12 stramninger: I dag vedtages danmarkshistoriens »mest misforståede lovforslag«

Smykkeforslaget er løbet med mest omtale, men regeringens lovforslag indeholder 11 andre asylstramninger.

Artiklens øverste billede
Den 13. november præsenterede regeringen i alt 34 forsalg til at stramme udlændingepolitikken. Siden da har særligt smykkeforslaget og tre års ventetid på familiesammenføring ført til kritisk omtale af Danmark.

Venstre-folk har forladt partiet på grund af det. Danmark er blevet udsat for en international shitstorm på grund af det. Og regeringen kan være på vej til at få en sag ved Den Europæiske Menneskeretsdomstol på halsen på grund af det.

I dag skal Folketinget vedtage »det måske mest misforståede lovforslag i danmarkshistorien«.

Sådan har statsminister Lars Løkke Rasmussen i hvert fald betegnet regeringens asylstrammer-pakke, lovforslag L87 – også kendt som smykkeforslaget. Det er særligt beslaglæggelsen af asylansøgeres værdier, som har skabt massiv negativ omtale af Danmarks flygtningepolitik i udlandet. Men L87 indeholder i alt 12 stramninger i sin nuværende form.

Også herhjemme er forslagene blevet mødt med hård kritik fra organisationer og det meste af oppositionen, men der er opbakning fra Venstre-regeringen, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, De Konservative og Socialdemokraterne.

Dog vil mindst tre socialdemokrater stemme imod og dermed bryde partilinjen. Det drejer sig om Mette Gjerskov, Yildiz Akdogan og Daniel Toft Jakobsen.

Her er alle stramningerne i L87:

  • Politiet kan beslaglægge asylansøgeres værdigenstande over 10.000 for at skaffe penge til at betale asylopholdet. Efter flere justeringer er smykker med særlig personlig affektionsværdi nu helt udelukket fra forslaget.
     
  • Muligheden for at søge om familiesammenføring bliver udskudt fra ét til tre år for flygtninge, der har fået tildelt midlertidig beskyttelsesstatus i Danmark. Det gjaldt sidste år ca. 20 procent. Midlertidig beskyttelsesstatus gives til flygtninge, der flygter fra generel krig og uro i hjemlandet, men som ikke er personligt forfulgte.
     
  • Det bliver sværere at opnå permanent opholdstilladelse. Den »særlige lempelige adgang til tidsubegrænset opholdstilladelse« for flygtninge sløjfes.
     
  • Samtidig skærpes kravet til, hvor længe en flygtning skal have opholdt sig i Danmark for at kunne få tidsubegrænset opholdstilladelse. Længden hæves til som udgangspunkt 6 års lovligt ophold for alle udlændinge.
     
  • Alle udlændinge skal opfylde yderligere to ud af fire supplerende integrationsrelevante betingelser for at opnå tidsubegrænset opholdstilladelse. Og udlændinge, som opfylder de grundlæggende betingelser og alle fire supplerende integrationsrelevante betingelser, vil kunne opnå tidsubegrænset opholdstilladelse allerede efter 4 år.
     
  • Perioden, hvor asylansøgere, der har tilstrækkelige midler hertil, kan pålægges at dække udgifterne til deres og deres families underhold, forlænges.
     
  • De kontante ydelser til asylansøgere nedsættes med 10 procent.
     
  • Færre asylansøgere skal have kostpenge. I stedet skal flere benytte asylcentrenes cafeterier.
     
  • Asylansøgere må ikke længere bo uden for asylcentrene.
     
  • Reglerne om inddragelse af en flygtnings opholdstilladelse på grund af ferie eller andet korterevarende ophold i hjemlandet skærpes.
     
  • Der indføres gebyrer på familiesammenføringsområdet og for ansøgning om permanent opholdstilladelse fra flygtninge med flere.
     
  • Kriterierne for udvælgelse af kvoteflygtninge ændres, så der indføres et kriterium om integrationspotentiale svarende til det, som VK-regeringen indførte i 2005.
     
  • Statens betaling for transporten af familiesammenførte til herboende flygtninge afskaffes.

Siden Venstre-regeringen præsenterede asylstramningerne i november har ledende Venstre-folk udtalt sig vidt forskellige om, hvor forsalget.

Se zig-zag-kursen i grafikken nedenfor:

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.