Annonce
Indland

Sundhedsstyrelsen: Demente skal have færre forskellige slags medicin

Knap hver femte af Danmarks 87.000 demente får dagligt mere end 10 forskellige lægemidler.

Kun cirka 7 pct. af personer i samme aldersgruppe, som ikke har demens, får dagligt over 10 forskellige slags medicin. Foto: Morten Dueholm/Ritzau Scanpix

Det skal prioriteres, hvilken medicin demensramte skal have, så de demente ikke bliver overmedicineret.

Sådan lyder det fra Sundhedsstyrelsen, der i en ny national retningslinje lægger op til, at de demente skal have færre forskellige slags medicin.

»Behandling med lægemidler hos personer med demens kan være særlig vanskelig, fordi de ikke altid kan udtrykke deres symptomer, såsom smerter. Derfor har vi i samarbejde med en arbejdsgruppe valgt at lave anbefalinger for blandt andet medicin mod smerter, søvnforstyrrelser og adfærdsforstyrrelser, som personer med demens hyppigt får medicin for,« siger Simon Tarp, der er formand for arbejdsgruppen i Sundhedsstyrelsen.

6 ud af 10 danskere: Demente bør få frataget kørekortet

Cirka 17 pct. af personer med demens får hver dag mere end 10 forskellige slags lægemidler. Til sammenligning får kun cirka 7 pct. af personer i samme aldersgruppe, som ikke har demens, dagligt den samme mængde medicin.

Retningslinjen giver bl.a. anbefalinger om, hvordan dementes behandling med udvalgte lægemidler muligvis kan stoppes. Lægemidler, som ofte bliver brugt til personer med demens.

Det betyder, skriver Sundhedsstyrelsen i en meddelelse, at medicinen bedre kan prioriteres med den nye retningslinje.

Nyt studie: Kvinders demens-risiko hænger sammen med deres form

Det er styrelsen, som sammen med en arbejdsgruppe har lavet anbefalingerne. Arbejdsgruppen har understreget, at man generelt bør arbejde på at give demente så lidt medicin som muligt. Retningslinjen er nu i høring frem til den 1. oktober.

Det skønnes, at omkring 87.000 danskere lider af demens. Det forventes ifølge Nationalt Videnscenter for Demens, at det tal vil stige til omkring 150.000 personer i 2040.

Hele dokumentet kan læses her på Høringsportalen.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

JP mener: Husk at tale med djævlen

Hvis man kun hører sig selv og sine ligesindede, bliver man dummere og dummere for hver dag, der går.
Annonce
Annonce
Indland

Socialdemokratiet i balanceakt om udlændinge: »Det er på tide at sige fra«

Socialdemokratiet nægter at slække på integrationen – stik imod grundtanken i efterårets store udlændingepolitiske slagnummer. Derfor er partiet, som har støttet størstedelen af regeringens stramninger de seneste år, imod flere af de forslag, som nu er på bordet. Det store parti er ude i en svær balancegang.
Annonce
Annonce
Guide til ski i Grønland: Her er der skisæson både sommer og vinter
Skimæssigt kan Grønland næppe konkurrere med Norge eller Alperne, hvis man foretrækker gode anlæg, store løjper og barer med afterskiing. Til gengæld er naturen i Grønland vildere, og bjergene en stor udfordring. Vi viser vej til fire store skioplevelser. 
Se flere
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere
Rådmand om budget på ældreområdet: »Jeg kan ikke få armene ned«​
I følge rådmand for Sundhed og Omsorg, Jette Skive (DF), har man ikke skullet sluge de helt store kameler på ældreområdet i kommunens budgetforlig for 2019, i betragtning af hvad man var blevet stillet i udsigt. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her