Stærke tilbud i Flensborg

Den tidligere danske søfartsby tilbyder meget andet end grænsehandel.

Artiklens øverste billede
Byen ligger i bunden af Flensborg Fjord, umiddelbart syd for den dansk-tyske grænse. Med sine 140.000 indbygere er Flensborg den tredje største by i Slesvig-Holsten. Foto: Leif Laursen

Titusindvis af danskere valfarter årligt til området omkring Flensborg for at fylde bagagerum eller trailer med drikkevarer på dåse, slik og andre afgiftsplagede varer.

Ofte vender de næsen hjemefter, så snart indkøbene er overstået og måske en enkelt karrywurst er fortæret. Det er en skam. Flensborg har nemlig masser af oplevelser at byde på. Her er rigeligt til både turisten og shopperen. Der er nok til et par dage, så man kan vælge at ofre en overnatning, eller man kan dele det op over flere indkøbsture.

De fleste af Flensborgs herligheder er samlet i områderne omkring strøget og havnen, som forbindes af små hyggelige stræder. Strøget strækker sig fra Nordertor til Südermarkt, hvor man lige om hjørnet finder den maleriske Rote Strasse. På strøgturen kan man opleve en herlig blanding af gamle maleriske huse, smukke købmandsgårde fra Flensborgs storhedstid og masser af nutidige indkøbsmuligheder.

I Norderstrasse ligger blandt andet Zucherhof i nr. 27 og Künstlerhof i nr. 22, som begge absolut er et kik værd.

Oluf Samsungs Gang, der forbinder Norderstrasse og Skibbroen på havnen, er præget af små gamle huse fra 1700-tallet. Bygningerne husede oprindeligt søfolk og håndværkere. I de seneste 100 år har gaden været hjemsted for Flensborgs prostituerede, der poserede i små udstillingsvinduer. I dag er kun et par enkelte af de letlevende damer tilbage. Mange af husene er nu blevet restaureret og strædet er blevet et efterspurgt boligområde.

Shoppegenet kan blive tilfredsstillet i de mange butikker langs Flensborgs Strøg, stormagasinet Karstadt og indkøbscentret Flensburg Gallerie ved Südermarkt.

Er man i Flensborg en onsdag eller lørdag, er der markedsdag på Südermarkt med et fint udbud af tyske fødevarer.

Rom i Rote Strasse

Engang var der mere end 200 romhuse i Flensborg. I dag er der kun en håndfuld tilbage. Et af dem er Wein-und Rumhaus Braasch i Rote Strase nr. 26-28, som absolut er et besøg værd. Huset laver flere varianter af Caribiens guld, som rommen også kaldes.

Indenfor i den stemningsfulde butik kan man få gratis smagsprøver, så man kan finde sin personlige favorit. Det gælder for øvrigt også whisky og grappa. I den hyggelige gårdhave er der et lille værksted, som viser, hvordan man fremstillede rommen.

Videnskabscentret og oplevelsesmuseet Phänomenta ligger i Flensborgs centrum. Phänomenta blev åbnet for første gang i september 1995 og var dengang det første selvstændige science center i Tyskland. Foto: Leif Laursen

Flensborgs baggrund som romby stammer fra den tid, hvor Danmark besad de tre vestindiske øer St. Thomas, St. John og St. Croix. Sukkerrør fordærves hurtigt efter høsten, og rommen blev destilleret på stedet. Denne rårom blev så sejlet til Flensborg, hvor den blev forædlet og lagret på tønder.

Havnen og historien

Flensborg er en gammel søfartsby, der er bygget op omkring den naturlige havn for enden af Flensborg Fjord. Den dag i dag er havnen et livligt sted med masser af skibe, restauranter, cafeer, knejper og museer.

Byen har haft to storhedsperioder. Fra omkring 1450 til 1600 var Flensborg centrum for østersøhandelen, og i slutningen af 1700-tallet var det sejladsen med sukker og rom fra Vestindien, der bragte velstand til byen.

Havnen oser af historie. På Schiffahrtsmuseum fortælles byens historie med udgangspunkt i søfarten, og alle tekster er på dansk. Lige over for museet ligger den historiske havn med en samling af joller og fiskerbåde, og umiddelbart ved siden af kommer gamle fragtskibe. Videre ind mod bunden af havnen møder man det smukke dampskib Alexandre, der sejlede linjefart på Flensborg Fjord fra 1908 til 1975. Der er også samlinger af klassiske yachter, motorbåde og fiskerbåde langs molerne. Fra havnen kan man også komme på rundfarter i Flensborg Fjord.

Flensborg hørte frem til 1864 i flere hundrede år under den danske krone, derfor er det ikke så mærkeligt, at mange gader og stræder i byen har danske navne.

Istedløven hjemme igen

I 2011 vendte Istedløven, som er skabt af den danske billedhugger H.W. Bissen, tilbage til kirkegården i Flensborg. Foto: Leif Laursen

Efter det danske nederlag til tyskerne i 1864 blev Der Flensburger Löve, som skulpturen hedder på tysk, ført til Berlin som krigsbytte.

Her stod den til 1945, hvor Politikens korrespondent Henrik V. Ringsted medvirkede til, at Istedløven igen kom på danske hænder. Løven blev anbragt uden for Tøjhusmuseet i København.

I 2011 vendte løven, som er skabt af den danske billedhugger H.W. Bissen, tilbage til kirkegården i Flensborg. Her er det for øvrigt interessant at gå en tur på den smukke kirkegård på Stursallee og se, hvordan de faldne soldater er begravet side om side uanset rang.

Tre råd til rejsen

  • Rejser med børn: Lidt større børn kan bruge flere timer i Science-center Phänomenta, der ligger i en moderne bygning, som er bygget sammen med den gamle byport Nordertor. Her er der næsten 200 stationer, hvor man kan eksperimentere med alt inden for natur og teknik. Alle instruktioner og tekster står også på dansk.
  • Friske fisk: Jessen’s Fischperle er en lille fiskerestaurant i tilknytning til Flensborgs fiskeriauktion. Inde i restauranten er der i dagtimerne også fiskebutik. Bordbestilling kan være nødvendig. Adressen er Ballastkai 9 på østsiden af havnen.
  • Rolig vandretur: Bliver man træt af vrimlen på strøget og havnen, kan en vandretur på østsiden af havnen anbefales. Med udgangspunkt i St. Jürgenstrasse og Historissches Kapitänsvirtel er der en fin tur langs smalle stræder og trapper blandt de små maleriske sømandshuse og med panoramaer over til den travle vestside.

LÆS MERE OM byferie i Tyskland PÅ GUIDE.DK

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.