedstaden må nu kalde ekstra sygeplejersker på arbejde for at følge med presset på den nye akuttelefon. Arkivfoto: Ole Lind

”Du har ringet til 1813. Alle telefonlinjer er optagede, og der kan ikke stå flere i kø. Du bedes ringe igen senere.”

Den besked er mange borgere i Region Hovedstaden blevet mødt med, når de nytårsdag har forsøgt at ringe til den nye akuttelefon 1813. Derfor kalder Region Hovedstaden ekstra sygeplejersker på vagt.

”Vi kan konstatere, at borgerne i høj grad har forstået budskabet om, at man skal ringe til 1813, før man møder op på en akutmodtagelse eller klinik. Og vi må erkende, at vi nok har undervurderet effekten af oplysningskampagnen,” siger koncerndirektør i Region Hovedstaden Svend Hartling i en pressemeddelelse.

Telefonsystem skaber pukkel

”På lægeområdet er der også travlhed, men vores behov på den traditionelle lægevagtsfunktion er faktisk dækket tilstrækkeligt ind. Det er ventetiden på 1813, der lige nu skaber den største pukkel,” siger Svend Hartling.

Han understreger dog, at der er tale om en særlig nytårstravlhed, og at den samlede ventetid på akuthjælp lige nu er lavere end sidste år, da folk oplevede at vente på akutmodtagelser i op til ti timer.

”Meldingen ude på hospitalernes akutmodtagelser og klinikker er nemlig, at der er mindre ventetider sammenlignet med tidligere år. Det svinger selvfølgelig fra hospital til hospital, men generelt meldes der om lavere ventetider og god ro og orden. Det betyder faktisk, at når man så endelig kommer igennem på 1813, så går der samlet set mindre tid inden man får hjælp,” siger Svend Hartling.

Situationen er utilfredsstillindende

Region Hovedstaden har som mål, at borgerne maksimalt må vente i tre minutter, når de ringer til 1813. Og Svend Harting understreger da også, at situationen lige nu ikke er tilfredsstillende.

”Selvom den samlede ventetid er lavere, er det frustrerende for folk ikke at kunne komme igennem med det samme. Derfor vil vi med det samme se på, hvordan og hvornår vi kan få udvidet vores tekniske kapacitet," siger Svend Hartling.

Omstridt ordning

Tidligere har det været de praktiserende læger, der drev lægevagten. Men Region Hovedstaden opsagde aftalen med lægerne i foråret. De praktiserende lægers organisation, PLO, opfordrer sine medlemmer til at boykotte den nye ordning, fordi regionen ikke har indgået en aftale med PLO om bemandingen, men har forhandlet med Yngre Læger og Foreningen af Speciallæger.

Akutberedskabet har flere gange forsikret, at der ville være læger og sygeplejersker nok til at give ordningen en ukompliceret fødsel.

Region Hovedstaden er den fjerde og andensidste region i Danmark, der indfører telefonisk visitering til sine akutafdelinger, så borgerne skal ringe, inden de møder op på skadestuen. Men regionen har samtidig valgt, at nedlægge lægevagten og selv håndtere dette.

 

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.