Annonce

Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Leder

Stop den tankeløse opstilling af kystnære havvindmølleparker

Nok er Danmark ikke den mest solbeskinnede nation, men der er store perspektiver i, at danske huse inden længe vil kunne få en tagbelægning, der en stor del af året gør husholdningerne selvforsynende med elektricitet.

Egentlig er det besnærende simpelt: Lav solpaneler, der ligner tagsten eller tagplader, og dermed vil alle hustage ad åre blive usynlige solkraftværker.

En sådan tagbelægning er i den forgangne uge blevet præsenteret i USA af Elon Musk, iværksætteren bag bl.a. den californiske elbilproducent Tesla Motors.

Produktionen af tagstenene begynder næste år, og selv om den nye teknologi indledningsvis vil ligge i den dyre ende, vil masseproduktion inden for en relativt kort årrække kunne udbrede de elproducerende tagsten til hele verden.

Den globale klimaaftale er netop trådt i kraft, og den vil føre til store investeringer i udvikling af ny vedvarende energiteknologi, der ikke blot vil bidrage til at reducere udledningen af drivhusgasser, men samtidig kunne bidrage til at decentralisere og dermed demokratisere energiproduktionen.

Denne virkelighed står i skærende kontrast til energipolitikken i Danmark, hvor der i Folketinget er noget nær konsensus om at favorisere vindmøller, selv om solpaneler i disse år falder så kraftigt i pris, at vindmøller økonomisk bliver et stedse mindre attraktivt alternativ.

Prisen for den konsensusbaserede energipolitik betales af de danske forbrugere med ikke blot Europas, men verdens højeste elpriser, der for 85 pct.’s vedkommende er skatter og afgifter. En af disse afgifter, den såkaldte ”PSO-afgift”, er af EU-Kommissionen erklæret ulovlig og skal derfor bortfalde ved årsskiftet. Hvordan den kostbare vindmøllepolitik fremover skal finansieres, indgår i finanslovsforhandlingerne.

Af samme årsag samt på grund af omfattende folkelig modstand har regeringen besluttet at standse opstillingen af kystnære havvindmølleparker, der ellers efter planen skulle være sat i drift i 2020.

Beslutningen er såre forstandig, ikke mindst fordi vindmøllerne kræver store økonomiske tilskud, men endnu vigtigere fordi der er brug for en længere tænkepause til at vurdere, om ikke andre vedvarende energiteknologier vil kunne levere mere elektricitet uden samme behov for støtte.

Masseproduktionen af solpaneler har bekræftet værdien af priskonkurrence i en fri markedsøkonomi, og der er al mulig grund til at tro, at samme udvikling vil være på vej med tagsten og tagplader. Nok er Danmark ikke den mest solbeskinnede nation, men der er store perspektiver i, at danske huse inden længe vil kunne få en tagbelægning, der en stor del af året gør husholdningerne selvforsynende med elektricitet.

Teknologisk udvikling er imidlertid en faktor, som regeringen står noget nær alene med. Partier som De Konservative og Socialdemokratiet hæfter sig ved, at etableringen af kystnære havvindmølleparker i en periode vil kunne skabe godt 6.000 arbejdspladser. At danskerne over elprisen i mange år vil skulle betale ekstremt dyrt for disse arbejdspladser, interesserer tilsyneladende ikke de to partier.

Det er tankevækkende, at de partier, der afviser ethvert forslag om en anelse mere kystnært byggeri af hensyn til turistindustrien, ikke tøver med at plastre nogle af de mest besøgte egne af landet til med kystnære havvindmølleparker.

Vil man skabe 6.000 værdifulde arbejdspladser, kan man med stor fordel forbedre Danmarks fælt underdimensionere trafikale infrastruktur – især motorvejene og jernbanenettet.

Den grønne omstilling skal ske gennem udvikling af nye energiteknologier i en fri markedsøkonomi; ikke af stærkt subsidierede beslutninger i Folketinget, der tvinger de sagesløse forbrugere til at aftage verdens dyreste elektricitet.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Debat: Røde ører?
Børge Petersen
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Leder lige nu
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Lars Løkke koster Danmark dyrt i brexit-forhandlinger

Anders Vistisen
Dårlig forhandlingstaktik og EU-leflen gør, at Danmark kan tabe milliarder efter brexit. Regeringen har hovedansvaret.

Blog: Hvordan kan S glemme, at partiet er født af hårdtarbejdendes kamp?

Harun Demirtas
Det er yderst farligt at tvinge sundhedspersonale til at tage et arbejde, de ikke har lyst til, da det i sidste ende kan gå ud over menneskeliv, som de hver dag holder mellem hænderne.

Trump har sejret: Ingen tør videreføre arven fra John McCain

Matthew Fallon Hinds
Senator John McCains død markerer samtidig dødsstødet for Republikanernes vision om en liberal verdensorden under amerikansk overherredømme.
Annonce
Djævlens bro fører til fransk Catalonien
Det rødgule catalonske flag vajer både på Pyrenæernes nord- og sydside. Men mens de fleste har hørt om det spanske Catalonien, er det franske Catalonien mindre kendt. 
Se flere
Bolig
Guide til fremtidens hygge-begreb: Med ikigai kan du give dit liv personlighed
Ikigai er en japansk livsvisdom, der handler om at søge mening med livet. Begrebet har eksisteret siden oldtiden, men er i dag ved at overgå hygge-begrebet. Her er nogle gode råd til, hvordan du selv kan bruge ikigai i indretningen. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her