Regeringen beskyldes for at bryde løfte om skattestop
Økonom anklager regeringen for at bryde løfte om, at opkrævet skat skal gå direkte tilbage til borgerne.
Regeringen beskyldes for at bryde med et centralt løfte om skattestop.
Det skyldes, at energiselskaber opkræves en særskat på 1,2 milliarder kroner, fordi de har tjent ekstra på grund af de stigende energipriser. Pengene skal gå til inflationshjælp til borgerne og føres på den måde tilbage til forbrugerne ifølge regeringen.
- Det er ikke dét, man normalt vil tænke om et skattestop, siger økonomiprofessor Bo Sandemann Rasmussen fra Aarhus Universitet til Berlingske.
På side ti i regeringsgrundlaget fremhæves det, at regeringens skattepolitik vil ”ske med afsæt i et skattestop”.
Begrebet skattestop har været en central del af Venstres økonomiske politik, efter at det blev omdrejningspunktet siden 2001.
Regeringen lægger blandt andet op til at bruge af en pulje på 300 millioner kroner, som oprindeligt var afsat til et midlertidigt børnetilskud i 2023 til udsatte børnefamilier.
Desuden ønsker regeringen at give skattefrie udbetalinger til ældre, der modtager en ældrecheck.
Dermed lever regeringens forslag ikke op til et ”traditionelt skattestop” ifølge Bo Sandemann Rasmussen.
- Normalt ville man sige, at det skal ske inden for skattesystemet. Altså så enten via direkte skatter på folks indkomster eller via indirekte skatter som moms og afgifter, siger han til avisen.
EU-systemet besluttede i efteråret 2022, at medlemslandene skulle implementere en regulering af energiselskaber, som har tjent ekstra godt på grund af de stigende energipriser.
Skatteminister Jeppe Bruus (S) fremhæver, at EU pålægger regeringen at opkræve en særskat.
- Der er således tale om lovforslag, der er en konsekvens af en forordning, der trådte i kraft, før den nye regering trådte til.
- Den politik, regeringen har lagt frem, betyder samlet set, at skatter og afgifter sættes betragteligt ned, siger han i en skriftlig kommentar.
Det er dog op til en politisk forhandling blandt Folketingets partier at bestemme, hvordan pengene føres tilbage til forbrugerne, hvilket kunne ske på en måde, så det var i tråd med skattestoppet.
Venstre mener, at partiet står ved skattestoppet.
- Vi står naturligvis ved skattestoppet og vil lette skatten med milliarder for både danskere og danske virksomheder. EU har så - før SVM-regeringen blev dannet - pålagt Danmark at indføre et indtægtsloft og et solidaritetsbidrag.
- Samtidig er der en række bindinger fra EU., i forhold til hvad provenuet fra de tiltag må bruges til - og hvad det ikke må bruges til, siger skatteordfører Jan E. Jørgensen (V) i en skriftlig kommentar.
Hos den borgerlig liberale tænketank Cepos mener cheføkonom Mads Lundby Hansen, at regeringen bryder sit løfte ved første lejlighed. Og afviser skatteordførerens påstand.
- Ifølge Skatteministeriet kan provenuet fra skattestigningerne blandt andet gå til tiltag, der kan afhjælpe konsekvenserne af høje elpriser for elforbrugerne.
- Lavere elafgifter sænker elpriserne, så derfor ser jeg intet til hinder for at regeringen for eksempel sænker elafgiften og dermed overholder sit skattestop, siger Mads Lundby Hansen.
/ritzau/