Frivillige i årlig jagt på affald i naturen fandt færre ton
Skraldejagt gav færre ton i år, men ifølge forening bag er vi ikke blevet bedre til at bruge skraldespanden.
97 ton. Så meget skrald har Danmarks Naturfredningsforening talt op efter den årlige affaldsindsamling.
I slutningen af marts var 204.000 børn og voksne med institutioner, skoler og andre fællesskaber tilmeldt til at lave en forårsrengøring af naturen.
Resultatet, der tæller mere end 350.000 stykker engangsemballage, taler for sig selv, mener Lars Midtiby, som er direktør hos Danmarks Naturfredningsforening.
- Ud over glæden ved, at en masse affald nu er fjernet fra naturen, håber jeg, at det kan give en refleksion over, at vi skal reducere mængden af affald i Danmark, siger han.
- Vi er et af del lande i verden, der producerer allermest affald. Vi har brug for at sætte ind med langt flere pant-systemer og benytte os af langt mere genbrug, så vi undgår at smide så meget ud.
I 2021 var mængden af indsamlet affald betydeligt større. Her registrerede de tilmeldte, at de tilsammen havde fjernet 167 ton affald.
Det har dog intet at gøre med, at folk er blevet bedre til at ramme skraldespanden, mener direktør Lars Midtiby.
Ifølge foreningen har en langt mindre andel i år vejet deres affald og sendt resultaterne ind til foreningen. Derfor ser det ud til, at der ligger mindre affald i naturen.
Affaldsresultatet har siden 2016 årligt ligget mellem omkring 155-185 ton.
- Vi håber, at vi kommer til et punkt, hvor vi kan se et fald i mængden af affald i naturen, men det er ikke tilfældet i år, siger han.
Danmarks Naturfredningsforening har i 2022 haft fokus på engangsplastik. Af de førnævnte 350.000 stykker engangsplast, fandt indsamlerne 25.000 engangskopper.
Og det er ikke mindre end sædvanligt, selv om et EU-forbud i sommer gjorde det sværere at købe plastikkrus i butikkerne.
- Vi har oplevet over de senere år, at mere engangsemballage er havnet i naturen. Det er et vigtigt skridt, EU har taget, men der bruges fortsat en del engangsemballage i hele takeaway-industrien, som vi bør omlægge, siger naturdirektøren.
/ritzau/