Skal 16-årige have stemmeret?

Folketinget bør nedsætte valgretsalderen fra 18 til 16 år - om ikke andet så som forsøg i 2014, lyder anbefalingen fra Valgretskommissionen.

Danske drenge og piger uddanner sig, mange arbejder i fritiden, og de er samfundsmæssigt modne.

Det er Valgretskommissionens begrundelse for i dag at anbefale, at unge fra 16-års-fødselsdagen skal have ret til at stemme ved valg til Folketinget, kommunalbestyrelser, regionsråd og EU-Parlamentet.I erkendelse af, at det kræver en folkeafstemning at sænke aldersgrænsen for at stemme og blive valgt til de besluttende organer, har flertallet i Valgretskommissionen også en mindre indgribende og mere praktisk anbefaling om et forsøg med stemmeret til de 16-årige, når danskerne går til valg til EU-Parlamentet i 2014. Det kræver nemlig efter kommissionens vurdering ikke en folkeafsstemning.

Samfundsmæssig rolle

Bag kommissionens anbefaling står repræsentanter fra bl.a. regeringspartierne, og gruppeformand Mogens Jensen (S), der også sidder i kommissionen, argumenterer for nedsat valgretsalder.»Det er den vej, vi skal gå, hvis vi skal udvikle vores demokrati. Vi vil gerne engagere så mange som muligt, og det kan man gøre med 16-års-valgret,« siger han og henviser til, at 16-årige spiller en samfundsmæssig rolle:»De kan straffes, og de har beskæftigelse, og så er det rimeligt, at de også er med til at tage beslutningerne«.

Blå blok afviser

I den blå lejr er der ikke opbakning til ideen om 16-årige ved stemmeurnerne - hverken i Valgretskommissionen eller i Folketinget.»I det øjeblik, man får valgret, bliver man gjort voksen og ansvarlig, og vi synes ikke, at man skal presse den alder længere ned,« siger politisk ordfører Ellen Trane Nørby (V).Valgretskommissionen har arbejdet i to år og har i alt 28 anbefalinger til, hvordan unge engageres mere i demokratiet.Kommissionens formand, Christian Mejdahl (V), tidligere formand for Folketinget, vil ikke kommentere anbefalingerne, før betænkningen offentliggøres i dag på Christiansborg.

Hvad mener du? Skal valgretsalderen nedsættes fra 18 til 16 år? Ordet er dit.

null

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen