I Beatles’ fodspor i Hamborg

Hamborg var Beatles’ hjem fra 1960 til 1962. I den periode nåede de at spille 300 koncerter i byen, inden de blev verdensberømte. I dag er Hamborg stadig hjem for mange musikere og ikke mindst for Reeperbahn Musikfestival og et hav af andre kulturoplevelser.

Artiklens øverste billede
Siden 2008 har Beatles-figurer – inklusive en skulptur af det femte Beatles-medlem, Stuart Sutcliffe i baggrunden – prydet en af Hamborgs mange pladser. Foto: Parastou Booyash
Alle disse navne har optrådt i Hamborg.Foto: Parastou Booyash

Vi står foran spillestedet Hippodrome, der dengang hed Top Ten. Et ægte rock’n’ roll-band er ved at bære deres musikudstyr ind til aftenens koncert på Reeperbahn-festivalen. De kaster et lidt skævt og uforstående smil til Stefanie Hempel, når de ser hende tage sin ukulele frem.

Stefanie Hempel smiler så glad tilbage, at rock’n’roll-musikerne straks finder et mere ægte smil frem. Hun finder hurtigt akkorderne på sin ukulele og begynder at spille Beatles’ ”My bonnie lies over the ocean.” Ligesom Beatles selv gjorde igen, igen og igen på Hippodrome. Hendes stemme er dyb og kraftig og får forbipasserende til at vende sig om.

Spillestedet ligger på den berømte gade Reeperbahn, som dengang var Hamborgs svar på Amsterdams Red Light District. Det var her, de prostituerede færdedes, og det var her, sømændene malede byen rød. Sangen ”My bonnie lies over the ocean,” er derfor dedikeret til alle de sømænd, der i tidens løb er gået i land i Hamborg. Og, ikke mindst, festet med de unge Beatles-medlemmer.

St. Pauli – fra strippere til hipstere

Klokken er kun 16, mens vi går igennem kvarteret St. Pauli, men dagens Reeperbahn-koncerter er allerede i fuld gang. Det ser lidt fjollet ud, fordi det er en lydløs koncert, man kun kan høre, hvis man har store høretelefoner på. Men ud fra publikums danse-moves kan vi konkludere, at det er en god koncert.

Stefanie Hempel stopper op, når vi når spillestedet Indra, hvor Beatles havde deres allerførste koncert som bandet The Beatles i 1960.

»Det var dengang, spillestedet Indra var en stripklub, og dengang stripperne gerne optrådte med Beatles på scenen. Og dengang dørmændene var professionelle boksere. På det tidspunkt var The Beatles kun teenagere, og fandt sig i lidt af hvert,« fortæller Stefanie Hempel grinende, mens hun igen tager sit instrument frem.

Hun spiller ukulele til ære for George Harrison, og denne gang får hun os til at synge med på ”Twist & Shout”. Den sang har vi stadig i hovedet, når hun viser os, hvor de unge Beatler boede i tre måneder uden bad, vindue eller varme. Den gamle lejlighed ligger på Paul Rosenstrasse i St. Pauli, og hele området fik dengang The Beatles’ forældre til at sidde nervøse hjemme i Liverpool, fordi kvarteret var kendt for prostitution, og hvad der ellers følger med i den branche.

I dag er St. Pauli et af de hippeste kvarterer i Hamborg, og de lokale siger selv, at man ikke behøver at rejse, hvis man bor i St. Pauli. Det er nemlig bydelen, hvor alle nationaliteter føler sig hjemme, og der, hvor der er alt til ethvert hjerte. Lige fra rigt kulturliv til erhvervsliv.

Danskeraften på Beatles-scenen

Der er dog sparet på både stripperne og bokserne, når der i dag bliver holdt danskeraften på klubben Indra under Reeperbahn-festivalen. Her optræder de danske bands, arrangørerne definerer som morgendagens store navne.

Sidste gang The Beatles spillede i Hamborg, var i 1962, og lige efter deres sidste koncert i byen begyndte den internationale Beatles-mania.

I 2008 blev der afgivet en plads med 29 meter i diameter til Beatles-figurer inklusive en skulptur af det femte Beatles-medlem, Stuart Sutcliffe, i kulissen. Monumentet ligger i hjertet af de spillesteder Beatles optrådte på mellem gaderne Reeperbahn og Große Freiheit. Skulpturerne forestiller The Beatles, som de så ud, dengang de, uden at vide det, varmede op til at blive verdensstjerner i Hamborg.

Byen har derfor betydet enormt meget for The Beatles – både karrieremæssigt og personligt. Det sidste, Stefanie Hempel fortæller os, inden hun forlader os for at gøre klar til sin egen privatkoncert, er, at hamborgenserne er særlig stolte af John Lennons citat:

»I might have been born in Liverpool – but I grew up in Hamburg.«

3 råd til rejsen

Hamborg – helt sin egen

Hamborg er Nordtysklands udmærket svar på Berlin. Bare mere ægte og mere tysk, som de lokale siger. Mens Berlin er meget international, holder Hamborg sig til sine tyske og nordiske rødder, og de omkring 1,8 millioner indbyggere gør byen til Tysklands anden største. Hamborg har alt, hvad en moderne storby skal have, inklusive et utroligt rigt kulturliv.

Musical-hovedstad

Næst efter New York og London er Hamburg verdens tredjestørste musical-hovedstad. Der er store, kreative musical-forestillinger som ”Løvernes Konge”, ”Tarzan” og ”Rocky The Musical”. Tidligere har byen også tiltrukket musical-elskere med ”Titanic”, ”Dirty Dancing”, ”Mamma Mia” og Mozart-musicals. Der findes også klassikere som ”Phantom of the Opera”, men helt nye, tyske musicals er også et hit. En ting er sikker: Der er musicals til enhver smag. Året rundt.

Den storslåede opera

Hamborg mest fascinerende bygningsværk står færdig i 2016. Det er i hvert fald planen. Det første spadestik blev taget i 2007, men budgetter er skredet nogle gange og har forlænget processen. Der er dog masser at glæde sig til. Operaen hedder Elbphilharmonie, og det storslåede bygningsværk bliver 26 etager højt, 110 meter højt og 110 meter langt. Der skal både være et hotel og lejlighedskomplekser i operabygningen, og der har været hele 80 forskellige arkitekter ind over projektet. Bygningen ligger perfekt helt ud til havnen. Det nederste af bygningen er et gammel varehus, mens den nye, moderne del bogstaveligt talt er bygget oven på varehuset. Selve operasalen er i retro-60’erstil med bølgede, hvide facader og ekstra god akustik.

Hvis man vil se bygningen indefra, skal man bestille en guidet omvisning nogle måneder i forvejen. Læs meget mere på: www.elbphilharmonie.de

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.