• Artiklen opdateres

Socialdemokratiet går i valgforbund med SF og Alternativet til EP-valg

S og SF udvider deres stemme-alliance ved Europa-parlamentsvalget til også at omfatte Alternativet. Mette Frederiksen afviser, at der er nogen sammenhæng til dansk politik.

Artiklens øverste billede
Det nye valgforbund mellem S, SF og Alternativet blev præsenteret af de tre partiledere i Bibliotekshaven fredag. Foto: Emil Helms

Socialdemokratiet, SF og Alternativet vil forsøge at hjælpe hinanden til et godt resultat ved valget til Europa-Parlamentet næste år. 

De tre partier har valgt at indgå i valgforbund, oplyser partilederne Mette Frederiksen (S), Pia Olsen Dyhr (SF) og Franciska Rosenkilde (Å) på et pressemøde uden for Christiansborg fredag.

Ifølge Mette Frederiksen handler alliancen først og fremmest om at skubbe på for et grønnere Europa:

»Noget, der forener os, selvom vi bestemt ikke er enige om alt hverken i Danmark eller Europa, er vores ønske om et stærkere EU på den grønne dagsorden,« siger hun.

»Vi oplever, at vi har en stærk grøn alliance,« tilføjer Pia Olsen Dyhr.

Danskerne skal stemme til EP-valget til juni næste år. Ved at danne valgforbund kan partier mindske stemmespild i forbindelse med fordelingen af Danmarks 14 mandater i parlamentet.

Det kan både gavne store og små partier. Hvis Alternativet for eksempel ikke bliver valgt ind, vil deres stemmer i stedet gå til S og SF. Og omvendt kan overskydende S-stemmer potentielt være med til at trække de to andre partier op.

Socialdemokratiet og SF, som har hhv. 3 og 2 mandater i EU i dag, har flere gange tidligere været i valgforbund ved EP-valg, men Alternativet er en ny makker i fællesskabet. Alternativet blev ikke valgt ind i parlamentet i 2019, hvor partiet var i valgforbund med De Radikale.

Handler ikke om dansk politik

Med det nye valgforbund opstår der en lidt special situation, hvor SVM-regeringens tre partier kommer til at konkurrere mod hinanden til EP-valget.

Der vil dog altid være et element af konkurrence ved valg, mener Mette Frederiksen, som afviser, at hun allerede nu er ved at varme op til næste folketingsvalg: 

»Jeg er meget, meget, meget glad for det regeringssamarbejde, vi har med Venstre og Moderaterne. Vi trives godt i det, vi har et regeringsgrundlag, som vi glæder os til at folde ud. Så man kan slet ikke se det her i en dansk sammenhæng,« siger hun.

Enhedslistens politiske ordfører, Mai Villadsen, havde offentligt bejlet til både SF og Alternativet om at gå i valgforbund for at undgå, at »klimastemmer« gik til spilde, men hun blev altså fravalgt. 

Ifølge Franciska Rosenkilde (Å) har det været vigtigt for Alternativet at gå sammen med pro-europæiske kræfter.

»Alternativet har altid været et pro-europæisk parti, og vi ønsker et stærkere samarbejde i Europa,« siger hun.

Enhedslistens gamle allierede i Folkebevægelsen mod EU er i øjeblikket ved at indsamle de godt 70.000 vælgererklæringer, som kræves for at blive opstillet til EP-valget. Missionen ser dog ikke ud til at lykkes, da bevægelsen kun har omkring 4.700 underskrifter i hus i skrivende stund.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.