Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Læge: Tør du virkeligheden, Ellen Trane Nørby?

I virkelighedens sundhedsvæsen er problemerne så omfattende og så komplekse, at handlingsplaner, akutpakker og nationale mål kun gør ondt værre.

Tillykke med ministerudnævnelsen. Du skal nu vælge, hvilket sundhedsvæsen du ønsker at stå i spidsen for.

Vil du være minister for et sundhedssystem på vej mod verdensklasse og fortsætte der, hvor Sophie Løhde slap? Hvor du – i samarbejde med dine dygtige politiske kolleger – garanterer endnu flere løft og lover samtlige danske patienter, uden undtagelser og uden forbehold, en endnu hurtigere behandling af endnu højere kvalitet med endnu mere omsorg, respekt og værdighed. Hvor de fagprofessionelle bare har at opfylde patienternes rettigheder. Hvor sundhedsvæsenet med udgangspunkt i den enkelte gør rejsen fra syg til rask kortere og altid står klar til at hjælpe folk til et sundere og bedre liv. Kort sagt: Ønsker du at være elverminister i et trylleteater, efterplapre de indholdsløse crowd pleasers og fortsætte det særdeles ødelæggende sværmeri, som desværre har kendetegnet dine behagesyge forgængere?

Eller ønsker du i stedet at være rigtig minister? I spidsen for virkelighedens sundhedsvæsen med alle de barske realiteter? Sundhedsvæsenet, hvor der er rigtige mennesker, der er rigtigt syge og dør rigtigt. Det sundhedsvæsen, som der fortælles om under overskrifter som ”Sophie Løhde, dit ministerium er en katastrofe”, ”Undskyld til alle jer patienter!” og ”Hjertepatient om travlt personale: »Du prøver bare at overleve til om mandagen«”. Det sundhedsvæsen, hvor hver anden praktiserende læge er udbrændt, og hver anden sygeplejerske ikke mener sig i stand til at varetage sit arbejde fagligt forsvarligt. Det sundhedsvæsen, hvor det betragtes som et aktiv at være forrået – robust – fordi medarbejdere, der kerer sig om deres faglighed og deres patienter, knækker under de nuværende vilkår.

Trylleteatret er klart det nemmeste at være minister for. Her kan man løse dybt komplekse problemer med en handlingsplan og lidt øremærkede midler. Man kan sole sig i offentlig anerkendelse ved at foregive, at befolkningen kan få alt, hvad den peger på.

Liselott Blixt (DF) vil nok af og til kalde dig i samråd, fordi noget er ”helt ude i hampen”. Men så skal du bare falde dine underordnede i ryggen og love bod og bedring. Flemming Møller Mortensen vil måske sige grimme ting om, at du nyder at plage de svageste. Men det hele er jo bare for sjov. De mener ikke noget med det. I spiller jo bare “rød mod blå”. Trylleteatret er en leg, et middel til at tage sig godt ud på den politiske scene.

I virkelighedens sundhedsvæsen er problemerne så omfattende og så komplekse, at handlingsplaner, akutpakker og nationale mål kun gør ondt værre. At fortsætte, hvor Sophie Løhde slap, er en sikker vej til yderligere opløsning og kaos. Her skal sadles om. Vil man være rigtig minister, skal man først og fremmest have det politiske mod til at fortælle befolkningen den usminkede sandhed: Drop idéen om rettigheder. Sundhedsvæsenet har en begrænset kapacitet og ydeevne, og der er ikke råd til at give alle den hjælp, som de har behov for. I skal være glade for den hjælp, I trods alt kan få. Sundhedsvæsenet har min rygdækning til at afvise at hjælpe, hvis det er nødvendigt af hensyn til andre

Og bare rolig, sundhedspersonalet foretager allerede i dag de nødvendige prioriteringer, så det eneste, du behøver, er at gå ud og bakke op om det offentligt. Men enhver forestilling om at spille velgører for masserne er altså udelukket.

Hvis du vælger at påtage dig opgaven som en rigtig minister, vil du næppe blive populær. Så du må jo afgøre med dig selv, om dit mål er at lefle, eller om du vil anerkende den ressourceknaphed, som er et grundlæggende vilkår. Vælger du det sidste, vil du i hvert fald blive respekteret. I mands minde har ingen af dine politiske kolleger vovet at vælge rigtigt. Har du modet?

Alle kan sende debatindlæg til redaktionen på debat@jp.dk. Betingelserne kan læses her

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.