Minister svarer på kritik: Kalder aftale »det til dato mest ambitiøse og gennemarbejdede tiltag«

Uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen afviser kritik af, at aftalen om udflytning og reduktion af uddannelser ikke er tilstrækkelig ambitiøs. Men anerkender, at regeringen også selv havde ønsket, at tandlægeuddannelsen i Hjørring blev en realitet.

Artiklens øverste billede
Tirsdag blev Regeringen sammen med Venstre, SF, De Konservative, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige og Kristendemokraterne enige om, hvordan udflytningsaftalen skal implementeres frem mod 2030.. Foto Charlotte de la Fuente

I Jyllands-Posten onsdag kritiserede formand for Landdistrikternes Fællesråd og Danske Regioners formand for udvalget for regional udvikling og EU den netop indgåede aftale om udflytning og reduktion af uddannelser for at være for uambitiøs.

Derudover kritiserede Hjørrings borgmester Søren Smalbro (V), at en planlagt ny tandlægeuddannelse alligevel ikke bliver oprettet i byen.

Uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen anerkender borgmesterens kritik i et skriftligt svar til Jyllands-Posten:

»Jeg kan virkelig godt forstå, at man i Hjørring er ærgerlige over, at der ikke kommer en fuld tandlægeuddannelse, sådan som regeringen også selv har ønsket det. Det viser sådan set også meget fint pointen i aftalen om, hvor meget de her uddannelser betyder for en landsdel. Den årlige drift af uddannelsen ved AAU ville dog blive otte gange så dyr, som ventet. Det var uforholdsmæssigt dyrt, og også flere penge, end der var at arbejde med i aftalen.«

Uddannelsen til autoriseret tandlæge foregår i dag på universiteterne i Aarhus og København.

»Nu og her vil vi uddanne flere tandlæger på de eksisterende uddannelser. Desuden skal vi se nærmere på uddannelsen i det hele taget, og det er stadig regeringens mål, at det bliver muligt at tage dele af uddannelsen andre steder. Vi ser fortsat gerne, at det bliver i Hjørring, ligesom det kan blive en mulighed i andre regioner, hvor der er mangel på tandlæger,« udtaler ministeren.

Formålet med aftalen om udflytning af uddannelser er at sikre adgang til uddannelse og kvalificeret arbejdskraft i hele landet.

Stærke uddannelser

Mens f.eks. både universiteterne og professionshøjskolerne mener, at udflytningen går for vidt, så mener formanden for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard, og Danske Regioners formand for udvalget for regional udvikling og EU, Carsten Kissmeyer (V), at aftalen er et skridt i den rigtige retning, men den går ikke »langt nok«.

Til det svarer ministeren, at hans klare opfattelse er, at ikke alle deler den overbevisning.

»Det er helt fair at ønske sig endnu mere. Men vi har vel at gøre med det til dato mest ambitiøse og gennemarbejdede tiltag til at skabe en bedre uddannelsesbalance i Danmark. Det er også et ganske stort beløb, der anvendes til at sikre grundlaget for både nye og eksisterende uddannelsestilbud. Selv om universiteterne har spillet med og givet konstruktive indspil, er min oplevelse af debatten de seneste måneder nu også ret klart, at de absolut ikke synes, at det er ligegyldige eller uambitiøse forventninger, vi har haft til dem. Vi er lykkedes med et lave en bred og balanceret aftale, hvor vi både bibeholder stærke universiteter i de største byer og gode muligheder for uddannelse til dem, der bor uden for de større byer,« mener Jesper Petersen.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.