En række partier vil revidere ny epidemilov allerede til efteråret

Der er så mange usikkerhed i forslaget til en ny epidemilov, at Venstre, De Konservative, Enhedslisten og Dansk Folkeparti nu i sidste øjeblik vil binde sundhedsministeren til at genåbne loven senest 15. oktober i år.

Artiklens øverste billede
Magnus Heunicke er kaldt i hastesamråd om loven mandag middag. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Den nye epidemilov, som et flertal i Folketinget ventes at vedtage tirsdag, er så vidtrækkende og indeholder så mange usikkerheder, at den bør revideres allerede til efteråret.

Sådan lyder det nu fra Venstre, der én dag før loven ventes vedtaget, stiller et ændringsforslag, som vil forpligte regeringen til at fremsætte et nyt og revideret lovforslag senest 15. oktober 2021.

»Der kan sagtens være uhensigtsmæssigheder rundt omkring og ting, der ikke er blevet fanget. Det her har haft en meget hastende karakter,« siger sundhedsordfører Martin Geertsen (V) Jyllands-Posten og fortsætter:

»Det er klogt nok, at det er gået stærkt, for vi har gerne villet af med regeringens entydige magt. Men der kan sagtens være ting, der ikke er blevet samlet op. Derfor foreslår vi, at man får lavet en revisionsbestemmelse i lovgivningen, så man kan samle alt det op i oktober måned.«

Venstre vil dog forsat bakke op om, at loven vedtages, når den tredjebehandles i Folketinget tirsdag.

Partier bakker op

En række partier melder sig nu parate til at støtte Venstres forslag om en genåbning af epidemiloven allerede til oktober.

»Vi er nødt til at genbesøge loven igen til efteråret,« siger De Konservatives sundhedsordfører Per Larsen .

Også Enhedslisten bakker op om Venstres forslag, oplyser sundhedsordfører Peder Hvelplund til Jyllands-Posten. Det samme gør Dansk Folkepartis sundhedsordfører Liselott Blixt, oplyser hun Jyllands-Posten.

Nye Borgerlige ønsker også en revision af epidemiloven, men foreslår at den skal ske allerede den 1. juli i år.

Derfor er det endnu uklart, om der er et politisk flertal for at revidere epidemiloven allerede til oktober.

Ligesom Venstre, så vil De Konservative fortsat stemme for den nye epidemilov i morgen.

»Vi skal jo have en epidemilov. Vi er i tidsnød nu, fordi den lov, vi har, udløber. Nu kører vi den (nye lov, red.) igennem, har vi aftalt. Men der bliver behov for at genbesøge den på den anden side af covid-19 – altså til efteråret,« siger Per Larsen.

Så I stemmer altså for en epidemilov, I er usikre omkring og først genbesøger til oktober?

»Ja. Men vi skal huske på, at den lov, vi stemmer for i morgen, er en helt anderledes lov end den, vi lever under i øjeblikket, hvor al magt dybest set ligger hos regeringen,« siger Per Larsen

Meldingen fra de to borgerlige partier kommer efter, at Jyllands-Posten mandag beskrev, hvordan epidemiloven åbner for vidtgående overvågning af danskernes færden i f.eks. restauranter, fitnesscentre og sportsklubber.

Dagen forinden havde Politiken sat kritisk fokus på en anden bestemmelse i loven, der giver myndighederne mulighed for at afkræve borgerne oplysninger om deres nære kontakter som led i smitteopsporingen.

»Der er rejst noget utryghed om datasikkerhed. Det er klart, at det skal vi have fuldstændig på plads. Det er helt utrolig vigtigt for den enkelte, at ens data bliver behandlet korrekt,« siger Per Larsen.

Kritikken af epidemilovens muligheder for at overvåge borgerne kom få dage efter, at Jyllands-Posten beskrev, hvordan Folketinget blot en uge inden epidemilovens vedtagelse havde fået oversendt Sundhedsstyrelsens høringssvar til en ny epidemilov.

I disse dokumenter fremgik det, at Sundhedsstyrelsen har haft forbehold over for flere elementer i epidemiloven. Blandt andet muligheden for at indføre besøgsforbud i ældres egen bolig på plejehjem.

Ifølge Martin Geertsen er høringssvarene fra Sundhedsstyrelsen ét af »flere forskellige ting«, der gør det nødvendigt at genåbne epidemiloven allerede til efteråret.

Konservative ønsker helt konkret og med afsæt i Jyllands-Posten og Politikens artikler at sikre en bedre data- og retsikkerhed for borgerne i den nye epidemilov.

Sundhedsordfører Per Larsen er bekymret for, om »data bliver gemt i for lang tid«, og »eksterne leverandører«, der får lov at opbevare borgernes data, behandler den med omhu.

Tirsdag er sundhedsminister Magnus Heunicke i samråd, hvor han skal svare på, hvorfor Folketinget og offentligheden først fik indblik i Sundhedsstyrelsens høringssvar en uge inden loven ventes vedtages.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.