• Opdateret 26/02/2023 kl. 11:26

De Radikale har bestemt sig: Store bededag skal ofres

I al stilhed endte Radikale Venstre fredag med at melde sig under regeringens faner i sagen om afskaffelse af store bededag. Partiet har store håb for forslagets effekt, står det klart.

Artiklens øverste billede
Radikales formand Martin Lidegaard og beskæftigelsesordfører Katrine Robsøe under førstebehandlingen af lovforslaget om afskaffelse af store bededag. Foto: Jens Dresling

I den kommende uge skal Folketinget stemme om afskaffelsen af store bededag, og nu melder Radikale Venstre i stilhed ud, at partiet har tænkt sig at stemme for afskaffelsen af den omtalte helligdag. 

Partiet har ikke før gjort dets ståsted i forhold til sagen klart. Men af den såkaldte tillægsbetænkning til lovforslaget, som fredag blev udgivet, står det klart, at Radikale Venstre har sat sig for at stemme ja til afskaffelsen helligdagen. 

I tillægsbetænkningen er punkt 3 dedikeret til at fremvise Radikale Venstres beslutning, og der står: 

»Radikale Venstres medlem af udvalget finder regeringens forberedelse af lovforslaget uhensigtsmæssig. En ordentlig behandling af parterne i den danske arbejdsmarkedsmodel, Folketinget, folkekirken, Forsvaret og ikke mindst alle de danskere, som forslaget berører direkte, ville have krævet større dialog og inddragelse.«

Radikale Venstre finder således ikke regeringens håndtering og udlæggelse af lovforslaget for hensigtsmæssig. 

Alligevel vejer fordelene op, og efter flere uger, hvor partiet ikke har meldt noget klart ud, har det nu lagt sig fast. Det med begrundelsen, at:

»Radikale Venstre lægger ikke desto mindre vægt på at styrke og fremtidssikre vores samfund til de kommende generationer. Det kræver, at vi gennemfører reformer, som kan frigive arbejdskraft og ressourcer til vores velfærd – ikke mindst for børn og unge – til vores virksomheder, til den grønne omstilling og til vores grundlæggende sikkerhed.«

Afstemningen i folketingssalen finder sted i den kommende uge. Radikale Venstre slutter i tillægsbetænkningen af med at opstille en række forventninger til fordelene ved at stemme ja for afskaffelsen af store bededag. 

»Derfor vil Radikale Venstre stemme for lovforslaget med forventning om at blive inddraget i anvendelsen af det nye økonomiske råderum, som reformen skaber. Her vil Radikale Venstre arbejde for, at provenuet både kommer til at bidrage til de nuværende generationers sikkerhed, til stærkere klimahandling og til bedre muligheder for fremtidens børn, skoler og uddannelser.«

Regeringen har dog tidligere koblet provenuet rent sammen med Forsvaret.

Jyllands-Posten har forsøgt at få en kommentar fra Radikale Venstre i forhold til beslutningen, men meldingen fra partiets presseafdeling er, at ingen af partiets medlemmer har lyst til at kommentere sagen, før afstemningen finder sted. Det sker den kommende tirsdag.

Udmeldelsen fra de Radikale Venstre kommer i kølvandet på, at miljøminister Magnus Heunicke (S) lørdag meldte ud, at han har aflyst en tur til Indien med grøn energi på programmet, for i stedet at kunne deltage i afstemningen om afskaffelsen af store bededag. 

Aflysningen er en konsekvens af, at de fem oppositionspartier Enhedslisten, SF, Danmarksdemokraterne, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige har besluttet sig for at ophæve den såkaldte clearingsaftale i sagen om store bededag. 

Normalt benytter Folketinget sig ellers af clearing, når der skal stemmes, hvilket er en uformel aftale partierne imellem, der sikrer, at medlemmer kan blive væk fra afstemninger, uden at det ændrer på et eventuelt flertal. 

Men da de fem oppositionspartier nu har meldt ud, at de vil dukke op med samtlige af deres 49 folketingsmedlemmer, når der skal stemmes om afskaffelsen af store bededag tirsdag, er regeringspartierne nødt til at stille tilsvarende talstærkt op, for ikke at miste sit flertal. SVM-regeringen samt De Radikale kan dog mønstre 96 mandater tilsammen, hvilket efterlader en del rum til fravær alligevel. 

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.