Nye regler gør det nemmere at bygge skur, carport og drivhus

Fra 1. juli 2017 behøver du ikke længere at anmelde småbyggeri mellem 35 og 50 kvm til kommunen, før du går i gang, men de små bygninger skal stadig overholde love og regler. Læs om de nye regler her.

Artiklens øverste billede
Ifølge styrelsen er der ca. 20.000 anmeldelsessager om året på småbyggeri mellem 35-50 kvm, og de udgør omtrent en tredjedel af alle kommunale byggesager. Foto: Andreas Mikkel Hansen

Det skal være lettere for boligejere at bygge nyt skur, ny carport eller andre mindre bygninger på egen grund. Det står klart, efter at transport- og bygningsminister Ole Birk Olesen (LA) vil fjerne det krav i Bygningsreglementet, som i dag betyder, at småbyggeri, der samlet set fylder mellem 35 og 50 kvm, skal anmeldes til kommunen, inden byggeriet kan gå i gang.

»Det er et godt princip, at man som udgangspunkt er herre på egen matrikel, så længe man ikke generer naboerne,« siger Ole Birk Olesen. Forslaget ændrer ikke på, at boligejerne fortsat skal efterleve lokalplaner og byggetekniske regler om f.eks. det nye skurs højde og afstand til skel.

Byggesagsbehandling kan blive bedre

Formand for Kommunernes Landsforenings teknik- og miljøudvalg og borgmester i Kolding, Jørn Pedersen (V), mener, at forslaget kan styrke den kommunale sagsbehandling.

»Der er ingen tvivl om, at det vil frigøre nogle ressourcer, og de ressourcer kan vi så sandelig godt bruge til at gøre det endnu bedre for den gennemsnitlige byggesagsbehandling for alle de andre sager,« siger Jørn Pedersen.

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen oplyser til Bolius, at der alene er tale om en administrativ lempelse, og at der ikke er udsigt til, at de bebyggelsesregulerende bestemmelser ændres samtidig. For et almindeligt hus betyder det, at det for en småbygning stadig kun er de første 35 kvm, der ikke medregnes i bebyggelsesprocenten.

Slut med at vente 14 dage på kommunen

Ifølge styrelsen er der ca. 20.000 anmeldelsessager om året, og de udgør omtrent en tredjedel af alle kommunale byggesager. Begrebet ’anmeldelsessager’ rummer alt fra byggetilladelser til ansøgninger om nedrivning og meget mere.

Efter den 1. juli 2017 behøver man ikke tilladelse fra kommunen til at opføre et skur. Foto: Bolius

Derfor er det svært at give et bud på, hvor mange ressourcer kommunerne reelt kan spare, hvis Ole Birk Olesens forslag realiseres. Det vurderer arkitekt MAA Tine Nielsen, fagekspert i Bolius – Boligejernes Videncenter og redaktør for brevkassen Spørg Bolius.

»Forslaget går på at fjerne en lille mellemregning. Som det er lige nu, må du bygge såkaldt sekundære bygninger op til 35 kvm uden at inddrage kommunen, men hvis bygningen er mellem 35 og 50 kvm, skal du sende en kort ansøgning. Hører du ikke fra kommunen inden for 14 dage, er ansøgningen automatisk godkendt, siger hun.

Frygter flere nabokonflikter

Hos Parcelhusejernes Landsforening frygter landsformand Allan Malskær, at det kan give anledning til flere nabokonflikter, hvis den kommunale sagsbehandling afskaffes.

Når du taler med naboen om dine byggeplaner, er der meget stor forskel på, om du bare bygger og siger, at det må du ifølge reglerne, eller om du kan vise, at kommunen har været inde over.

Allan Malskær, landsformand, Parcelhusejernes Landsforening

»Forslaget vil give flere konflikter mellem naboerne. Det er der ingen tvivl om. Når du taler med naboen om dine byggeplaner, er der meget stor forskel på, om du bare bygger og siger, at det må du ifølge reglerne, eller om du kan vise, at kommunen har været inde over,« siger Allan Malskær.

Bygninger over 50 kvm kræver byggetilladelse

Helt så dystre udsigter øjner Tine Nielsen ikke, selv om hun er enig med Allan Malskær i, at der generelt er behov for at styrke rådgivningen til de borgere, som har brug for hjælp til at forstå byggereglerne.

»Det er vigtigt at huske på, at de byggetekniske regler er de samme. Du må bygge det samme, som du altid har måttet, og du skal overholde de præcis samme regler. Og hvis du bygger over 50 kvm, skal du stadig søge byggetilladelse,« forklarer Tine Nielsen.

KL støtter forslaget, og på Christiansborg nyder regeringen støtte fra Socialdemokratiet og SF, mens Enhedslisten har givet forslaget en lunken modtagelse. Ifølge regeringen skal de nye regler gælde fra den 1. juli 2017.

Artiklen er publiceret i samarbejde med Bolius

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.