Nyt råd vil hjælpe politikerne med de svære valg
Hvad skal skæres fra, hvis sundhedsvæsenet skal prioritere hårdere? Et nyt råd skal hjælpe med at komme med svar.
Lægeforeningen har længe talt for det. Med et sundhedsvæsen, hvor sygeplejersker er en mangelvare, de ældre bliver flere, og besparelser er en realitet, skal indsatsen prioriteres.
Derfor har Lægeforeningen nu taget initiativ til Sundhedssektorens Prioriteringsråd, som er et råd bestående af 20 personer, der repræsenterer patienter, erhvervsliv, fagbevægelse, ngo’er, kommuner og regioner.
»Udfordringen bliver at få skabt en forventningsafstemning i befolkningen af, hvad sundhedsvæsnet skal kunne. Hvad forventer vi af det, og hvordan skal vi være åbne over for at gøre tingene på en anden måde, hvis vi har mange opgaver, som vi vil omkring, men mangler arbejdskraften til at løse opgaverne på samme måde som nu?,« siger formand for Lægeforeningen Camilla Noelle Rathcke.
Blandt medlemmerne finder man bl.a. formand for Etisk Råd Klaus Klausen, formand for fagforbundet FOA Mona Striib, generalsekretær i Red Barnet Johanne Schmidt-Nielsen, vicedirektør i Ældre Sagen Michael Teit Nielsen og videnskabsjournalist Lone Frank.
Jakob Kjellberg, professor i sundhedsøkonomi ved Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, Vive, som ligeledes er medlem, siger til Ritzau, at behovet for prioritering er stort.
»Vi har decentraliseret ansvaret for den overordnede sundhedspolitik så langt ud, at mange opgaver i dag falder ned mellem stolene.«
Rådet mødes første gang den 11. januar, og vil i alt samles fire gange i løbet af det kommende år. Derefter er det håbet at udkomme med et oplæg til politisk diskussion – og politiske tiltag, fortæller Camilla Noelle Rathcke.
»Om et års tid skulle vi gerne være i mål med noget, der måske tegner et billede af, hvordan vi tænker, at sundhedssektoren fremadrettet kan komme i mål med sine opgaver og også stadig holde en høj kvalitet.«