6 ud af 10 danskere: Demente bør få frataget kørekortet
Hos Alzheimerforeningen er man foruroliget over undersøgelsens resultat.
Når hukommelsen begynder at svigte, og det bliver sværere at fungere normalt i hverdagen, kan det være et tegn på, at man er blevet ramt af demens.
Med sygdommen, som i omegnen af 90.000 danskere har, følger også risikoen for, at man fra tid til anden bliver konfus.
Og ifølge en ny undersøgelse mener et flertal af danskerne, at demente bør fratages deres kørekort.
Det er analyseinstituttet Yougov, som har foretaget undersøgelsen på vegne af Alzheimerforeningen, skriver TV 2.
I den fremgår det, at 59 pct. af de adspurgte altså vil tage kørekortet fra demensramte. Og den holdning er Nis Peter Nissen, der er direktør hos Alzheimerforeningen, foruroliget over.
»Selvfølgelig bliver man på et tidspunkt så syg, at man ikke længere kan køre bil. Men ens liv bør ikke slutte sammen med en demensdiagnose,« forklarer direktøren til TV 2.
Nis Peter Nissen fremhæver, at der rent statistisk ikke er noget belæg for, at folk med en demensdiagnose er involveret i flere trafikuheld end andre.
Man bør ikke køre bil, hvis man har demens i mellemsvær eller svær grad.
Ifølge overlæge Gunhild Waldemar, som er leder for Nationalt Videnscenter for Demens, kan personer med demens være til fare for andre og sig selv i trafikken.
»Der kan være milde tilfælde, hvor det er helt ok at køre bil. For eksempel hvis man får det konstateret meget tidligt i forløbet, hvilket man kan i dag. Omvendt bør man ikke køre bil, hvis man har demens i mellemsvær eller svær grad. For så kan man ikke overskue situationen,« påpeger hun over for TV 2.
Som reglerne er i dag, kan den praktiserende læge løbende vurdere og anbefale folk med demens ikke længere at køre bil. Hvis den anbefaling ikke overholdes, skal lægen give besked til embedslægen, der så underretter politiet.