Arnfeldt hiver politiet i retten
Fhv. spindoktor Peter Arnfeldt har i halvandet år været sigtet for at lække skattepapirer. Nu skal byretten afgøre, om Københavns Politi har grundlag for at opretholde sigtelsen.
Den langvarige sigtelse af en af skattesagens hovedpersoner bliver nu et spørgsmål for retssystemet.
Peter Arnfeldt, der i sin tid var spindoktor for skatteminister Troels Lund Poulsen (V), har i halvandet år været sigtet for at lække Thorning-familiens skattepapirer.
I den periode har Københavns Politi stort intet gjort for at efterforske sagen, mener Arnfeldt. Derfor benytter han nu en paragraf i retsplejeloven, der tvinger politiet til at redegøre for en dommer, hvorfor sagen ikke er afsluttet.
Dommeren kan om nødvendigt tvinge politiet til at træffe en hurtig afgørelse.
»Det ligner tjenesteforsømmelse,« siger Peter Arnfeldt om politiets arbejde og tilføjer: »Jeg har et håb om, at det kommer borgeren til gode, når jeg kan dokumentere, at en myndighed ikke har foretaget sig noget som helst hen imod, hvad man kan forvente.«
Byretten kan give politiet en frist på mellem tre og 12 måneder til at beslutte, om man vil opgive sigtelsen mod Arnfeldt eller rejse tiltale og dermed indlede en straffesag. Udløber fristen, er Arnfeldt ikke længere sigtet.
Peter Arnfeldt ernærer sig i dag som selvstændig kommunikationsrådgiver, men det er svært at få kunder, når man har en sigtelse hængende over hovedet, siger han:
»Hvis jeg sammenligner med min hidtidige indtægt de seneste 10-12 år, koster det op imod en million om året, men jeg har også været højtlønnet. Jeg har som en god sønderjyde sparet op, og det bruger jeg af nu.«
Politiet afventer
I 18 måneder har Københavns Politi hverken afhørt BT eller Ekstra Bladet; de to implicerede aviser. Politiet forklarer, at man efter nytår foretog »en grundig gennemgang af sagen« og har besluttet at vente på, at Skattesagskommissionen udgiver sin beretning til september.
»Vi kan ikke udelukke, at den samlede gennemgang af materialet i Skattesagskommissionen kan have betydning for den afgørelse, vi skal tage,« siger politidirektør Thorkild Fogde, som mener, at både det skriftlige materiale og vurderingerne i beretningen måske kan bruges i en eventuel straffesag.
Formanden for Skattesagskommissionen, Lars E. Andersen, oplyser, at der i kommissionens rapport ikke kommer til at være nye oplysninger om lækagen. Alt af relevans er blevet nævnt under de offentligt tilgængelige vidneafhøringer.
»Vi kommer ikke med nogle nye ting, for det følger de almindelige regler om kontradiktion, at folk har retten til at kommentere de oplysninger, vi har,« siger han.
Professor: »Urimeligt«
Professor i strafferet Jørn Vestergaard kritiserer den langvarige sigtelse:
»Politi og anklagemyndighed har siddet med ved kommissionens afhøringer. Det forekommer urimeligt og uholdbart, hvis man lader sigtelsen hænge over Peter Arnfeldt i endnu et halvt år, mens kommissionen skriver beretning. Det er jo ikke kommissionen, der skal afgøre, om der er grundlag for at rejse tiltale, det må anklagemyndigheden selv finde ud af. Og tilsyneladende kan man ikke forvente, at der kommer yderligere oplysninger frem til belysning af spørgsmålet om ansvar for lækagen, da afhøringerne jo i det væsentlige er afsluttet.«
Tavshedspligten gør det ulovligt for Skattesagskommissionen at udlevere materiale til andre, f.eks. politiet.
Derfor er det ifølge strafferetsprofessor Gorm Toftegaard svært at se, hvordan man kan løse problemet.
»Han sidder i saksen i et system, der kører i to spor. Politiet har ikke nogen mulighed for at sige til Skattesagskommissionen, at den skal blive hurtigere færdig,« siger Toftegaard, som mener, at det er fornuftigt af politiet at vente og se, hvilken vurdering kommissionen kommer med, før man beslutter sig for en straffesag mod Arnfeldt.