Annonce

Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Leder

Burkaforbuddets premiere var en dobbelt parodi

Det er ikke nogen misundelsesværdig situation, som politiet hermed er bragt i.

Tildækningsforbuddet, populært kaldet burkaforbuddet, som trådte i kraft 1. august, afslørede sig straks som en parodi på sig selv.

Det var forudset overalt, at denne nye lovbestemmelse på mange måder vil være problematisk, blandt andet er der åbenlyse problemer med håndhævelsen og sanktioneringen.

Men at premieren skulle manifestere sig som hele to klare lovbrud uden politiindgriben, nærmer sig det komiske.

De lovligt anmeldte demonstrationer var dels en krænkelse af et allerede eksisterende maskeringsforbud ved demonstrationer, dels en klar overtrædelse af det nye generelle tildækningsforbud.

Som tidligere anført på denne plads er der ellers tungtvejende grunde nok til være betænkelig ved tildækningsforbuddet, for det strider i høj grad mod grundlæggende danske værdier.

Politiet valgte fornuftigt og diplomatisk at se realistisk på sagerne og konstatere, at da det drejede sig om en demonstration mod selve tildækningsforbuddet, var det et anerkendelsesværdigt formål at være – nå ja, netop tildækket. Altså fordi selve temaet for den grundlovssikrede ytrings- og forsamlingsfrihed var det netop ikrafttrådte tildækningsforbud. Det er i enhver situation i første række op til politiet at vurdere, om en eller flere personers tildækning har et såkaldt anerkendelsesværdigt formål, og netop heri ligger en kontroversiel detalje, som har haft forbavsende ringe opmærksomhed. Det ligger nemlig i selve lovgrundlaget, at det ikke er et anerkendelsesværdigt formål at stille en religiøs holdning til skue i det offentlige rum.

Det er egentlig ganske forunderligt, at denne detalje ikke har været et væsentligt tema i ellers meget følsomme religiøse gruppers modstand mod tildækningsforbuddet.

JP mener: Burkaen er en ideologisk krigserklæring. Den imødegås ikke med et forbud

Som tidligere anført på denne plads er der ellers tungtvejende grunde nok til at være betænkelig ved tildækningsforbuddet, for det strider i høj grad mod grundlæggende danske værdier. For det første må det helt betingelsesløst være op til den enkelte at bestemme, hvordan man vil klæde sig.

For det andet må det være ethvert menneskes ret ved sin fremtoning at tilkendegive sin holdning, det være politisk, religiøs, kulturel eller hvad man nu kan finde på.

I det tolerante ligger netop også tolerancen af de usympatiske signaler, som ikke skal imødegås med forbud og politimagt, men med gode argumenter.

Det betyder ikke, at vi betragter de heldækkende klædedragter som sympatiske tilkendegivelser – tværtimod. De er afskyelige symboler på et usympatisk kvindesyn, og de repræsenterer en aktiv afstandtagen til det liberale, tolerante og åbne danske samfund.

Men i det tolerante ligger netop også tolerancen af de usympatiske signaler, som ikke skal imødegås med forbud og politimagt, men med gode argumenter.

Der spores da også i det politiske landskab en vis velbegrundet betænkelighed, ikke mindst hos et af partierne bag tildækningsforbuddet, nemlig Venstre, som stik imod, hvad der dagligt kan iagttages, stadig kalder sig Danmarks liberale parti.

Men nu er tildækningsforbuddet gældende ret, og det vil være interessant i de kommende måneder at iagttage, i hvilken udstrækning det bliver overtrådt, og ikke mindst i hvilken udstrækning det vil blive håndhævet og sanktioneret af politi og retsvæsen.

Det er vel ikke nogen urealistisk tanke, at politiet i pagt med førstedagens pragmatiske holdning vil anlægge en ganske forsigtig udlægning af udtrykket »anerkendelsesværdigt formål«. Simpelthen for at undgå konfrontationer og for så vidt muligt at undgå religiøse optøjer, der erfaringsmæssigt kan føre vidt. Det er ikke nogen misundelsesværdig situation, som politiet hermed er bragt i.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Under det amerikanske slør
Mens Danmark indfører tildækningsforbud, er niqab og burka ikke på den politiske dagsorden i USA, til trods for en langt større muslimsk befolkning og hyppigere brug af ansigtsslør. Jyllands-Posten er taget til ”Philadelphias Mekka” for at undersøge, hvordan muslimske miljøer fungerer i nutidens USA, og hvorfor der ikke tales om tildækningsforbud i Trumps Amerika
JP mener: Et forbud udstiller afmagten
Der er mange gode argumenter for et burkaforbud, men det er alligevel uholdbart, hvis vi stadig tror på de liberale frihedsrettigheders suverænitet.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Leder lige nu

JP mener: Den store vælgerbestikkelse truer

Dansk politik lige nu er totalt uberegnelig. Risikoen er, at det store overbud venter i valgkampen. Det må ikke ske.
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Debat: Strøm tænder håb for millioner

Thomas Gringer Jakobsen
Alene siden 2010 har 40 lande nået målet om at give hele befolkningen adgang til elektricitet. Faldende priser på solcelleteknologi har sat ekstra gang i udviklingen.
Annonce
Bolig
Sådan beskytter du boligen mod vandmasserne
En af konsekvenserne ved klimaforandringerne er mere nedbør og risiko for hyppigere oversvømmelser. Se her, hvordan du sikrer din bolig mod vandet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her