Forældre og trænere brøler dommerne fra banen

Mens historier om grov vold mod fodbolddommere stjæler overskrifter, slås lokalunionerne i dansk fodbold med trænere og forældre, der gennem verbal chikane tvinger dommere væk fra banerne.

Artiklens øverste billede
Det smitter af på unge opførsel, når forældre og trænere sviner landets fodbolddommere til. Samtidig bliver det langt vanskeligere for lokalunionerne at at hverve fodbolddommere. Foto: colourbox.com

"Det er dybt problematisk, at vi har tilskuere og trænere, som tror, at det er omkostningsfrit at råbe efter dommerne. Det får dommerne til at droppe gerningen, fordi de ikke gider finde sig i det," siger kommunikationschef i Jydsk Boldspil-Union Mads Larsen.

Han fortæller, at det jyske fodboldforbund sidste år måtte idømme 130 trænere karantæne, efter at en dommer havde indberettet dem for verbal chikane. Hertil kommer en langt større antal forældre og andre tilskuere, der gennem tilråb giver deres uenighed med dommeren til kende. Den slags kan man ikke umiddelbart gøre noget ved.

Kopierer forældrene

Problemet er, at det smitter af på de unge spilleres opfattelse af, hvordan man opfører sig på en fodboldbane.

"De unge spillere gør som de oplever deres forældre og trænere opfører sig. Hvis de ikke har respekt for dommerne, hvorfor skulle de unge spillere så have. Derfor har man som voksen et ekstra ansvar," siger Mads Larsen.

Han fortæller, at lokalunionen oplever, at tonen på banen er blevet mere rå.

"Fodboldbanen er et spejl af, hvordan man ellers opfører sig i samfundet. Hvis den bliver mere rå til daglig, så gør den det også på banen. Der er ingen tvivl om, at dommerne i dag må lægge øre til mere," fortæller Mads Larsen.

Den udlægning kan fodboldekspert og tidligere chefredaktør på Tipsbladet Niels Frydenlund nikke genkendende til.

"Den mundtlige chikane er næsten hverdagsagtig. Gå ud og se en drenge eller juniorkamp, og det er lige meget, om det er B-rækken eller eliterækken - så er det hverdagskost, at der er en dårlig stemning mellem de to hold og i forhold til dommeren," fortæller Niels Frydenlund.

Han mener, at der er tale om en negativ udvikling, og at grænserne, for hvordan forældre, spillere og trænere kan opføre sig overfor dommerne, lige så stille har skubbet sig.

"Forældrene er nærmest et kapitel for sig, når de råber efter dommerne og modstanderholdet. De viser deres entusiasme på en meget negativ måde, og ofte er det jo en ung dommer, som kommer ud. Han har ikke nødvendigvis pondus til at sætte sig i respekt overfor forældre, der måske er dobbelt så gamle som ham," beretter Niels Frydenlund, der i øvrigt barsler med et nyt fodboldmagasin.

Dommermangel

Problemet er, at den type chikane føjer yderligere skade til den store mangel på dommere.

"Det er et væsentligt problem, som ikke gør det nemmere at rekruttere dommere. Men det er omvendt ikke noge, vi kan løse fra den ene dag til den anden ved at trykke foldere og lave kampagner. Det kræver en langvarig holdningsbearbejdelse," siger Mads Larsen.

Flere klubber begyndt at tage problemer i egen hånd. I fodboldklubben Brande syd for Herning har man således indført et system, hvor man beder dommeren give klubben karakter efter, hvordan han føler sig modtaget i klubben. Den form for tiltag ser Mads Larsen gerne udbredt til andre klubber.

Rå vold fylder meget

Den mere rå fodboldvold, hvor spillere, trænere eller tilskuere overfalder en dommer fylder i dag meget i medierne efter en historie i Ekstra Bladet. Ifølge Mads Larsen er det dog ikke den form for vold, der fylder mest hos JBU. Lokalunionen har omkring 20 sager om året, hvor en kamp må afbrydes pga. vold mod dommeren. Men tallet skal ses i lyset af, at der årligt afvikles 45.000 kampe i JBU-regi. Selvom man ser meget alvorligt på sagerne i JBU, så erkender man samtidig, at det er vanskeligt at gardere sig mod tosser, der ikke kan styre temperamentet.

"Vi ser meget alvorligt på den type sager. Men vi må nok erkende, at vi aldrig slipper af med dem. Der findes tosser og tåber - også på en fodboldbane," siger Mads Larsen, der samtidig understreger, at problemet med voldelige episoder ikke er blevet værre.

20 afbrudte kampe

Mens den jyske fodboldunion ikke har oplevet den store udvikling i antallet af voldsepisoder mod dommerne, så går det stærkt i Frederiksborg Amts dommerforening. Antallet af overfald på fodbolddommerne er ifølge foreningens formand, Johnny Hansen, eksploderet i efteråret. Han fortæller, at op mod 20 kampe i denne halvsæson har måttet afbrydes pga. trusler eller vold mod dommeren.

"Det er eskaleret fuldstændig her i efteråret. Det har også været slemt tidligere, men ikke så udpræget," siger Johnny Hansen til Berlingske Tidende.

Han peger ligesom Mads Larsen på, at volden er et spejl af samfundet, der bliver mere og mere råt, og derfor får bredere rammer for, hvad man kan tillade sig.

null

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.