Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Leder

Hverken DF eller Venstre kan fortrænge, at det ikke gik særlig godt

Læren af lokalvalg er, at de først og fremmest er lokale. Det kan taberne trøste sig med på Christiansborg. Men hverken Dansk Folkeparti eller Venstre kan fortrænge, at det ikke gik særlig godt.

Størst er nederlaget for Dansk Folkeparti, som ikke har kunnet omsætte den store fremgang ved folketingsvalget for to år siden til lokal opbakning. Sammenholdt med Nye Borgerliges nærmest usynlige valg viser det, at selv om udlændingepolitikken står højt på vælgernes nationale dagsorden, så har den ikke samme gennemslagskraft lokalt. Og det er jo bemærkelsesværdigt, al den stund det er her, at hverdagen udspiller sig.

For Venstre er læren endnu en gang, at partiets vælgere ikke falder for topstyring og kendispolitikere, som flyves ud i landet fra Christiansborg. Ved forrige valg lykkedes det ikke for Ulla Tørnæs at komme til tops i Holstebro, denne gang er det Jacob Jensen, som står som taber i Region Sjælland. Begge opgav en landspolitisk karriere. Ulla Tørnæs blev reddet af en ministerpost. Gad vide, hvad der venter den unge Jensen?

Venstre kan så trøste sig med, at det med nød og næppe lykkedes Ulrik Wilbek at snuppe borgmesterposten i Viborg. Men det kan ikke skjule fakta: Kendiseffekten bider ikke ude i landet, og kommunalvalget blev en nedtur for Venstre.

Samme lære kan Dansk Folkeparti drage, efter at det ikke lykkedes at få hverken partiformandens bror eller finansordfører René Christensen frem i første række.

Regionalpolitisk blev det en katastrofe for Venstre, som kun holdt skansen i Region Syd. Danmarks sundhedsvæsen er nu alt overvejende på socialdemokratiske hænder. Danmarks fire største byer har socialdemokratiske borgmestre. I flere kommuner har socialdemokraterne vippet en Venstre-borgmester af posten. Intet under, at selvtilliden stråler hos Mette Frederiksen, som utvivlsomt vil bruge den kommunale platform landspolitisk til at presse Løkke-regeringen, selv om det også står klart, at den meget omtalte S-DF-akse ikke holder til virkelighedens pres.

Forunderligt nok står Alternativet med et pænt valg. Nogen sejr kan man ikke kalde det, men en borgmesterpost i København og mandater i flere kommunalbestyrelser viser, at der i Danmark findes en pæn portion mennesker, som vil spille efter helt andre regler end dem, som sædvanligvis gælder.

Det er – set i lyset af den ”antipolitik”-bølge, som ruller gennem de vestlige demokratier – tankevækkende. Men kan dog ikke opvejes af, at lokale valg overvejende viser solid opbakning til de etablerede partier med en lang lokalpolitisk historie.

Kampen om Danmarks borgmesterposter står fortsat mellem Socialdemokratiet, Venstre og De Konservative med SF på sidelinjen. Dansk Folkeparti har stadig det kommunale gennembrud til gode, Liberal Alliance fik kun et hæderligt valg.

Fordelingen af partistemmerne afslører igen et meget delt Danmark med rød præference i og omkring de større byer over for et stort blåt Vestjylland.

En stemmeprocent på omkring de 70 viser, at det lokale demokrati faktisk trives ganske godt i Danmark, og at det modsat Christiansborg er mere mangfoldigt. De lokale opgør er mere nuancerede end det landspolitiske spil mellem to toppolitikere. Heldigvis for det.

.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her