Ba1 og Ba2 - sådan ser SSI på omikron-varianterne

Risikoen for en ny smittetop lige efter en anden kom på banen, da en SSI-ekspert deltog i et tv-program. Men hvordan ser man på den sag nu? Jyllands-Posten har spurgt, der hvor historien tog sin start og hos SSI selv.

Artiklens øverste billede
Det er i analysen af PCR-test, at man med lidt ekstra arbejde kan finde frem til, hvilken variant en person er smittet med. Arkivfoto: Gregers Tycho

For lidt over en uge siden kom der en foruroligende melding fra Statens Serum Institut.

Som gæst i ”Godmorgen Danmark” på TV 2 kunne overlæge og forsker ved SSI Anders Fomsgaard fortælle, at man i Norge havde eksempler på, at den nye undervariant af Omikron, Ba2, havde smittet folk lige efter smitte med den oprindelige omikron-variant, Ba1.

Hvis det holdt stik, kunne titusindvis af danskernes nylige coronasmitte vise sig uden effekt overfor en stigende udbredelse af Ba2-smitte, selvom Anders Fomsgaard dog stadig troede på god beskyttelse mod indlæggelse og død. Overlægen nævnte risikoen for to smittetoppe lige efter hinanden.

Men efter en henvendelse til de norske myndigheder viser det sig, at nordmændene faktisk aldrig fandt frem til det resultat.

»Dette bygger på en misforståelse fra den danske læge. Jeg har snakket med ham i den forgangne uge og forklaret det,« lyder det i et skriftligt svar til Jyllands-Posten fra afdelingsleder i Folkehelseinstituttet Karoline Bragstad.

Og nyheden bliver end dog mere positiv herfra.

For selvom der nu er gået yderligere en uge, siden Anders Fomsgaard var med i ”Godmorgen Danmark”, har man i Norge og Danmark fortsat ikke registreret personer, der har været smittet med begge varianter.

Blandt andet derfor ser SSI anderledes på situationen end for en uge siden - med det forbehold, at man endnu analyserer på såvel varianterne som tidligere testsvar.

Sådan lyder det fra professor og afdelingschef ved SSI, Troels Lillebæk, som Jyllands-Posten har spurgt, hvor høj bekymringen er for reinfektioner med diverse undervarianter kort efter smitte med én undervariant?

»Aktuelt har vi ingen data, der afklarer dette spørgsmål, men undersøgelser er på vej. Forventningen er, at man vil være – i hvert fald delvist – beskyttet mod smitte fra undervarianter. Derfor har vi ikke en stor bekymring – men undersøgelser pågår,« svarer Troels Lillebæk skriftligt.

Også norske Folkehelseinstituttet svarer, at de holder nøje øje med udviklingen. For grunden, til at frygten for reinfektioner eksisterer, er, at Ba1 og Ba2 på nogle punkter faktisk er så forskellige, at det har været overvejet i WHO, om Ba2 burde blive set som sin helt egen variant ligesom Alpha, Delta og Omikron.

Det er netop, hvis der er markante forskelle i virussets sammensætning, at der kan ske det, at en ny variant finder en nem vej rundt om immuniteten fra tidligere smitte.

Som et yderligere lag til historien udgav et stort hold af SSI’s forskere så sent som mandag aften et studie af Ba1 og Ba2. Her var konklusionen, at Ba2 formentlig er mere smitsom end den oprindelige Ba1-omikron.

Studiet, som fortsat afventer fagfællebedømmelse, blev udført i 8.541 husstande med 17.945 beboere i perioden 20. december til 18. januar. Det viser, at hvis en person i en husstand er smittet med Ba2, er der 39 pct. risiko for, at en anden person i husstanden bliver smittet inden for en uge. Med Ba1 er der 29 pct. risiko for videresmitte inden for en uge.

Ba2 har siden 26. januar haft status som den dominerende variant i Danmark, mens den ifølge The Guardian endnu kun tegner sig for ni pct. af smitten i Storbritannien og otte pct. i USA.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.